Od sádla po jelítko: Dopřejte si zabijačkové pochoutky

0
Škvarky, jitrnice a jelítka, ale i vepřové maso na mnoho způsobů. Zimní měsíce přejí tradičním zabijačkovým specialitám, na kterých si pochutná snad...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně...

Letní vedra vyžadují až čtyřnásobný pitný režim, pozor na přehřátí

0
Sport v tropických teplotách může i uškodit. Organismus se rychleji vyčerpá a ztráty vody pocením mohou činit až 10 litrů za den. Je...

Odhalte tajemství cukru – jak funguje při pečení?

0
Každá sladká pochoutka má svého klíčového spojence, který jí dodává tu správnou sladkost a chuť – cukr. Cukr je surovina, která v...

Víte, které potraviny ohrožují zdraví vašich zubů?

0
Zdraví zubů ovlivňuje více faktorů, mj. ústní hygiena a potraviny, které konzumujete. Jak spolu obojí zmíněné souvisí? A kterým potravinám byste se...

Vznik dokonalého šálku kávy: od objevu prvního zrnka až po moderní trendy

Káva představuje pro miliony lidí po celém světě nápoj, kterým nastartují svůj den. Její bohatá historie sahá až do 9. století našeho...

Zelený nebo bylinkový? Čajový slovníček pro nerozhodné

Jaký je neoblíbenější nápoj světa, pokud pomineme vodu? Není to káva, ale čaj. Černý, zelený, sypaný nebo v pytlíčcích – čaj má mnoho...

Pokrm pro mysl: Jak strava formuje váš duševní svět a mentální zdraví?

0
Máme tendenci spojovat jídlo s fyzickým zdravím, ale jen málokdy si uvědomujeme, jak hluboce ovlivňuje i naši psychiku. Kdo by si pomyslel,...

Kolébku knedlíků bychom museli hledat v Asii

Knedlíky poprvé spatřily světlo světa před více než 2000 lety v Číně. Historie tohoto pokrmu není příliš zmapována a často jde spíše o...

Aktuálně

Ceny domácích svačin pro školáky zdražují. Ta nejčastější – chleba se...

0
Možná jste přesně takovou nosili do školy i vy. Česká školní svačina v podobě „lepeňáků“ – namazaných dvou krajíců chleba – je fenomén...

Nejčtenější články

Bílkoviny jsou ze všech složek potravy pro hubnutí nejdůležitější, říká dietní...

2
Pokud se bavíme o sacharidech, tucích a bílkovinách, mají poslední jmenované jednoznačně největší podíl na přirozeně štíhlé postavě. Zatímco z přemíry tuků a sacharidů...