Zažijte zase chuť dětství – jídla, která jsme milovali a zapomněli

47
55486
Foto: pixabay

S oblibou jsme si pochutnávali na jídlech, která z našich jídelníčku postupně vymizela. Některá jsme prostě zapomněli, jiná byla převálcována trendy zahraniční kuchyní, další upadla v nemilost v honbě za dokonale zdravou stravou. Myslíme, že přišel čas, abychom si zavzpomínali na výborné domácí šunkofleky, knedlíky plněné masem, rohlík s paštikou, krupicovou kaši, chléb obalený ve vajíčku nebo na uzené s kaší.

Česká kuchyně je náramně bohatá a také velmi chutná. Pojďme ji trochu oslavit a přichystat si k večeři jídla, která jsme si užívali v dětství. Na co vás nalákáme a co do svého jídelníčku zase čas od času zapojíte vy?

Knedlíky plněné masem

Výborné bramborové těsto, najemno připravené uzené a dozlatova orestovaná cibulka. Dříve tradiční jídlo, kterého byly plné restaurace i jídelny, dneska už si na něj vzpomenou jen v pravých venkovských hostincích a pomalu ho obnovují šéfkuchaři v hipsterských podnicích. Bramborové knedlíky plněné masem jsou perfektním tipem na podzimní nebo zimní večeři. Zasytí, zahřejí a když je doplníte o kysané zelí, dodáte tělu také řadu cenných vitamínů.

Rohlík s paštikou

Mazali nám ho maminky na dovolených pod stanem a tatínci, když někdy měli na starosti večerní hlídání a vaření. Koupit si po práci pár kvalitních čerstvých tukových rohlíků a namazat si je kvalitní paštikou zní jako příjemná retro chvilka, nemyslíte?

Domácí šunkofleky

Snad vám v mysli nenaskočily ty suché ze školní jídelny! Nám se sliny zbíhají nad poctivými šunkofleky maminčiny kuchyně. Aby byly dobré a stihly se sníst dřív, než vychladnou, základem je dostatek kvalitní šunky. Někdo jí rád vymění i za uzené. Můžete klidně vyzkoušet kombinaci obojího, chutím se meze nekladou. Přisypte také zeleninu a hodně sýra.

Krupicová kaše

Stejně jako se k ní dříve uchylovaly maminky a babičky, když děti honila mlsná, ze stejného důvodu si jí můžeme dopřát i dnes. Stačí při dalším nákupu do košíku přihodit krupičku. Tu lahodnou chuť, které se nemůžeme nabažit vytvoří správný podíl mléka a krupičky a navrch pochopitelně dostatek kakaa a rozpuštěného másla.

Uzené s kaší

Poctivý plátek libového uzeného s domácí bramborovou kaší – to je oběd, po kterém dříve zbývaly jen vylízané talíře. Zanevřelo se na něj bez důvodně – uzené maso je plné bílkovin a stejně tak jsou cennou surovinou v našem jídelníčku brambory. Abyste si opravdu pochutnali, vyberte si kvalitní libové uzené.

Chléb obalený ve vajíčku

Lidově mu říkejme prostě nouzovka. Ideální recept, díky kterému zpracujete starý chleb, který by se jinak musel vyhodit. Postačí jen rozkvedlat vajíčko s trochou mléka, soli a pepře a krajíce chleba obalit. Pak šup s nimi na pánev do rozehřátého oleje. Kdyby vás náhodou přepadly výčitky ze smaženého, napravte si reputaci tím, že si k chlebům nakrájíte pořádnou porci zeleniny.

Utopenec s cibulí a chlebem

Výborné špekáčky, dostatek cibule a perfektně namíchaná směs koření dají dohromady nezaměnitelnou chuť občerstvení, které dnes známé spíš jako pochoutku k pivu. Jako malí je mnoho z nás uždibovalo tátovi. Dneska si můžeme dopřát utopence celého sami pro sebe. Kupte si k němu čerstvý chléb s křupavou kůrkou a v televizi zapněte českou klasiku. Co víc si přát od pochmurného zimního večera v pohodlí domova?!

47 REAKCE

  1. Nic jiného než českou kuchyni (až na výjimky) neuznávám. Takže předložené ukázky naší selské kuchyně – to jsou jídla, která si výhradně stále vybírám, mnohé další bych připomněl. A nad mnoha z nich mám slzy v očích, protože vím, že už mi je nikdy nikdo nepřipraví a já se zase budu vztekat, když dostanu na talíř něco z italské kuchyně…

  2. No z teto nabidky bych si nevybral nic. Otresna jidelnova jidla, to nejhorsi z ceske kuchyne, ktera, ruku na srdce, zadny klenot neni ani tak. Nezdrave, nijak extra chutne, zastarale. Preferuji zahranicni kuchyne, ruzne, pestrost, kombinace netradicnich chuti, zkouseni novych veci, spise zdravou a moderni stravu. Byt zafixovany na stale stejna jidla, ktera navic drive vznikla z nouze, mi prijde jako plytvani zivotem.

    • Souhlas. Tenhle sentiment fakt nechápu. Chybí jen smaženej gothaj s cibulkou, falešnej ananas z dýně a haše (kde, pokud se do ní dostalo maso, bylo víc proteinů než v karcinogenním uzeném). A tři dny staré knedlíky s vajíčkem. To byly teprve hnusy. Btw. krupicovou kaši jsem nenáviděla celý dětství. Doteď se mi obrací žaludek, jen si na ni vzpomenu.

    • A nemyslíte, že pro vás ta úžasná pestrá zahraniční kuchyně je v zemích původu úplně stejně obyčejná a všední, jako vámi opovrhovaná česká u nás? Že taky leze dětem ve školní jídelně krkem? Nic proti tomu, že vám to cizí jídlo chutná, ale mluvit takhle opovržlivě o české kuchyni je snobské. Kuchyně se v každé zemi vyvinula podle toho, jakým plodinám se v tom prostředí dařilo. Těžko se může naše národní kuchyně skládat z mořských ryb a subtropického ovoce a zeleniny. Každý rád ochutná cizí kuchyně a může si je i oblíbit, ale opovrhovat našimi jídly a tvrdit, že jsou otřesná nebo že česká kuchyně není nic moc, je dost přízemní.

    • Presne, vsechno tohle vařím stále avnoucata to. miluji, orudam do. poctu segefin, rajskou, kopračku, šusterky(natrhane suche bramborové placky, prosypané mletym makem s sukrem a zalité horjym mlekem s máslem, nebo hirkou smetanou, nechat 20 minut takryte prolezet a pak se do te misy pustit, no to je ňamina) a další, vetsinou pracna judka, na ktete dnesni zeny uz nemají čas, frknou flakotu na oanev, do fritaku bez oleje kupovane hranolky, oplachnou poftrzenou zeleninu (rajcata, papriky), prihidi ba talíř a za 20 minut je oběd, akorat, ze detucky tajne sni o. mých šunkoflekach s domacími vajíčky, kopračce, bramborákách…. a babi, udelej. mi, prosim, tu tvoji svíčkovou , nemusí v ni být ani maso, volá mi vnučka, když hlásí, že v sobotu přijedou… jděte do háje s italskymi jídly , leda špagety, nebo nudle s tvarohem, ale ty jsme dělali vždy i bez Italů…… 👋 😷

  3. Něco přidám….
    1.Škubánky
    2.Bramborové placky pečené na plotně
    3.Chleba se sádlem a cibulí + trochu posolit
    4.Knedlíky s vajíčky
    5.Drožďová pomazánka
    Bylo to možná lepší/chutnější než třeba „hambáč“
    To je narychlo vše!

  4. Kde dnes koupíte kvalitní uzené,to co se dnes prodává vedle skutečného uzeného masa ani neleželo.Nacpané vodou a na povrchu to vypadá jako vyuzené uvnitř syrové a bez chuti.

  5. Krupicovou kaši tak jednou za dva roky, jinak ji nemusím, neb nemámv oblibě sladká jídla. Utopence si celkem často dávám v hospodě k pivíšti (a čas od času sám vyrobím). Chleba obalený ve vajíčku dělám tak, že jej nakrájím na kousky a udělám stejně, jako knedlíky s vejci. Paštiku na rohlík většinou nemažu, ale tím rohlíkem ji „dloubu“ z plechovky. Výjimkou je tzv. „játrový sýr“, kterýžto není v plecovce ani dobře nejde mazat, takže rohlik překrojit a šup s paštikou doprostřed. Jinak mi to vyjmenované přijde jako „běžná jídla“, která se u nás doma normálně vaří. K tomu uzenému s kaší dávám ještě sázené vejce a kyselou okurku, nebo okurkový salát. K „šunkoflekům“ červenou řepu. K plněným bramborovým knedlíkům zase nejraději červené zelí, nebo špenát. Končím a jdu si dát ke sváče zbytek kachny od oběda 🙂

  6. jsou to hezke vzpominky ale v dnesni dobe na to nesezenete suroviny proto ze jsou pancovane a silne presolene a take pestycidy atybiotyka o jine nesvary hodne achylovek kuze byl jsem na nekolika zabijackach kuze se prodavala do vykupu a slachy vazy se vyhazovali tak ze dobrou chut

  7. Mám moc ráda českou kuchyni a dělám ji často, ale proti italské ani nepípnu, tu taky milujeme. Ale opravdu v Itálii, tady u nás to prostě není ono. A my jsme Italomilové, moře, řeč, památky a jejich jídla originál na místě.

  8. Zajímalo by mne jaká pražanda tohle psala. Normální jídla, která si vaří normální Čech v regionech. Zkuste se pozastavit nad Vaším stylem myšlení, než vypustíte do světa takovýto žblebt.

  9. Tohle jsou normální jídla, které si stále doma připravujeme, přesně všechna , jak jsou tu vyjmenována. Nevím proč by se měla nazývat jídla z dětství.

  10. České jídla jsou nejlepší na světě to ví každý čech. Pokud někomu za mlada někdo neuměl uvařit ,tak se nedivím, že mu nechutnají. Cizinci si jenom pomlaskávají nad většinou našich jídel. No a pro některé našince je všechno cizí lepší. To známe že se chtějí pochválit, že byli v Itálii nebo jinde.

  11. Asi to psal nějaký mileniál z Prahy, který vyrostl obklopený zahraničními restauracemi a skutečnou realitu, kterou ale najdete jen mimo Prahu, dosud nepoznal. Chleba s paštikou je snad normálka, ne? Nebo to se v Praze už nejí? A co z toho – ten chleba nebo ta paštika? Krupicovou kaši dělám dětem občas na snídani nebo na večeři, bramborové knedlíky plněné masem, k tomu červené zelí – to míváme tak 1 x za měsíc či dva, stejně tak uzené s kaší nebo šunkofleky. Jenom na utopence moc nejsem, ale to je moje osobní preference. Soused by je jedl pořád, dělá si i vlastní. Možná by auto měl někdy opustit Prahu a vyjet třeba na Moravu či k nám do Slezska, kde jsou tato jídla naprosto běžná. Nejsme tady zvyklí na nějakou řeckou, arabskou nebo španělskou kuchyni. Stejně tak se můžou jít vycpat vegetariánské či veganské restaurace. Tady se jednou za čas nějaký ten pokus něco takového zavést udělá, ale během pár měsíců tyto paskvily musí zavřít pro nezájem. Osobně vůbec nic nenamítám proti cizím jídlům. Sama je ráda ochutnávám, takže je nechci nijak hanit, protože i mezi nimi jsou opravdové lahůdky. Ale chci tím vším říct, že v ČR lidé asi vždycky budou upřednostňovat českou stravu nad cizí. Tedy až na Pražáky, ale to snad ani není ČR, ale zvláštní distrikt plný podivínů – tzv. náplavy z ostatních krajů, kteří jakmile vystoupí z vlaku v Praze, okamžitě zapomenou, kdo a odkud jsou a už jsou z nich metrosexuálové a nafintěné slečinky s dlouhými vlasy, umělými řasami a pěstěnými nehty. Už si vůbec nepamatují, že přitáhli z nějaké zapadlé dědiny, kde jim maminky a babičky vařily výše uvedená jídla. Totální amnézie…

    • Ty se prober a přijeď někdy do Prahy, co má co článek společného s tím od kud kdo je. Narodil jsem se v Praze 33 let tam žil a tyhle jídla ji normálně všichni pořád… Tenhle článek je jen clickbait (návnada na rozkliknuti)

  12. A já jsem se těšila, co si připomenu za jídlo, které jsme dlouho neměli. Ale tyto jídla běžně připravujeme. Kdo řekl, že jsou zapomenutá? Fakt by mě zajímalo, co autorka článku jí?

  13. Velice hloupý článek, čekala jsem tipy na opravdu zapomenutá jídla, tyto jídla jsou běžnou součástí nejen našeho jídelníčku. Jinak autor, který doporučuje koupit tukové rohlíky, které budou dozajista chutnat jako za mlada je opravdu požitkář…

  14. Mně napadá nastavovaná, rýžová, hrachová nebo jáhlová kaše. A dnes jsem dělal 2 v 1 zelnačku a gulášovku s klobásou. A snědl jsem 2 plné talíře. Zdravím

  15. Vidím,že spousta vás nemá co dělat a píše pičoviny..ale to jsou češi…podvodníci,lháři,bez pokory a odpovědnosti..všude byli,všemu rozumí..tak jako ta novinářská žumpa,která dělá v celém světě jenom zlo..

  16. nemáme žádnou národní hrdost , a to ani vůči tradiční české kuchyni , stále chceme někoho napodobovat , byť Němci , Rakušané , Italové , Řekové …..atd . mají své vynikající kuchyně také po staletí , jsou na ně hrdí , rádi vás pohostí svým tradičním jídlem a umí je předat dál., Jen my se stále stydíme za vše české . Přitom staré původní recepty , koláče , byly vynikající a tak je to i s řemesly a zručností Čechů, světově uznávaných.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here