Možná jste přesně takovou nosili do školy i vy. Česká školní svačina v podobě „lepeňáků“ – namazaných dvou krajíců chleba – je fenomén a jak se zdá, ani letošní generace školáků to nebudou mít jinak. Mezi 1325 rodiči školáků mezi 1. a 5. třídou to mapoval online supermarket Košík.cz ve svém průzkumu.
Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že základ českých svačin tvoří především namazané chleby, housky nebo rohlíky. Do školy s nimi každý den chodí 57 % českých dětí. Mezi všemi variantami pak jasně vede chleba, rohlík nebo houska s máslem a sýrem. Ty pravidelně dostává 23 % dětí. Variantu se šunkou nebo salámem pak 20 % dětí, s marmeládou, pomazánkou nebo paštikou 14 % dětí. Bramborovou medaili vyhrává s 10 % sladké pečivo jako například vánočka nebo koláčky.
Základ tvoří pečivo, ovoce a zelenina
Co je pozitivní – sladkostmi (například čokoládovou tyčinkou) rodiče odbudou jen 3 % dětí, 4 % pak dostanou alespoň müsli tyčinku nebo jinou cereálii či oříšky. Doprovod chlebům, houskám nebo rohlíkům ve svačinové krabičce v naprosté většině případů dělá ovoce nebo zelenina. Zde bez překvapení vede jablko (24 %), oblíbený je i banán (18 %) anebo okurka. Pouze 6 % rodičů přiznává, že vitamíny v podobě ovoce nebo zeleniny vynechává.
Svačinové boxy nahradily sáčky
A kdo se o svačiny každý den stará nejčastěji? Ano, stále jsou to maminky, jejichž výtvory si spolužáci vzájemně závidí v 58 % případů. Tátové připravují svačiny v 27 % a prarodiče se podílí svými 13 %. Doba zároveň pokročila a mikrotenové sáčky nahradily svačinové boxy, které používá 40 % dětí, třetina si pak vystačí s pevnou krabičkou, která předtím sloužila jako obal jiné potraviny.
„Je až neuvěřitelné, kolik generací školáků nosilo do školy stejné svačiny jako dnešní děti. Přesto je poznat, že se zvyklosti postupně mění – pečivo už není vždy bílé, výhradně cereální nebo tmavé nosí už třetina dětí. Roste z našeho pohledu podíl zeleniny a ovoce. Rodiče se také více snaží, aby školáci svačinku opravdu snědli, a je fajn vidět, že nejdou cestou podbízení se například cukrovinkami,“ zmiňuje Jan Vašíček, šéf marketingu online supermarketu Košík.cz.
Svačina stojí přes dvacet korun na porci
Nicméně i nadále je smutnou skutečností, že 32 % potomků připravovanou svačinu nesní celou a každé desáté dítě ji jen nakouše a vrátí. Podle rodičů je hlavním problémem, že navzdory obalu svačina okorá a dlouhým pobytem v pokojové teplotě ztratí přitažlivost. O nalepeném ubrousku, pokud je do něj zabalena, ani nemluvě.
Jenže školní svačina není tak malý výdaj, jak by se mohlo zdát. Rozpočítáme-li cenu surovin pro nejoblíbenější „lepeňák se sýrem“ a polovinu jablka, dostaneme se na hodnotu 22,1 koruny za jednu porci. Při dvaceti školních dnech v měsíci to dělá rovných 442 korun jen za svačiny. A bez patnácti korun devět stovek, pokud jsou děti dvě.
Košík se proto na základě průzkumu rozhodl zlevnit více než 300 stovky produktů, které jsou nejlepší pro tvorbu dobré svačiny. Pro rodiče s dětmi do 10 let navíc vylepšil klub Benjamínek. Nově funguje po celém Česku, kam Košík rozváží i své čerstvé zboží. Kromě lepších cen na vybrané zboží nabízí každému členovi 2 % z celkové ceny nákupu a další 3 %, pokud platí s platební metodou Skip Pay, která umožní odložit platbu za nákup až o 30 dní. Od pondělí do čtvrtka navíc rodičům nabízí doručení nákupu v časech mezi 10. a 16. hodinou zcela zdarma.