Deset nápadů, jak použít lehkou ricottu

0
122

Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny či vitaminy B1, B2, B3 a A, ale i na významné množství minerálních solí, sodíku, draslíku a fosfouru. Navíc disponuje s omezeným množstvím tuků a kalorií. Riccota se dá připravit chutně jak na sladko, tak i na slano. Podívejte se s námi, jak se dá tento jedinečný mléčný produkt využít.

Quenelle

Ricottu využijete třeba na přípravu podlouhlých nočků zvaných quenelle, které jsou vhodné do zeleninových krémů a polévek. Lze je vařit také přímo ve vývaru, případne je možné servírovat spolu s teplými omáčkami. Smíchejte ricottu s nastrouhanou citrónovou či pomerančovou kůrou nebo s bylinkami, jako je bazalka a petrželka, výraznější chuti můžete nočkům dodat přidáním sladké papriky nebo feferonky.

Polpette

Kuličky polpette jsou ideálním způsobem, jak využít zbylou ricottu. Smíchejte 200 gramů ricotty s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhanou Gran Moravií dle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je přímo na pánev. Dobře je opečte po obou stranách a podávejte horké.

Náplně

Všechny ricottové krémy je možné použít na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviolů.

Bruschetty

Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a potom vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše dejte do misky spolu s ricottou, přidejte olej a pepř a nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.

K dochucení

Ricotta je ideální také k prvním chodům. Třeba smíchaná s šafránem a troškou oleje je vhodná k ochucení různých druhů těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Obohatit s ní můžete zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.

Panini a sendviče

Rozkrojte 2 housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv a směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.

S ovocem

Omyjte a nadrobno nakrájejte jahody a angrešt a ochuťte je citronovou štávou. Zpracujte ricottu s cukrem, trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte v chladničce asi dvě hodiny odpočinout.

Tiramisu

Ricottové tiramisu je stejně tak krémové jako to klasické. Jednoduše ho připravíte nahrazením mascarpone ricottou.

Koláče & Dorty

Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty, přidejte 2 vejce a zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs dejte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Jakmile koláč vychladne, pocukrujte ho a podávejte.

Cheesecake

Ricotta je vhodná na přípravu jemných cheesecaků. Použít ji můžete místo krémových sýru nebo společně s nimi a dále postupovat podle vašeho oblíbeného receptu. Vyzkoušejte cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.

Recepty:

Sladký krém

Tento krém si výborně vychutnáte samotný jako dezert ozdobený šlehačkou nebo spolu

s ovocem, využijete ho ale také do dortů a k sušenkám, jako náplň do trubiček cannoli či v netradiční verzi tiramisu místo klasického mascarpone. Na jeho přípravu potřebujete 350 g ricotty speciale (koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 80 g moučkového cukru, 50 g nasekaných piniových semínek, lžíci kakaa na vaření a tři lžíce tekuté čerstvé smetany. Všechny ingredince jednoduše smíchejte v misce a důkladně ušlehejte.

Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry

Italská verze původem balkanského jídla s pečením v troubě. Tento způsob přípravy je snazší a navíc jsou díky němu pirohy lehčí, krásně křupavé a chutné. Vidličkou zpracujte 100 g ricotty speciale a 100 g okapaného sýru giuncata fresca, 50 g nastrouhaného sýru provolone piccante (vše koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 1 vejce, špetku soli a pepře. Rozválejte listové těsto, potřete ho rozpuštěným máslem, aby neoschlo. Nakrájejte ho na čtverce a dostatečně je naplňte krémem z ricotty a sýrů. Těsto pečlivě přeložte do trojúhelníčků. Potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem, posypte sezamovými semínky a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here