Vše, co potřebujete vědět o přípravě koktejlů

0
50
Foto: Pexels/On Shot

Období domácích večírků je za dveřmi a pokud se chystáte na sebe vzít roli hostitele, je nejvyšší čas vytáhnout pár dobrých receptur a zopakovat základní pravidla přípravy domácích koktejlů. Zapomeňte na manuály ze sociálních sítí, s tím, jak na to, vám poradí bar manager z pražského Monkey Baru – Benedikt Houda.

Bez šejkru to půjde, bez ledu ne

Pokud jste si doposud mysleli, že pro přípravu míchaných drinků je nejdůležitější šejkr, možná vás překvapí, že to zvládnete to i bez něj. Protřepávání ingrediencí je sice pro výslednou chuť a texturu drinku velmi důležité (důkazem je i legendární „Protřepat, nemíchat!“), stejného efektu jako se šejkrem však dosáhnete i s obyčejnou zavírací sklenicí či lahví. Jedinou nenahraditelnou barmanskou ingrediencí a pomůckou zároveň je ve skutečnosti led. „Při přípravě koktejlu se v žádném případě neobejdete bez ledu. Všechno ostatní lze při troše fantazie nahradit,“ říká zkušený barman Benedikt Houda a vysvětluje: „Led při protřepávání rychle ochladí ingredience a dodá nápoji typickou provzdušněnou a hladkou texturu.“

Bublinky musí mít grády

K důležitým ingrediencím při přípravě mnoha koktejlů patří také perlivá voda. Ta samozřejmě nepatří do šejkru, ale připravený koktejl s ní pouze doléváme. Přestože je chuťově neutrální, koktejlu dodá osvěžující šumivou texturu, kterou chuťové pohárky rozhodně zaznamenají. Klíčová je v tomto případě její teplota. Úkolem ledu je udržovat koktejl chladný i ve sklenici, proto je třeba, abychom ho dolévali pouze dobře vychlazenou perlivou vodou. Ta by zároveň měla být nasycena na maximum, aby si i po promíchání a kontaktu s ledem zachovala svoji perlivost.

Nešetřete na ingrediencích

Máte-li z přípravy koktejlů v domácích podmínkách respekt, stačí si zapamatovat základní pravidlo, které vychází z legendární konstanty zlatého řezu. Od té se odvozují nejen ideální geometrické proporce, ale také tzv. golden ratio – ideální poměr ingrediencí používaných v koktejlech. Ten je 2:1:1 a setkáte se s ním téměř u všech legendárních koktejlů – od Daiquiri až po Margaritu. V praxi to znamená, že použijete dvě části alkoholu, jednu sladkou a jednu kyselou část. Dodržováním tohoto poměru neuděláte krok vedle ve výsledné chuti známých drinků, ale zároveň jej můžete použít i jako výchozí bod při vytváření vlastních receptur. A na závěr už jen poslední rada profesionála: „Nešetřete na surovinách, nebude to pak ono.“

LAZY SUMMER

Ingredience

  • 3 ostružiny
  • hrst máty
  • 25 ml zázvorového sirupu*
  • 15 ml limetkové šťávy
  • Perlivá voda
  • Pro přípravu alkoholické verze můžete použít MEZCAL

Příprava

V koktejlovém šejkru protřepejte všechny ingredience (kromě perlivé vody) s malým množstvím ledu. Přeceďte přes jemné sítko do sklenice naplněné ledem. Dolejte perlivou vodou, lehce promíchejte a podávejte.

*Zázvorový sirup: Smíchejte stejné díly zázvorové šťávy a krystalového cukru. Cukr se musí rozpustit.

Na ozdobu

Kandovaný zázvor a ostružiny na koktejlové špejli, snítka máty. Podávejte ve vysoké skleničce.

GREP AUTUMN

Ingredience

  • 40 ml Tequila
  • 10 ml SodaStream tonik příchuť
  • 60 ml grepový džus
  • Perlivá voda

Příprava

Na sklo si připravte solnou krustu a poté naplňte sklenici ledem. Nalijte všechny ingredience do sklenice a doplňte ji perlivou vodou, poté lehce promíchejte a ozdobte.

Na ozdobu

Solná krusta, tymián, jalapenos, plátek grepu. Podávejte v nízké skleničce.

CHILLAXER

Ingredience

  • 2 plátky okurky
  • Hrst bazalky
  • 15 ml agávového sirupu
  • 25 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 45 ml ginu
  • 15 ml bezinkového likéru
  • Perlivá voda

Příprava

V šejkru rozmačkejte okurku a bazalku s agávovým sirupem. Přidejte ostatní ingredience (kromě perlivé vody) a protřepejte. Přeceďte přes jemné sítko do sklenice naplněné ledem. Dolijte vychlazenou perlivou vodou.

Na ozdobu

Plátek okurky, limeta a lístek bazalky na koktejlové špejli. Podávejte ve skleničce na víno bez nožičky.

Zdroj: SodaStream

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here