Dubnové recepty z kvalitních surovin obarvené Velikonocemi

0
84
Foto: Akademie kvality

V dubnu už se všechno zelená, proto jsme tuto barvu přenesli do většiny našich nových receptů. Pochutnáte si v nich mj. na pažitce, kopru nebo třeba libečku. Navíc tento měsíc nás čekají Velikonoce, na které nemůžeme zapomenout. V kuchyni už pomalu můžete připravovat jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky, kuřátka z vařených vajec, koprovou omáčku s pošírovaným vejcem a také sladké Boží milosti. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či smažte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech.

Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky

Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele. Doporučujeme vybírat zeleninu od vašich osvědčených farmářů, nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte.

ok
Foto: Akademie kvality

Ingredience:

Zeleninový vývar

  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
  • 50 g řepíkatého celeru
  • 50 g cibule
  • 50 g pórku
  • 10 g listové petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g květáku
  • 100 g cukrového hrášku
  • 50 g libečku
  • sůl
  • pepř

Kudlásky

  • 1 vejce
  • 70 g polohrubé mouky
  • 5 g listové petržele
  • podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Zeleninový vývar

  1. Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
  2. Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.
  3. Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
  4. Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
  5. Dochutíme solí a pepřem.

Kudlásky

  1. V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem
    a nasekanou petrželí.
  2. Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
  3. Vaříme cca 5 min.

Tip: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.

Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem  

Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Zkuste koupit výrobky s logy kvality, jakou jsou např. Klasa, Regionální potravina, a začněte kouzlit v kuchyni. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť!

22
Foto: Akademie kvality

Ingredience:

Koprová omáčka

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany 30%
  • 50 g čerstvého kopru
  • podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet

Pečené brambory

  • 800 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • olej

Pošírovaná vejce

  • 4 vejce
  • 30 ml octa
  • 1 l vody

Postup:

Koprová omáčka

  1. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme.
  2. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut.
  3. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.
  4. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.

Pečené brambory

Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.

Pošírovaná vejce

  1. V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet.
  2. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce.
  3. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.

Tip: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost. 

Boží milosti

Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček. Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Také jsme nezapomněli pečlivě vybrat suroviny, protože jejich kvalita se projeví na chuti. Nápovědou pro jejich volbu mohou být značky kvality potravin (Klasa, Regionální potraviny nebo BIO). Boží milosti můžete spucovat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům. 

33
Foto: Akademie kvality

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g zakysané smetany
  • 2× žloutek
  • 2 lžíce bílého vína
  • špetka citronové kůry

Na smažení:

200 g oleje nebo sádla

Na obalení:

80 g moučkového nebo vanilkového cukru

Postup:

1. Máslo necháme odstát v pokojové teplotě, smícháme se všemi ingrediencemi a uhněteme těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici pod fólií 30 min.

2. Z těsta vyválíme plát a vykrájíme obdélníčky, které uprostřed nakrojíme.

3. Smažíme do zlatova v oleji nebo na sádle.

4. Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák, pokud ho už máte připravený pro koledníky.

Kuřátka z vařených vajec

Jste hraví? Rádi v kuchyni tvoříte a třeba také zapojujete děti? V tom případě se pobavíte u našich kuřátek z vajec natvrdo, které vám bude možná líto sníst, jak budou roztomilá. Zcela zásadní jsou v tomto receptu vejce, o tom žádná. Proto by měla být opravdu kvalitní, což vám mohou napovědět také značky kvality – např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio. Vejce by měla představovat jeden z pilířů naší stravy, protože jsou dobře stravitelná, skvěle nás zasytí a obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Navíc se s nimi dá dobře pracovat, protože jsou výborně kombinovatelná s dalšími surovinami. Náplň kuřátek můžete klidně doplnit i o nějakou další pochutinu. Ať se vám kuřátka vyvedou.

Kuratka Akademie kvality final2
Foto: Akademie kvality

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 50 g lučiny
  • 20 g hořčice
  • 5 g pažitky
  • sůl
  • pepř
  • 10 g mrkve
  • 10 g nakládané okurky
  • 50 g polníčku

Postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
  2. Vejce rozkrojíme na půlku a vyjmeme žloutky.
  3. Žloutky smícháme s lučinou, hořčicí, nasekanou pažitkou a podle chuti dochutíme solí a pepřem.
  4. Hotovou směs přendáme do cukrářského pytlíku a nastříkáme do vajec.
  5. Z mrkve vytvoříme zobáčky a z okurky očička. V misce vytvoříme podestýlku z polníčku
    a navrch přendáme hotová kuřátka.

Tip: Na očička kuřátek můžete použít kuličky černého pepře. Před konzumací ale vždycky kuličky černého pepře vyndejte.

Zdroj: Akademie kvality

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here