Vánoce se pomalu ale jistě blíží. Co takhle zkusit jiné cukroví, bez lepku? Určitě vás překvapí skvělou chutí!
Bezlepkové kakaové crinkles
Potřebujete
Ingredience: 120 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 30 g namletých mandlí, 50 g změklého másla, 50 g kakaa, 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 1/2 Kypřicího prášku bez lepku Labeta, na obalení: 100 g moučkového cukru + jeden sáček Vanilinového cukru Labeta
Postup
Nejprve vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a máslem do hladké pěny. Potom do těsta přimíchejte mouku, namleté mandle, kakao a kypřicí prášek. Těsto důkladně zpracujte a dejte alespoň na hodinu do lednice. Troubu si rozehřejte na 175 °C. Z vychlazeného těsta vyválejte kuličky a vyskládejte je na plech s pečícím papírem (crinkles při pečení nabydou do šířky, a proto je potřeba mezi nimi udělat mezery). Každou kuličku potom obalte ve směsi z moučkového cukru s vanilinovým cukrem (díky čemuž vynikne popraskaný efekt) a lehce stlačte, ať nejsou úplně kulaté. Pečte zhruba 10-12 minut. Po vyndání z trouby nechte crinkles vychladnout a až potom je z plechu sundejte. Recept vyjde na dva plechy.
Bezlepková vosí hnízda
Recept na domácí piškoty bez lepku (26 větších kusů)
Potřebujete
75 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 50 g krupicového cukru, 2 vejce, špetka soli, 1 polévková lžíce Vanilinového pudinku Labeta, 2 polévkové lžíce vody
Postup
Smícháme žloutky s půlkou cukru, vodou a pudinkem. Do této směsi opatrně vmícháme sníh, který jsme si připravili vyšleháním bílků, špetkou soli a druhou polovinou cukru. Když máme tuto směs opatrně zamíchanou, přimícháme pomalu i bezlepkovou mouku. Hotové těsto naplníme do sáčku a piškoty tvarujeme na plech s pečícím papírem. Dáme péct na 180 °C po dobu cca 10 min.
Recept na vosí hnízda
Ingredience:
Na hmotu: 250 g (ztvrdlých) piškotů + na podstavce, 60 g kakaa, 150 g změklého másla, 300 g moučkového cukru, 10 lžic rumu
Na krém: 80 g másla, 1 žloutek, vaječný likér či rum dle chuti, 60 g moučkového cukru
Postup
Smícháme ingredience na vosí hnízda a vypracujeme z něj tvarovatelnou hmotu, kterou následovně vtlačujeme do formičky na vosí hnízda. Pokud máte formičky vyklepávací, je lepší si do nich předem dát trochu moučkového cukru, aby se vám tam hnízdo nepřilepilo. Do vytvořeného hnízda uděláme jamku na krém a vyndáme z formičky. Takto připravená hnízda plníme krémem, který jsme si připravili do sáčku s ustřiženým rohem. Nakonec přiklopíme piškotem a máme hotovo.
Šťavnatá vánoční štola bez lepku a laktózy
Potřebujete
250 g nasekaného sušeného ovoce (meruňky, brusinky, rozinky), 3 pol. lžíce Tuzemáku nebo ovocného likéru, 200 g zakysané smetany bez laktózy + 200 g tvarohu bez laktózy, 1 celé vejce (cca 55 g), 50 g sekaných loupaných mandlí, 70 g rozpuštěného tuku nebo bezlaktózového másla, kůra a šťáva z jednoho většího chemicky neošetřeného citronu + 2 lžíce pomerančové šťávy, 300 g směsi na Vánočku bez lepku Labeta (již obsahuje cukr) + 1 Vanilinový cukr Labeta, 14 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, 2 g soli, koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na internetu) nebo 1/2 lžičky skořice +1/4 hřebíčku + špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku. Na vymazání formy kousek bezmléčného tuku, na potření 50 g rozpuštěného bezlaktózového másla, na posypání moučkový cukr smíchaný s vanilkou
Postup
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. V misce smícháme nasekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou a necháme hodinu stát. Potom přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle, pak opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk. V druhé misce smícháme sypkou směs na vánočku, vanilinový cukr, sůl, koření a kypřidlo. K tekutinám opatrně přimícháváme silik. stěrkou sypkou směs a naplníme jí vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech. Šťavnatá a skvělá je štola s válečkem marcipánu. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže, než se těsto zpevní pečením). Těsto pečeme pomalinku na 160 °C cca 50-60 minut. Propečenost těsta zkontrolujeme špejlí. Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne). Skladujeme překryté alobalem.
Vánočka bez lepku, mléka a vajec
Potřebujete
420 g směsi na Vánočku bez lepku Labeta (již obsahuje cukr) + sáček sušeného droždí (též součástí balení), 2 g soli + 1 cukr s pravou vanilkou, 1/2 lžíce kůry z BIO citrónu, 1 pol. lžíce rumu, 75 g vegan majonézy, 10 g bramborové vlákniny spařené v 100 ml horkého rostlinného mléka, 320 g teplého (ne horkého) rostlinného mléka, 35 g rozpuštěného bezlaktózového tuku
Na formu: tuk nebo olej na vymazání, mandlové lupínky, plech s pečícím papírem
Postup
Nejdříve si v hrnečku spaříme bramborovou vlákninu rostl. mlékem, vyšleháme vidličkou a necháme zchladnout. Ve zbytku zchladlého rostlinného mléka si rozšleháme vegan majonézu a rum. Směs na vánočku promícháme s vanilkovým cukrem a solí, citronovou kůrou, pak přidáme nabobtnalou vlákninu a prsty spojíme se směsí v drobenku. Do středu nasypeme droždí, přilijeme vyšlehané rostlinné mléko s majonézou a rumem a ručně nebo v robotu hnětacím hákem 2 minuty prohněteme v řídké těsto, které necháme 40 minut odpočinout v zakryté míse na teplém místě. Do vykynutého těsta přihněteme rozpuštěný tuk a případně sušené ovoce a mandle a přelijeme do formy na vánočku, kterou jsme vymazali a vysypali plátky mandlí. Necháme ještě před pečením ve formě 20 minut odpočinout. Pečeme ve formě na 200 ˚C na statické teplo po dobu 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 ˚C a dopékáme dalších cca 25–30 minut. Pokud se shora připaluje, překryjeme alobalem. Nakonec vánočku překlopíme na plech s pečícím papírem, na kterém jsme měli formu a necháme v chladnoucí troubě ještě cca 10 minut dopéct shora. Pak vyndáme na mřížku a pocukrujeme.
Bezlepkový vánoční perník
Potřebujete
165 g hladké Pohankové mouky Labeta, 170 g Rýžové mouky Labeta, 140 g třtinového cukru, 150 ml oleje (řepkového nebo kokosového), 400 ml mléka, 1 vejce, 1 polévková lžíce kakaa, 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta, 2 čajové lžičky skořice, 1 čajová lžička perníkového koření, špetka soli, na ozdobu 100 g vysokoprocentní čokolády, strouhaný kokos, perníčky
Postup
Nejdříve smíchejte obě mouky s třtinovým cukrem, kakaem, skořicí a perníkovým kořením. Do suché směsi přidejte olej, vejce a zamíchejte. Jako poslední vmíchejte mléko, kypřící prášek a špetku soli. Těsto důkladně zpracujte, ať v něm nejsou hrudky a nalijte do formy vyložené pečícím papírem. Perník pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170° C. Pokud nebudete péct ve formě na chléb, ale na plechu, tak stačí péct kratší dobu, jelikož bude vrstva těsta slabší a bude tak dříve propečené. Proveďte test špejlí. Až perník vychladne, tak ho můžete z formy vyndat a ozdobit dle vlastních preferencí – např. rozpuštěnou čokoládou, strouhaným kokosem a můžete přidat i pár perníčků.
Bílkový chlebíček
Potřebujete
6 bílků, sůl, 180 g cukru krupice, 160 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 60 g rozpuštěného másla, 1 Vanilinový cukr Labeta, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu a pomeranče, 50 g na kousky nasekané tmavé čokolády, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 100 g kandované pomerančové nebo citronové kůry, máslo a bezlepková strouhanka na chlebíčkovou formu
Postup
Máslem vymažeme a strouhankou vysypeme chlebíčkovou formu. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Rozehřejeme máslo a necháme prochladnout. Na menší kousky nasekáme ořechy a čokoládu a dáme bokem. V robotové nebo velké míse ušleháme se špetkou soli bílky do tuhého sněhu. Do něj pak postupně zapracujeme cukr krupici i vanilinový cukr. Nastrouháme kůru z citronu či pomeranče a vmícháme spolu s moukou sněhu. Potom do směsi vmícháme i máslo a nakonec čokoládu, ořechy a kandované ovoce. Nalejeme do formy, uhladíme a vložíme do trouby. Pokud je povrch už více růžový a uvnitř ještě není těsto propečené, přikryjeme alobalem a dopečeme přikryté. Zkusíme test špejlí a pokud je po vytažení suchá, formu vyjmeme z trouby. Raději nožem uvolníme chlebíček od stěn formy, vyklopíme a necháme zchladnout. Lehce pocukrujeme a servírujeme.
Zdroj: Labeta