Nedáte dopustit na moderní kuchyni, ale občas byste se přece jen vrátili k poctivým staročeským receptům, které máme všichni spojené zejména s návštěvami našich babiček? Není divu, vždyť kucmoch, uhlířina, pučálka nebo třeba škubánky k nám neodmyslitelně patří. Kdy jindy si tyto vydatné pokrmy navíc dopřát než právě během plískanic a nízkých teplot. Pokud chcete potěšit skvělým menu celou rodinu, vyzkoušejte naše recepty, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle!
Bramborový kucmoch
- 5 ks brambor
- lžíce sádla
- 200 ml smetany
- 4 vejce
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl, pepř
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Připravený plech důkladně vymažte sádlem a poklaďte kolečky brambor tak, aby mezi nimi nezůstaly mezery. Pečte v troubě, dokud brambory nezezlátnou. Poté je vyjměte a potřete rozmačkaným česnekem, osolte a opepřete. Ve smetaně rozšlehejte dvě vajíčka, přidejte majoránku, důkladně promíchejte a brambory směsí zalijte. Vraťte pekáček zpátky do trouby, dopékejte dalších 5 minut a podávejte.
Škubánky s mákem

- 1 kg brambor
- 300 g hrubé mouky
- máslo
- mletý mák
- moučkový cukr
Brambory oloupejte, rozkrájejte a uvařte ve vroucí vodě doměkka. Přibližně 100 mililitrů vody v hrnci s uvařenými bramborami ponechte, posypte moukou a zakryjte pokličkou. Nechte čtvrt hodiny dojít na slabším plamenu. Poté brambory v hrnci rozšťouchejte a s moukou vytvořte hladké těsto. Poté je ještě propracujte vařečkou. Až se škubánky přestanou lepit na vařečku, na pánvi si rozpusťte máslo. Lžící namočenou do másla pak z těsta tvarujte škubánky. Ty posypte moučkovým cukrem, mákem, přelijte máslem a podávejte.
Uhlířina

- 50 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- bio vejce
- 200 g brambor
- 50 g uzeného špeku
- menší cibule
- jarní cibulka
- 50 g kysaného zelí
- kmín
- sůl
Nejprve si připravte noky. Smíchejte obě mouky a uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepnete vejce. Osolte a od okrajů do důlku vmíchávejte mouku. Až hmota začne držet pohromadě, vypracujte jednolité těsto. To nechte v sáčku přibližně půl hodiny odležet. Mezitím si uvařte brambory ve slupce doměkka a poté je oloupejte. Špek a cibuli nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na pánvi. Těsto rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte a nakrájejte na noky. Ty ve vroucí vodě vařte přibližně 15 minut doměkka. Hotové noky i na kostičky nakrájené brambory vsypte na pánev ke špeku s cibulí, okmínujte a lehce opečte. Posypte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a hotovou uhlířinu podávejte třeba s kysaným zelím.
Zdroj: BIO