Užijte si pohodové podzimní dny s dobrotami s kaki

0
260
Foto: Persimon Bouquet

Ve chvíli, kdy se za okny promění počasí a horké slunečné paprsky vystřídají plískanice, obvykle zatoužíme po jídle, které nás zahřeje a dodá nám energii. A když má navíc neodolatelnou chuť, je bez pecek a obsahuje spoustu vitamínů, není o čem přemýšlet. Ovoce kaki je na první pohled nenápadný oranžový plod. Následující recepty na podzimní kakao, kaki sušenky s čokoládou, těstoviny s kaki omáčkou a focaccia s rozmarýnem a kaki však dokazují, že je všestranně použitelný. Toto ovoce, které se rodí na svazích kolem španělské Valencie, září veselou oranžovou barvou, zdravím a chutí. Užijte si jej čerstvé nebo ve skvělých receptech. Jejich příprava je velmi snadná a po výsledku se jenom zapráší.

Podzimní kakao s kaki

Toto lahodné kakaové smoothie, které je plné vitamínů, si zaslouží pozornost. Díky kokosovému mléku vás v dopoledních hodinách nedožene hlad a koření pomůže nabudit organismus v boji proti podzimním plískanicím. Připravte si:

Podzimni kakao s kaki 2
Foto: Persimon Bouquet
  • 1 kaki
  • 1 hrušku
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíci kakaa
  • 100 ml kokosového mléka
  • lžičku skořice
  • špetku kurkumy

Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je kokosovým mlékem a rozmixujte. Podávat můžete teplé i studené.

Kaki sušenky s čokoládou

Spojení kaki a čokolády propadnete. K těmto sladkým sušenkám zbývá dodat jenom to, že jich nikdy není dost. Raději se proto zásobte více dávkami.

Kaki susenky s cokoladou 3
Foto: Persimon Bouquet
  • 1 kaki
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • hrst čokoládových čoček nebo čokolády rozkrájené na malé kostičky

Ušlehejte máslo s cukrem. Ve chvíli, kdy zesvětlá, začněte postupně přidávat vejce. Po zašlehání přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec hrst čokolády. Těsto nechte hodinu odpočívat. Mezitím si kaki nakrájejte na malé kostičky. Těsto vyndejte z lednice a začněte na plechu tvarovat malé hroudičky, o něco větší než vlašský ořech. Do každé z nich zapíchněte tři kousky kaki a dejte péct na 160 stupňů, dokud nebudou sušenky krásně zlatavé. Na konec nechte vychladnout ideálně na mřížce. 

Veganský chia puding

Tento puding bude chutnat k snídani, ale zaručeně potěší také jako dezert. Slaný karamel na kaki už je jen skvělou tečkou na této veganské záležitosti.

Vegansky chia puding 4
Foto: Persimon Bouquet
  • 1 kaki
  • 8 – 10 lžic chia semínek
  • 200 ml kokosového mléka 
  • dalších 5 lžic kokosového mléka na slaný karamel
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • oblíbené ořechy, např. vlašské
  • kokosové plátky na ozdobu

Chia semínka smíchejte s kokosovým mlékem, rozlijte do sklenic a nechte odstát. Semínka postupně nabobtnají a vytvoří puding. Mezitím si můžete nakrájet kaki a připravit slaný karamel tak, že rozpustíte třtinový cukr, který zalijete lehce mlékem nebo kokosovou smetanou a jemně osolíte. Nakrájené kaki navrstvěte na puding, zalijte slaným karamelem, posypte ořechy, ozdobte kokosem a můžete podávat.

Focaccia s rozmarýnem a kaki

Dlouhá historie chleba jménem focaccia sahá za starověký Řím. Připravit jej umí snad každá italská máma a jeho rozmarýnová vůně neodmyslitelně patří k italské prostřené tabuli. V kombinaci s kaki dostane neobvyklou nasládlou chuť, po které se jen zapráší.

Focaccia s rozmarynem a kaki 1
Foto: Persimon Bouquet
  • 1 kaki nakrájené na tenké plátky 
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 1 sušené droždí
  • lžička soli
  • olivový olej
  • několik větviček rozmarýnu

Zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhnětat hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran. Vytvořte obdélník, ozdobte rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.

Těstoviny s kaki omáčkou

S tímto receptem nešlápnete vedle. Základ pevně stojí na rajčatech, tradiční italské surovině, a skvělé kombinaci bylinek. Omáčku zaručeně zjemní mascarpone. Teprve kaki jí však dodá netradiční chuťovou vrstvu.

Testoviny s kaki omackou 3
Foto: Persimon Bouquet
  • 1 kaki
  • olivový olej
  • pepř, tymián, bazalka a oregano
  • 1 šalotka
  • 1/2 plechovky loupaných rajčat
  • 2 lžíce mascarpone
  • špagety
  • piniové ořechy
  • sůl

Dejte vařit vodu na špagety. Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji. Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka. Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Dle chuti osolte, opepřete, a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy. 

Zdroj: Persimon Bouquet

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here