Jak kompletně zpracovat kuře? Polévka, řízek, pomazánka, ale i salát. Aby nic nepřišlo nazmar

0
92

Základem, jak neplýtvat potravinami, je naučit se zužitkovat je na maximum. Dnes se podíváme na to, co vše je možné připravit z jednoho kuřete, abyste využili jeho chuť i hodnotu a připravili vyvážený jídelníček pro celou rodinu hned na několik dní. Vaše chuťové buňky i vaše finance vám za to budou vděčné.

Jedním z největších lákadel kuřecího masa je jeho všestrannost. Můžete ho grilovat, vařit, smažit nebo péct. Chuť kuřecího masa lze skvěle kombinovat s různými omáčkami i bylinkami, což nám poskytuje téměř neomezený prostor pro kreativitu v kuchyni.

Základním receptem pro nejjednodušší přípravu je potřít kuře směsí oleje a bylinek a upéct v troubě. Nebojte se však být ambiciózní. Pokud kuře správně naporcujete, dokážete si se správným rozložením z různých částí masa připravit pestrou paletu receptů.

Maso můžete využít do polévky i na gril. Stehna i části křídel můžete upéct spolu s přílohou v jednom pekáči a máte tak hotové jídlo pro celou rodinu. A nezapomeňte, že zbytky kuřecího masa se vůbec neztratí. Můžete je použít do salátů nebo jako ingredienci do pomazánek.

Při přípravě jakéhokoli pokrmu je klíčové začít s kvalitními surovinami. Kuřecí maso není výjimkou. Mějte na paměti, že nejen chuť, ale i kvalita masa závisí na původu. Kvalitní produkty poznáte třeba podle log značek na obalech, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Investice do kvalitního masa se vám jistě vyplatí.

Silný kuřecí vývar s drůbežími knedlíčky s libečkem

Znáte hřejivější pocit než ten z talíře poctivého vývaru? Na tuhle dobrotu využijete všechno, co vám při zpracovávání kuřete zbude – kosti i kusy masa. To ostatně zužitkujete i ve výborných drůbežích knedlíčcích, díky kterým bude polévka podobně vydatná jako hlavní jídlo! Nezapomeňte vždy k přípravě svých pokrmů používat kvalitní suroviny.

Při kompletním zpracováním kuřete se přímo nabízí využití skeletu a odřezků na poctivou polévku. Věděli to dokonce už staří Řekové, kteří dle dochovaných záznamů podobný pokrm vařili už před několika tisíci lety. A věděli jste také, že dokonce i na našem území se údajně připravovaly vývary již od dob paleolitu? A že ve středověku byly využívané v lidovém léčitelství?

My jsme naši polévku vylepšili o jemné knedlíčky a kvalitní zeleninu od prověřených dodavatelů. Výsledek vás jistě zahřeje u srdce!

Recept:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 180 min.
Náročnost: *

Ingredience:
2 kg kuřecích skeletů
600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
1 pórek
4 stroužky česneku
200 g kuřecích jater
1 vejce
50 g hladké mouky
50 g strouhanky
libeček, sůl, pepř, listová petržel, majoránka, divoké koření

Postup:

Vývar:

  1. Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova.
  2. Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 stroužky česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plamenu
    alespoň po dobu 180 minut.
  3. Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte a dochuťte.
  4. Knedlíčky:
  1. Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí.
  2. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku.
  3. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě. 

TIP: Pokud vám zbyl silný kuřecí vývar, zamrazte jej do dávkovačů na led v podobě kostek. Tak jej budete moci kdykoliv využít jako základ do omáček.

Smažené vykostěné stehno naložené v podmáslí a zelný salát z červeného zelí s křenem

Hledáte nový chuťový zážitek? Kombinace kuřecího masa a podmáslí je něco, co rozhodně stojí za vyzkoušení! Kromě kuřecích prsou jsou pro přípravu řízků ideální také kuřecí stehna. Obsahují větší množství tuku, což jim propůjčuje větší schopnost na sebe vázat chutě, a navíc je nemusíte nijak speciálně naklepávat. Klíčové je však důkladné vykostění stehenního masa a odstranění šlach a kůže.

Co však dodá řízku tu neodolatelnou chuť a texturu? To je právě podmáslí. Maso namočené v podmáslí během marinování získá krásnou křupavost, zatímco stále zůstane šťavnaté.

Co je vlastně podmáslí? Podmáslí, též známé jako „cmar“, vzniká při výrobě másla, má mírně nakyslou chuť a obsahuje 0,5 % tuku.

A co by mělo doprovázet tento fantastický kuřecí řízek v podmáslí? Rozhodně bychom vám doporučili červený zelný salát s křenem! Tato kombinace jídlu dodá ten správný pikantní nádech. S použitím kvalitních surovin, včetně těch s logem kvality Klasa, si můžete být jisti, že si své jídlo opravdu vychutnáte.

Recept:

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 min.
Náročnost: *

Ingredience:

4 vykostěná kuřecí stehna
500 g podmáslí
200 g hladké mouky
5 g sušeného česneku
10 g uzené papriky
10 g papriky sladké
5 g majoránky
1 hlávka červeného zelí
50 g čerstvého křenu
ocet, cukr, sůl, pepř, olej

Postup:

Kuřecí stehno:

  1. Vykostěná kuřecí stehna osolte, opepřete a naložte do podmáslí a nechte odpočívat ideálně přes noc.
  2. Smíchejte hladkou mouku s uzenou paprikou, sladkou paprikou, sušeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.
  3. Nechte okapat naložená stehna a obalte je v hotové směsi a usmažte na oleji dozlatova.

Salátek:

  1. Nastrouhejte najemno oloupaný křen, nakrájejte zelí nahrubo a smíchejte s křenem, dochuťte solí, octem a cukrem.

Tip: Věděli jste, že se zelí dá použít i v dezertech? Stačí ho nastrouhat, přidat skořici, jablka a máte výbornou sladkou svačinku!

Kuřecí pomazánka s opečeným chlebem

Máte přebytek kuřecího masa a nevíte, co s ním? Využijte jej na přípravu pomazánky, díky které budete mít připravenou svačinu pro jakoukoliv příležitost, nebo i lehkou večeři. Příprava je jednoduchá a vsadíme se, že téměř všechny suroviny na tuto pochoutku najdete u sebe doma.

Recept:

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 min.
Náročnost: *

Ingredience:

500 g kuřecího hotového masa
100 g majonézy
50 g žluté cibule
100 g nakládaných okurek
50 g hořčice
4 plátky chleba
sůl, pepř

Postup:

  1. Natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky kuřecí maso.
  2. Nakrájejte najemno cibuli a okurky, přidejte kuřecí maso, majonézu a hořčici. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
  3. Opečte plátky chleba na pánvi.

Tip: Pomazánka se skvěle páruje s pečivem, vyberte si proto kvalitní a čerstvý chléb a nezapomeňte, že jíme i očima, a proto chlebíček ozdobte bylinkami.

Farmářský salát s kousky kuřete

Farmářský salát je skvělou volbou po celý rok – nabízí kombinaci zdravého a lahodného jídla, které vás nejen potěší, ale díky vyvážené receptuře i zasytí. Zelenina, kuřecí maso a další ingredience v tomto salátu totiž vytváří harmonický celek, který je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu.

Recept:

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *

Ingredience:

400 g hotového kuřecího masa
300 g brambor
200 g slaniny
400 g salátových listů
100 g fazolek
100 g cherry rajčat
4 vejce
1 klas vařené kukuřice
sůl, pepř, olej, jablečný ocet

Postup:

  1. Uvařte brambory a vejce v osolené vodě a nechte je vychladnout.
  2. Opečte dozlatova slaninu, brambory a kukuřici.
  3. Smíchejte salátové listy, rajčata a fazolky, dochuťte solí, octem a olejem.
  4. Navrch salátu přidejte oloupané vejce, opečenou slaninu, brambory, kukuřici a kuřecí maso.

Tip: Víte, jak nejlépe uvařit vajíčka? 5 minut vařte pro vajíčka naměkko, 7 minut pro vajíčka nahniličko (doporučujeme pro salát) a 10 minut pro vajíčka natvrdo.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here