Chladnější počasí je tu, a tak je čas na podzimní recepty ze sezónních potravin, jako je dýně nebo mrkev. Vyvážený jídelníček na jeden den (cca od 10 měsíců) vám pro vašeho malého jedlíka přináší Mgr. Markéta Beranová, která spravuje instagramový účet recepty_pro_synka.
A co dnes budeme vařit? K snídani to bude banánový toust, k obědu baby dýňovu polévku, jako hlavní chod budeme podávat lososa se zeleninovým pyré, dezert či odpolední svačinka budou brumíci z banánu a mrkve a k večeři pak budou dýňové knedlíčky s avokádem. Tak jdeme na to!
Královská snídaně – Banánový toust
Potřebujete:
- 3 plátky toustového chleba
- 1 banán
- 1 vajíčko
- skořice
- máslo
Rozmačkáme banán, přidáme vajíčko a trochu skořice. Ve směsi obalíme tousty a smažíme na másle. Aby byla snídaně vyvážená, podávejte s bílým jogurtem.
Čas oběda – Baby dýňová polévka
Potřebujete:
- čtvrtku dýně hokaido
- mrkev
- malou cibuli
- stroužek česneku
- olivový olej
- cottage (pár lžic)
- bylinky
Dýni, mrkev, cibuli a česnek pokapeme olivovým olejem a dáme cca na půl hodiny do trouby cca na 170 stupňů.
Zeleninu rozmixujeme, dle potřeby přidáme vodu, trochu cottage sýru, případně bylinky na dochucení a chvilku povaříme.
Losos a zeleninové pyré
Potřebujete:
- kousek lososa
- mrkev
- brambory
- máslo
- bylinky
Mrkev a brambory uvaříme, přebytečnou vodu vylijeme a rozmixujeme s kouskem másla. Můžeme dochutit bylinkami.
Kousek lososa okořeníme bylinkami a osmažíme na pánvi na másle či ghi.
Odpolední svačinka – brumíci z mrkve a banánu
Potřebujete:
- zralý banán
- 50 g mrkve
- 100 g hladké mouky
- vajíčko
- kypřící prášek bez fosfátů
- skořice
Oddělíme žloutek od bílku a bílek vyšleháme. V další misce rozmačkáme banán a vyšleháme ho se žloutkem. Poté přidáme mouku, kypřící prášek, skořici a nastrouhanou mrkev. Nakonec ke směsi promícháme vyšlehaný bílek.
Těsto lijeme do předem vymazané a vysypané formy.
Pečeme cca na 170 stupňů asi dvacet až třicet minut.
Večeře – dýňové knedlíčky s avokádem
Potřebujete:
- kousek dýně hokaido
- avokádo
- žloutek
- hladkou mouku
- bylinky na dochucení
Na páře uvaříme kousek dýně hokaido (asi čtvrtku). Po vychladnutí přidáme žloutek a mouku dle potřeby. Na dochucení můžete použít bazalku a oregano.
Těsto by mělo být tužší, aby se s ním dobře pracovalo.
Do horké vody vložíme malé kuličky, které jsme si z těsta vytvořili a vaříme cca 20 minut.
Knedlíčky můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako svačinu či večeři.