Pomlázky, kraslice, jarní výzdoba i oblíbené pokrmy – Velikonoce se kvapem blíží, a proto je nejvyšší čas se na ně pořádně připravit. Držte se letos zvyklostí a mějte na paměti, že během svátků jara má každý den svůj neopomenutelný význam. Nechte se inspirovat našimi tipy, provoňte svou kuchyni a Velikonoce si užijte se vším všudy!
Jak už název napovídá, na Škaredou středu bychom se vedle vymetání sazí z komína měli věnovat také přípravě nevzhledných a neupravených jídel. Zelený čtvrtek zase přeje něčemu zelenému a ať už jde o hrách, špenát, nebo nejrůznější bylinky, právě tyto plodiny by měly dle pověr zaručit pevné zdraví po celý rok. Velký pátek se nese ve znamení toho nejpřísnějšího půstu a opravdové hodování pak tradičně začíná Bílou sobotou a trvá až do Velikonočního pondělí.
Škaredá středa a cuketové bramboráky
Kromě trhanců či škvarkových placek se podle tradic na Škaredou středu podávají také bramboráky v jejich klasické podobě. Co takhle ale pro tentokrát zvolit alternativu a dopřát si něco odlehčeného? Vsaďte na variantu s cuketami a uvidíte, že si pochutnáte nejen vy, ale i celá rodina!
- 2 cukety
- 4 brambory
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- sušená majoránka
Cuketu a brambory nastrouhejte nahrubo, posolte a nechte odstát přibližně 10 minut. V cedníku ze směsi vymačkejte přebytečnou vodu. Přendejte do mísy, přidejte česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a mouku (část můžete nahradit také ovesnými vločkami). Důkladně promíchejte a nechte několik minut odstát. Na pánvi rozehřejte olej a placičky smažte dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Poté je nechte chvíli odležet na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte třeba s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Špenátová polévka na Zelený čtvrtek
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora
- 450 ml kuřecího vývaru
- 500 ml mléka
- 500 g čerstvého špenátu
- kůra z citronu
- sůl, bio pepř, bio muškátový oříšek
- lžíce bio zakysané smetany
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli, 5 minut opékejte a vmíchejte česnek. Zalijte vývarem, přidejte nakrájenou bramboru a nechte 10 minut probublávat, dokud kousky brambory částečně nezměknou. Poté přilijte mléko a opět povařte. Dále vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu. Vařte 15 minut, nechte vychladnout a rozmixujte. Přidejte druhou polovinu špenátu a opět rozmixujte. Polévku okořeňte dle chuti a podávejte se lžící zakysané smetany.
Bílá sobota ve znamení zlatavého mazance
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 60 g cukru
- 40 g rozinek
- 20 g droždí
- 120 ml mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- kůra z citronu
- mandlové lupínky v bio kvalitě
- špetka soli
Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí. Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance. Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde. Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě. Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů. Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže. Pečte asi 40–50 minut dozlatova.
Zdroj: BIO