Velikonoce už klepou na dveře! Vsaďte letos na tradice i kvalitní potraviny

0
62
Foto: BIO

Pomlázky, kraslice, jarní výzdoba i oblíbené pokrmy – Velikonoce se kvapem blíží, a proto je nejvyšší čas se na ně pořádně připravit. Držte se letos zvyklostí a mějte na paměti, že během svátků jara má každý den svůj neopomenutelný význam. Nechte se inspirovat našimi tipy, provoňte svou kuchyni a Velikonoce si užijte se vším všudy!

Jak už název napovídá, na Škaredou středu bychom se vedle vymetání sazí z komína měli věnovat také přípravě nevzhledných a neupravených jídel. Zelený čtvrtek zase přeje něčemu zelenému a ať už jde o hrách, špenát, nebo nejrůznější bylinky, právě tyto plodiny by měly dle pověr zaručit pevné zdraví po celý rok. Velký pátek se nese ve znamení toho nejpřísnějšího půstu a opravdové hodování pak tradičně začíná Bílou sobotou a trvá až do Velikonočního pondělí.

Škaredá středa a cuketové bramboráky

Kromě trhanců či škvarkových placek se podle tradic na Škaredou středu podávají také bramboráky v jejich klasické podobě. Co takhle ale pro tentokrát zvolit alternativu a dopřát si něco odlehčeného? Vsaďte na variantu s cuketami a uvidíte, že si pochutnáte nejen vy, ale i celá rodina!

  • 2 cukety
  • 4 brambory
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka

Cuketu a brambory nastrouhejte nahrubo, posolte a nechte odstát přibližně 10 minut. V cedníku ze směsi vymačkejte přebytečnou vodu. Přendejte do mísy, přidejte česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a mouku (část můžete nahradit také ovesnými vločkami). Důkladně promíchejte a nechte několik minut odstát. Na pánvi rozehřejte olej a placičky smažte dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Poté je nechte chvíli odležet na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte třeba s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Špenátová polévka na Zelený čtvrtek

2 2
Zdroj: BIO
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml mléka
  • 500 g čerstvého špenátu
  • kůra z citronu
  • sůl, bio pepř, bio muškátový oříšek
  • lžíce bio zakysané smetany

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli, 5 minut opékejte a vmíchejte česnek. Zalijte vývarem, přidejte nakrájenou bramboru a nechte 10 minut probublávat, dokud kousky brambory částečně nezměknou. Poté přilijte mléko a opět povařte. Dále vmíchejte polovinu špenátu a kůru z citronu. Vařte 15 minut, nechte vychladnout a rozmixujte. Přidejte druhou polovinu špenátu a opět rozmixujte. Polévku okořeňte dle chuti a podávejte se lžící zakysané smetany.

Bílá sobota ve znamení zlatavého mazance

3 1
Zdroj: BIO
  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 60 g cukru
  • 40 g rozinek
  • 20 g droždí
  • 120 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citronu
  • mandlové lupínky v bio kvalitě
  • špetka soli

Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí. Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance. Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde. Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě. Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů. Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže. Pečte asi 40–⁠50 minut dozlatova.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here