Méně je někdy více. To rozhodně platí i u spotřebičů. Stačí jeden multifunkční hrnec, a rázem ho můžete použít jako tlakový nebo pomalý. Co to znamená v praxi? Že v jediném hrnci si připravíte téměř vše, co vás napadne. Od guláše přes vývar až po zeleninu v páře. A pokud má navíc ještě horkovzdušnou troubu, můžete si pochutnat také na dozlatova usmažených hranolkách bez jediné kapky oleje. Vaříte najednou přílohu spolu s hlavním chodem! Vyzkoušejte recepty, které si pro vás připravil známý kuchař Petr Stupka.
Francouzský QUICHE s cheddarem a slaninou
Čekáte návštěvu a nevíte, čím ji pohostit? Nebo jste jenom dostali na něco chuť a přemýšlíte, co zobnout? Právě pro tyto situace můžete připravit jednoduchý recept oblíbeného kuchaře Petra Stupky na slaný francouzský koláč neboli quiche. V náplni najdete anglickou slaninu, smetanu, vejce, cheddar a cibuli. Použijte hrnec s horkovzdušnou troubou.
Suroviny:
Těsto:
- 175 g hladké mouky
- 75 g másla
- 2 lžíce studené vody
- 1 lžička soli
Náplň:
- 250 g anglické slaniny
- 175 g cheddaru
- 1 cibule
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání (31 %)
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
Postup:
- V misce si nejprve uděláme těsto z hladké mouky, povoleného másla, studené vody a soli.
- Do vnitřního hrnce dáme na dno pečící papír. Pozor! Papír dejte jen ke dnu, maximálně do poloviny hrnce!
- Na papíru rozprostřeme těsto, aby nám vznikl korpus.
- Na pánvičce si osmažíme slaninku s cibulí, přebytečný vysmažený tuk slejeme. Směs naneseme na korpus.
- V misce smícháme zbylé ingredience – cheddar, rozklepnutá vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti.
- Vnitřní nádobu vložíme do hrnce a zavřeme víkem – troubou. Nastavíme program ručně na 22 minut při 180 stupních.
- Po skončení programu opatrně sundáme víko, chňapkami vyndáme hrnec a koláč vyjmeme na talíř.
Kuřecí prsa na tymiánu s bramborami
Co uvařit o víkendu k obědu? Klasická otázka, která vás napadá nejspíše týden, co týden. Když nechcete strávit vařením celé dopoledne, ale přesto si chcete pochutnat na plnohodnotném pokrmu, můžete zkusit třeba kuřecí prsa provoněná tymiánem s bramborami od známého kuchaře Petra Stupky. Použijte hrnec s horkovzdušnou troubou.

Suroviny:
- 500 g chlazených kuřecích prsou
- 200 g cibule
- 200 g mrkve
- 4 brambory
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 odměrka vývaru (nejlépe kuřecího)
- 1 odměrka vína
- Sůl
- Bílý pepř
- Tymián
- Citrón
- Kostička másla
Postup:
- Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování. Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat na větší kusy nakrájená kuřecí prsa, které jsme osolili a opepřili.
- Kousky masa vyndáme a výpek zalijeme vývarem a vínem, aby šel snáze seškrábnout ode dna. Necháme chvilku povařit.
- Přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli s mrkví, kterou jsme předtím očistili.
- Okořeníme tymiánem, po chvilce opět vložíme kuřecí kousky.
- Do košíku si připravím nakrájené brambory na plátky (silné cca 1 cm) a se stojánkem šikovně vložíme do hrnce. Zavřeme tlakové víko. Nastavíme program Drůbež na 15 minut.
- Upustíme páru a opatrně hrnec otevřeme. Pomocí chňapek vyndáme košík se stojánkem, ve kterém se vařily brambory.
- Z omáčky vyndáme hotové maso. Zapneme ještě program Restování.
- Necháme omáčku chvilku zredukovat, poté jí zjemníme máslem a dochutíme citrónem. Dle potřeby dosolíme či opepříme.
- Kuřecí prsa na talíři s bramborami vyskládáme a přelijeme omáčkou.
Hovězí guláš
Klasika všech klasik – hovězí guláš, kterému odolá snad jen zapřisáhlý vegetarián. Receptů na tuto pochoutku existuje tisíce. Spolu s kuchařem Petrem Stupkou jsme pro vás přichystali naši „vymazlenou“ verzi plnou hovězí, cibule, pepře, česneku, kmínu, majoránky… Připravte si potřebné suroviny a vašeho pomocníka, multifunkční hrnec.

Suroviny:
- 500 g hovězího masa (kližky, krku, či předního)
- 200 g cibule
- 1 rajský protlak
- 1 stroužek česneku
- rostlinný olej (nebo lžíce sádla)
- 3 odměrky vývaru (nejlépe hovězího)
- 1 lžíce mouky
- sladká mletá paprika
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
Postup:
- Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování.
- Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat předem na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté můžeme přidat kostky masa s česnekem. Maso necháme zatáhnout.
- Zasypeme mletou paprikou a mouku, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Dle chuti přidáme koření – sůl, pepř, kmín, majoránku. Dolijeme ještě 3 odměrku vývaru. Nezapomeňte pravidelně míchat.
- Vypneme program – Restování.
- Hrnec zavřeme tlakovým víkem. Spustíme program Maso / Dušení (nebo Hovězí) na 30 (35) minut.
- Po dokončení programu sundáme víko a ještě důkladně promícháme.
- Guláš na talíři dozdobíme na kolečka nakrájenou cibulkou. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík nebo chléb.
Chili con carne
Některé pokrmy vám svou vůní mohou připomenout dovolenou. Jedním z nich je také chilli con carne, jehož základem je mleté hovězí maso, fazole a samozřejmě nechybí pikantní chilli. Kdo bude chtít trochu experimentovat, může dát do jídla místo cukru hořkou čokoládu. A abyste se moc nenadřeli, zapojte do vaření vašeho parťáka, multifunkční hrnec. Autor receptu, kuchař Petr Stupka, vám přeje dobrou chuť!

Suroviny:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka fazolí
- 200 g cibule
- 1 plechovka oloupaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- Rostlinný olej
- 1 odměrka vývaru (nejlépe hovězího)
- sůl
- pepř
- chilli
- cukr nebo hořká čokoláda
- kmín
- citrónová kůra
Postup:
- Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování.
- Na zahřátém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté můžeme přidat mleté maso s česnekem. Maso necháme zatáhnout.
- Dále nalijeme do hrnce fazole a rajčata z plechovek a dle chuti nasypeme koření – sůl, pepř, kmín, chili, citrónová kůra.
- Na závěr dochutíme troškou cukru nebo kvalitní hořkou čokoládou. V případě potřeby dolijeme ještě 1 odměrku vývaru. Nezapomeňte pravidelně míchat.
- Vypneme program – Restování.
- Hrnec zavřeme tlakovým víkem. Spustíme program Fazole / Chili na 12 minut.
- Po dokončení programu sundáme víko a chilli ještě důkladně promícháme.
- Chili con carne můžete podávat s chlebem či rýží.
Zdroj: Salente Ario