Vařte rychle a chutně aneb Recepty v multifunkčním hrnci

0
68
Zdroj: Salente Ario

Méně je někdy více. To rozhodně platí i u spotřebičů. Stačí jeden multifunkční hrnec, a rázem ho můžete použít jako tlakový nebo pomalý. Co to znamená v praxi? Že v jediném hrnci si připravíte téměř vše, co vás napadne. Od guláše přes vývar až po zeleninu v páře. A pokud má navíc ještě horkovzdušnou troubu, můžete si pochutnat také na dozlatova usmažených hranolkách bez jediné kapky oleje. Vaříte najednou přílohu spolu s hlavním chodem! Vyzkoušejte recepty, které si pro vás připravil známý kuchař Petr Stupka.

Francouzský QUICHE s cheddarem a slaninou

Čekáte návštěvu a nevíte, čím ji pohostit? Nebo jste jenom dostali na něco chuť a přemýšlíte, co zobnout? Právě pro tyto situace můžete připravit jednoduchý recept oblíbeného kuchaře Petra Stupky na slaný francouzský koláč neboli quiche. V náplni najdete anglickou slaninu, smetanu, vejce, cheddar a cibuli. Použijte hrnec s horkovzdušnou troubou.

Suroviny:

Těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 250 g anglické slaniny
  • 175 g cheddaru
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání (31 %)
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek

Postup:

  1. V misce si nejprve uděláme těsto z hladké mouky, povoleného másla, studené vody a soli.
  2. Do vnitřního hrnce dáme na dno pečící papír. Pozor! Papír dejte jen ke dnu, maximálně do poloviny hrnce!
  3. Na papíru rozprostřeme těsto, aby nám vznikl korpus.
  4. Na pánvičce si osmažíme slaninku s cibulí, přebytečný vysmažený tuk slejeme. Směs naneseme na korpus.
  5. V misce smícháme zbylé ingredience – cheddar, rozklepnutá vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti.
  6. Vnitřní nádobu vložíme do hrnce a zavřeme víkem – troubou. Nastavíme program ručně na 22 minut při 180 stupních.
  7. Po skončení programu opatrně sundáme víko, chňapkami vyndáme hrnec a koláč vyjmeme na talíř.

Kuřecí prsa na tymiánu s bramborami

Co uvařit o víkendu k obědu? Klasická otázka, která vás napadá nejspíše týden, co týden. Když nechcete strávit vařením celé dopoledne, ale přesto si chcete pochutnat na plnohodnotném pokrmu, můžete zkusit třeba kuřecí prsa provoněná tymiánem s bramborami od známého kuchaře Petra Stupky. Použijte hrnec s horkovzdušnou troubou.

kurenamasle
Zdroj: Salente Ario

Suroviny:

  • 500 g chlazených kuřecích prsou
  • 200 g cibule
  • 200 g mrkve
  • 4 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 odměrka vývaru (nejlépe kuřecího)
  • 1 odměrka vína
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • Tymián
  • Citrón
  • Kostička másla

Postup:

  1. Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování. Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat na větší kusy nakrájená kuřecí prsa, které jsme osolili a opepřili.
  2. Kousky masa vyndáme a výpek zalijeme vývarem a vínem, aby šel snáze seškrábnout ode dna. Necháme chvilku povařit.
  3. Přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli s mrkví, kterou jsme předtím očistili.
  4. Okořeníme tymiánem, po chvilce opět vložíme kuřecí kousky.
  5. Do košíku si připravím nakrájené brambory na plátky (silné cca 1 cm) a se stojánkem šikovně vložíme do hrnce. Zavřeme tlakové víko. Nastavíme program Drůbež na 15 minut.
  6. Upustíme páru a opatrně hrnec otevřeme. Pomocí chňapek vyndáme košík se stojánkem, ve kterém se vařily brambory.
  7. Z omáčky vyndáme hotové maso. Zapneme ještě program Restování.
  8. Necháme omáčku chvilku zredukovat, poté jí zjemníme máslem a dochutíme citrónem. Dle potřeby dosolíme či opepříme.
  9. Kuřecí prsa na talíři s bramborami vyskládáme a přelijeme omáčkou.

Hovězí guláš

Klasika všech klasik – hovězí guláš, kterému odolá snad jen zapřisáhlý vegetarián. Receptů na tuto pochoutku existuje tisíce. Spolu s kuchařem Petrem Stupkou jsme pro vás přichystali naši „vymazlenou“ verzi plnou hovězí, cibule, pepře, česneku, kmínu, majoránky… Připravte si potřebné suroviny a vašeho pomocníka, multifunkční hrnec.

gulas
Zdroj: Salente Ario

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa (kližky, krku, či předního)
  • 200 g cibule
  • 1 rajský protlak
  • 1 stroužek česneku
  • rostlinný olej (nebo lžíce sádla)
  • 3 odměrky vývaru (nejlépe hovězího)
  • 1 lžíce mouky
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka

Postup:

  1. Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování.
  2. Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat předem na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté můžeme přidat kostky masa s česnekem. Maso necháme zatáhnout.
  3. Zasypeme mletou paprikou a mouku, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Dle chuti přidáme koření – sůl, pepř, kmín, majoránku. Dolijeme ještě 3 odměrku vývaru. Nezapomeňte pravidelně míchat.
  4. Vypneme program – Restování.
  5. Hrnec zavřeme tlakovým víkem. Spustíme program Maso / Dušení (nebo Hovězí) na 30 (35) minut.
  6. Po dokončení programu sundáme víko a ještě důkladně promícháme.
  7. Guláš na talíři dozdobíme na kolečka nakrájenou cibulkou. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík nebo chléb.

Chili con carne

Některé pokrmy vám svou vůní mohou připomenout dovolenou. Jedním z nich je také chilli con carne, jehož základem je mleté hovězí maso, fazole a samozřejmě nechybí pikantní chilli. Kdo bude chtít trochu experimentovat, může dát do jídla místo cukru hořkou čokoládu. A abyste se moc nenadřeli, zapojte do vaření vašeho parťáka, multifunkční hrnec. Autor receptu, kuchař Petr Stupka, vám přeje dobrou chuť!

chilli
Zdroj: Salente Ario

Suroviny:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka fazolí
  • 200 g cibule
  • 1 plechovka oloupaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • Rostlinný olej
  • 1 odměrka vývaru (nejlépe hovězího)
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • cukr nebo hořká čokoláda
  • kmín
  • citrónová kůra

Postup:

  1. Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování.
  2. Na zahřátém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté můžeme přidat mleté maso s česnekem. Maso necháme zatáhnout.
  3. Dále nalijeme do hrnce fazole a rajčata z plechovek a dle chuti nasypeme koření – sůl, pepř, kmín, chili, citrónová kůra.
  4. Na závěr dochutíme troškou cukru nebo kvalitní hořkou čokoládou. V případě potřeby dolijeme ještě 1 odměrku vývaru. Nezapomeňte pravidelně míchat.
  5. Vypneme program – Restování.
  6. Hrnec zavřeme tlakovým víkem. Spustíme program Fazole / Chili na 12 minut.
  7. Po dokončení programu sundáme víko a chilli ještě důkladně promícháme.
  8. Chili con carne můžete podávat s chlebem či rýží.

Zdroj: Salente Ario

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here