Češi milují točenou zmrzlinu, jak jsme na tom ve spotřebě zmrzlin v rámci EU?

0
49
Foto pixabay

To, co jíme, má v průběhu sezón na svědomí mimo jiné i počasí. Letní teploty tak přirozeně vyzývají k ochlazení a tím i letí nahoru spotřeba zmrzlin. V Česku je čím dál populárnější zmrzlina točená. Stánky s touto pochoutkou lze natrefit téměř v každém městě.

Zmrzlinu upřednostňuje téměř každý druhý Čech

Podle německého serveru Statista.com každý Čech snědl v roce 2020 průměrně 11,24 kilogramů zmrzliny, což pro ČR znamená čtvrté místo v TOP žebříčku evropských zemí v této disciplíně. Před námi jsou už jen Belgičané, Portugalci a Poláci. Zajímavostí je, že zatímco v roce 2018 se v ČR podle Eurostatu vyrobilo 42 miliónů litrů zmrzliny, o rok později výroba skokově narostla na 79 miliónů litrů. Hlavním producentem zmrzlin v EU bylo v roce 2019 Německo, které vyprodukovalo 635 milionů litrů zmrzlé pochoutky.

Česko vyrobilo světový unikát. Makovou

Žebříčku oblíbenosti příchutí zmrzliny dlouhodobě vévodí vanilka. Následují ji pak čokoláda a jahoda.

„Z klasických točených zmrzlin je náš TOP 5 žebříček vanilková, jahodová, čokoládová, slaný karamel a kyselé jablko. U sorbetů jasně vede malina, černý rybíz, jahoda a hruška. A obliba točené zmrzliny všeobecně stoupá, letos je o 20 procent větší zájem než loni,“ řekl vedoucí výroby a prodeje cukráren a pekáren Globusu Pavel Meduna. Podle něj zažili cukráři z Globusu nemalé překvapení, když nabídli zákazníkům letošní nejúspěšnější novinku. Makovou zmrzlinu. „Byl to risk, zařadit do sortimentu makovou. My jsme do toho šli, protože je mák mezi Čechy velice populární. A vyplatilo se. Někdo se nad takovou příchutí sice zarazí, ale drtivá většina všech, kdo makovou ochutnali, jsou nadšení. V oblibě máku jsou Češi na pomyslném vrcholu. Moc národů, kteří konzumují mák, není. Společně s námi je ještě oblíbený v Německu a Rakousku, ale potom jeho konzumace klesá. Maková zmrzlina se vlastně může označit jako světový unikát,“ řekl Pavel Meduna.

Chutě v regionech se liší

Protože má Globus zmrzlinové stánky po celé republice, umí porovnat, jaké příchutě zákazníci v různých regionech preferují. V Liberci upřednostňují levandulovo-borůvkovou, Pardubice „ujíždí“ na makové, Karlovy Vary jsou čokoládové, České Budějovice jahodové a Praha je univerzální. Z výsledků šetření Nielson Admosphere z roku 2017 vyplývá, že nové příchutě zkoušejí zejména příslušníci mladší generace. Na čem se pak generace napříč věkem shodnou, je vedle obliby zmrzliny také chuť na zmrzlinové shake nebo poháry. „Jedná se o sortiment, který do správného zmrzlinového stánku patří a kdo má rád určitý typ koktejlu, tak to ocení. Naší specialitou je také nabídka zmrzlinového poháru s sebou. Kelímek s porcí točené zmrzliny, ovocem, lesní směsí a šlehačkou si s chutí dávají malí i velcí,“ vysvětlil Pavel Meduna.

Kvalita je důležitá

Prodávat točenou zmrzlinu se zdá jednoduché. Prostě „nějakou“ směs smícháte s vodou nebo s mlékem a je to, jenže to tak není všude. „My jste na to šli jinak a pro mléčné zmrzliny máme svoje vlastní receptury. Ty obsahují plnotučné mléko, cukr, různé pasty, ovoce a přírodní extrakty. V jahodové je 40 % ovoce, do banánové přidáváme čerstvé banány. Chuť naší vanilkové jsme docílili použitím extraktu z vanilkových lusků. V letošním roce jsme přidali do nabídky i sorbety. Aby byl tento typ zmrzliny vysoce kvalitní, hledali jsme ty nejlepší suroviny. Vzhledem k tomu, že preferujeme české firmy, našli jsme výrobce na Moravě, se kterým je výborná spolupráce,“ uzavřel Pavel Meduna.

Zdroj: Globus

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here