Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Snadné recepty nejen do kempu
Na cestách nechce nikdo z nás trávit vařením nekonečné hodiny. Proto je ideální zaměřit se na rychlé recepty, které nepotřebují příliš mnoho ingrediencí, ale přesto zachutnají celé rodině. I v omezených podmínkách lze připravit spoustu oblíbených receptů. Inspirujte se našimi nápady na rychlou a chutnou „polní“ kuchyni.
Jako hlavní potravinu jsme vybrali brambory. Jsou levné, přirozeně bezlepkové, skvěle vás zasytí a zároveň jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny (včetně esenciálních aminokyselin) a jsou téměř bez tuku. Brambory na ohni navíc ve většině z nás vyvolávají krásné vzpomínky na dětství u táboráku. Pokud chcete podpořit lokální pěstitele a farmáře, dávejte vždy přednost bramborám z české produkce.
Pečené brambory
Tuto osvědčenou klasiku můžete připravit i na kempingovém vařiči. Za použití pánve s poklicí bude pokrm hotový v mžiku.
Suroviny na 2 porce
- 600 g českých brambor
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 cibule
- případně šunka nebo slanina
- sůl a pepř
Postup
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, cibuli nakrájejte najemno. Nakrájené brambory smažte na oleji, dokud lehce nezhnědnou – pak je promíchejte a smažte dalších 5 minut. Přidejte cibuli a slaninu, přikryjte poklicí a poté smažte ještě cca 5 minut. Dochuťte pepřem a solí a servírujte.
Eintopf vydatná polévka se zeleninou
Ideální pokrmy na cesty jsou také ty, které se dají připravit v jednom hrnci – tzv. eintopf recepty.
Suroviny na 4 porce
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 mrkví
- 6 českých brambor typu B
- 2 rajčata
- 1 plechovka sterilovaných fazolí
- půl plechovky sterilované kukuřice
- trocha zelených fazolek
- sladká paprika, majoránka, sůl a pepř
- 800 ml zeleninového či hovězího vývaru
- bobkový list na ozdobu
- chléb jako příloha
Postup
Na oleji orestujte na větší kousky nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kolečka oloupané mrkve a větší kousky brambor. Krátce orestujte, zasypte sladkou paprikou (může být i uzená), majoránkou, dochuťte solí a pepřem a zalijte vývarem. Duste asi 20 minut. Eintopf se nebojte průběžně podlévat vývarem. Brambory se tak budou dusit a rychleji změknou. Na závěr přidejte slité fazole, zelené fazolky, kukuřici a na kostičky nakrájená rajčata a povařte ještě 5 minut. Odstavte a můžete podávat s chlebem.
Bramborové špízy
Špízy jsou výborné, a přitom jednoduché zároveň – ideální volba pro vaši dovolenou. Vegetariáni mohou nahradit slaninu či klobásu například sýrem haloumi.
Suroviny na 4 porce
- 500 g českých brambor
- 100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy (či grilovacího sýra)
- cibule
- dle chuti cuketa, papriky nebo žampiony
- sůl, pepř, grilovací koření
- olej
Postup
Rané brambory pouze omyjte a nakrájejte na širší plátky. Konzumní musíte předem oloupat. Slaninu nakrájejte na čtverečky. Máte-li klobásy, nakrájejte je na kolečka. Zeleninu omyjte a také nakrájejte na kolečka. Na jehlu nebo špejli dávejte střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu. Špízy pak ze všech stran osolte a opepřete. Dále je můžete posypat grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením či bylinkami. Špízy pokapejte olejem a vložte je nad oheň či na gril případně do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte 30 až 40 minut.
Zdroj: ČBS Český bramborový svaz, Agrární komora České republiky