Tipy na originální velikonoční recepty

0
175
Foto: Tesco

Velikonoce a dobré jídlo k sobě rozhodně patří. Nadýchaný mazanec a beránek jsou každoroční tradicí, avšak nabízí se zkusit i méně klasické recepty. Pokud chystáte rodinnou sešlost nebo byste rádi zapůsobili na případné návštěvy, dobrým jídlem rozhodně nezklamete. Máme pro vás připravilo několik receptů, díky kterým budou letošní Velikonoce gastronomickým zážitkem.

Na sváteční tabuli: velikonoční pečeně na rozmarýnu

Ingredience                                  

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 1 l zeleninového bujonu
  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • šalotka

Postup přípravy

  • Maso očistíme, omyjeme a osušíme.
  • 2 větvičky rozmarýnu nasekáme nadrobno a smícháme se lžičkou soli, pepře a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí maso ze všech stran potřeme.
  • Připravené maso vložíme do pekáče, obložíme zbylými větvičkami rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a podlijeme vývarem.
  • Pečeme 1,5 hodiny při 180 °C, podléváme vývarem dle potřeby.
  • Po upečení necháme maso „odpočinout” asi 15 minut, poté krájíme na plátky a servírujeme s pečivem nebo pečenými bramborami.


Pohoštění pro návštěvu a kamarády: vepřová panenka se špenátem zabalená v šunce prosciutto a v listovém těstě

2
Foto: Tesco

Ingredience

  • 450 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 hrsti baby špenátu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 balení listového těsta
  • 5 plátků Tesco Finest Prosciutto di Parma
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Omáčka:

  • 1125 ml suchého červeného vína
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 hrst petrželky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 1 lžička estragonu (sušeného)
  • 1 citron

Postup přípravy

  • Cibuli a špenát nakrájíme. Na pánvi si rozehřejeme olej, vložíme cibuli se špenátem a přidáme koření spolu s vlašskými ořechy. Zalijeme smetanou a vaříme 5 minut. Počkáme, dokud smetana neprojde varem, a potom necháme takto připravenou směs vychladnout.
  • Listové těsto rozložíme na pečicí papír, položíme na něj plátky prosciutta a potřeme připravenou směsí. Navrch dáme maso, potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a zakryjeme listovým těstem. Vršek těsta znovu potřeme rozšlehaným vejcem s vodou.
  • Troubu si předehřejeme na 200 °C (nastavíme horní a spodní ohřev) a maso pečeme 30 až 40 minut, dokud se těsto neupeče dozlatova.
  • Připravíme si omáčku. Na malé pánvi necháme rozpustit máslo. Přidáme nakrájený česnek a obě šalotky. Restujeme asi 3 minuty, potom zeleninu ochutíme estragonem, solí a bílým pepřem.
  • Zvýšíme teplotu, přidáme víno, smetanu a citronovou šťávu. Necháme projít varem a mícháme asi 1 minutu.
  • Stáhneme z plotny, přidáme čerstvou petrželovou nať a podáváme jako přílohu k masu.  Servírujeme s vařenou zeleninou (například s pórkem a hráškem nebo mrkví).


Lahodný dezert nejen pro děti: velikonoční mrkvový dort

3
Foto: Tesco

Ingredience

  • 500 g mrkve (najemno nastrouhané)
  • 350 g špaldové celozrnné mouky (pro bezlepkovou variantu nahraďte například moukou pohankovou)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 15 g jedlé sody
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 ks čerstvá vejce
  • 250 g bílého jogurtu (hustého)
  • 70 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • 30 g kokosového oleje (nebo jiného oleje)
  • 200 g smetanového sýra
  • 250 g odtučněného tvarohu (pevnějšího, okapaného)
  • 70 g javorového sirupu (stupně B)

Koření k dochucení (podle chuti)

  • mletá skořice
  • mletý zázvor
  • badyán mletý
  • mletý hřebíček

Postup přípravy

  • Troubu předehřejeme na 180 °C. Ořechy namočíme do horké vody. Formu, ve které budeme péct, vyložíme pečicím papírem nebo lehce vymastíme.
  • V míse smícháme mouku, prášek, sodu, sůl a koření. Do pěny utřeme žloutky s cukrem a trochou horké vody. Do vajec s cukrem přimícháme olej a jogurt.
  • Do tekuté směsi zamícháme mrkev a okapané ořechy a přidáme k sypké směsi v míse. Vše promícháme. Opatrně zapracujeme sníh z bílků a vlijeme do formy.
  • Pokud pečeme na velkém plechu, a máme tudíž slabou vrstvu, je doba pečení cca 25 minut na 180 °C a potom na 150 °C dalších přibližně 30 minut. Máme-li menší formu a vyšší vrstvu, mělo by pečení trvat 55-60 minut při 175 °C. Pokud by povrch rychle hnědnul, můžeme formu v průběhu pečení přikrýt alobalem. Upečený korpus necháme zcela vychladnout
  • Mezitím si připravíme krém z tvarohu, smetanového sýra a javorového sirupu.
  • Vychladlý korpus podle tloušťky rozpůlíme buď naplocho, nebo slabý napříč. Pokud si nechceme hrát s nazdobením a výsledek chceme uchovávat kompaktně v krabici, namažeme veškerý krém dovnitř. V opačném případě jej rozdělíme napůl, vytvoříme i vrchní vrstvu krému a můžeme přizdobit podle vlastní fantazie.
    Namazaný dortík necháme dobře uležet, nejlépe v lednici přes noc. Krém se vsákne do těsta a korpus se bude lépe krájet.
    Praktická poznámka: budete-li zdobit marcipánovými mrkvičkami, dávejte je na krém až těsně před podáváním, aby zůstaly hezky pevné.

Zdroj: Tesco

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here