Sezóna medvědího česneku je tady. Víte, jak ho využijete v kuchyni?

0
1175
Foto: BIO

Zapomeňte na chvíli na dušenou mrkev, kapustu i zelí a přivítejte ve své kuchyni první úrodu. Jaro už se hlásí a s ním i hit poslední sezóny – medvědí česnek. Přinášíme tipy, proč by vám v kuchyni rozhodně neměl chybět, v čem tkví jeho oblíbenost i proč se mu přezdívá „medvědí“.

Oblíbená jarní pochoutka prý za svůj přívlastek opravdu vděčí medvědům. Důvodem je, že byla první bylinou, která se na jaře po jejich dlouhém zimním spánku objevovala. Za svou dobrotou byli ochotni dojít i desítky kilometrů. Jiní tvrdí, že medvědí česnek pojmenovali Germáni. Mysleli si totiž, že jim dodá ukrutnou „medvědí“ sílu.   

Bohatý na minerály i vitamíny

Medvědí česnek je považován za přírodní antibiotikum. Je významným zdrojem vitamínu C a obsahuje také další vitamíny skupiny A, B1, B2. Najdete v něm glykosid, hořčinu i velké množství železa. Právě proto by vám zvlášť v období jarních chřipek a nachlazení neměl v kuchyni chybět.

Jak ho využít při vaření?

Pokud jste na medvědí česnek v kuchyni ještě nenarazili, je nejvyšší čas to napravit. Má totiž variabilní využití, a právě díky tomu se na něj budete každé jaro těšit. Na rozdíl od klasického kuchyňského česneku, kdy požíváme stroužky, si ceníme naopak jeho zelených listů. V receptech skvěle nahradí česnek i pažitku. Hodí se jako pesto k těstovinám, do salátů, polévek i jako příloha v podobě spařeného špenátu či s vařenými bramborami a máslem.

Pozor na záměnu!

Lidé si ho často pletou s konvalinkou. Na rozdíl od ní ale listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země. Zatímco u konvalinek jsou listy dva a rostou naproti sobě, květ je pak vzhledu klasu a má svou typickou vůni. Medvědí česnek tak poznáte hlavně po čichu. A když si nebudete jisti, vyrazte na ekofarmu, kde ho prodávají čerstvý a v bio kvalitě.

Jarní polévka z medvědího česneku

Jarni polevka z medvediho cesneku
Foto: BIO
  • 300 g čerstvého medvědího česneku
  • 1–4 stroužky česneku
  • 150 g brambor
  • 2 lžíce másla
  • 70 g cibule
  • 500 ml vývaru (ideálně masový)
  • 150 ml čerstvé smetany
  • 2 ks pečiva na krutonky
  • pepř
  • sůl

Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme najemno, poté je v hrnci na másle osmažíme. Po chvíli přidáme nakrájené brambory a celou směs okořeníme solí a pepřem. Podlijeme vývarem a vaříme do změknutí asi půl hodiny.  Následně si připravíme medvědí česnek. Oddělíme listy a stonky, které pokrájíme a přidáme do polévky. Listy rozmixujeme zvlášť na jemnou pastu. Jakmile jsou brambory uvařené, přidáme do polévky smetanu a rozmixujeme ponorným mixérem. Po chvilce přidáme také pastu z listů a vše ještě jednou promícháme tak, aby se ingredience úplně propojily. Takto připravenou polévku můžeme případně dochutit a na závěr přidat na kostičky nakrájené a orestované pečivo.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here