Jarní únava a chřipky v plném proudu. Chraňte se a posilněte imunitu

0
131
Foto: pixabay/silviarita

Roční období, které tolik zbožňujeme, už je zanedlouho tady. S ním ale přichází opravdu zatěžkávací zkouška pro naše tělo, kterému dala zima pořádně zabrat. Ze všech koutů tak slýcháváme pokašlávání a smrkání, jež zvlášť v posledních dvou letech nabralo úplně jiný rozměr. Kromě toho, že bychom se měli teple oblékat a nepodléhat zrádným, ale ještě chladným slunečním paprskům, je nezbytné dbát na dostatečný odpočinek a vitamíny. Vyznáte se v nich a víte, v jakých potravinách jsou obsaženy? Napovíme!

Dříve než se pustíme do světa vitamínů, doporučujeme zaměřit se na to, co jíte. Při volbě potravin radíme vybírat tu nejlepší kvalitu, kterou najdete například na farmách hospodařících v podmínkách ekologického zemědělství. Biofarmy každoročně procházejí přísnými kontrolami, které ověřují dodržování nejvyšších standardů a legislativních požadavků pro bioprodukci. Ať už tedy hledáte maso, mléčné výrobky nebo sháníte ovoce či zeleninu, dávejte si na čas a kupujte s rozmyslem.

Vitamíny – víte, kde je najdete?

Stres, nedostatek odpočinku i nedodržování základních hygienických návyků – to vše může být příčinou kdejaké nemoci. Našemu imunitnímu systému však nepomůže ani mdlá, nepříliš zdravá strava bez dostatečného obsahu vitamínů a minerálů. Obzvlášť v této roční době bychom se proto měli zaměřit na pravidelný přísun těchto látek, a to především vitamínů C, D, A, B12 nebo B6, neméně důležitý je příjem zinku, selenu nebo železa.

Vitamín C

O tomto vitamínu slýcháváme od dětství a většina z nás si ho spojí především s citrusy. Ty ho ale zdaleka neobsahují tolik, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naopak jej najdete zejména v bramborách, paprice, brokolici, růžičkové kapustě nebo třeba křenu. Mezi ovoce bohaté na vitamín C pak řadíme například jeřabiny, černý rybíz nebo jahody. Jedním z největších zdrojů je pak šípek.

Vitamín D

V poslední době patří k nejčastěji skloňovaným vitamínům. Řadí se ke skupině látek s účinkem proti řídnutí kostí, ale má nezanedbatelný vliv i na naši imunitu, a to zvlášť v době virových onemocnění. Získáte ho například z vaječných žloutků, z mléka nebo bílého jogurtu. Rostlinným zdrojem jsou pak především houby. Potravinami bohatými na vitamín D jsou také mořské plody a ryby, u kterých platí, že čím jsou tučnější, tím více vitamínu obsahují.

Vitamín A

Retinol, jak se tento vitamín často označuje, najdete pouze v potravinách živočišného původu, jako jsou tučné ryby, hovězí játra, sýr nebo máslo. Tělo si tento vitamín umí také vyrobit, potřebuje k němu však tzv. karotenoidy, což jsou látky obsažené v rostlinách. Jejich zdrojem je například růžičková a kadeřavá kapusta, zimní dýně, mrkev nebo špenát.

Vitamín B12 a B6

Na vitamíny skupiny B jsou obecně bohaté luštěniny, ořechy nebo obiloviny. Vitamín B6, jenž pozitivně ovlivňuje imunitní systém, najdete zejména v kvasnicích, rybím a drůbežím mase, bramborách, zelí, mrkvi a sóji. Vitamín B12 je pro změnu nezbytný pro obměnu buněk i pro tvorbu červených krvinek. Nachází se výhradně v potravinách živočišného původu. Obsahují ho některé ryby, jako losos, sleď, makrela nebo pstruh, objevuje se ve vepřových, hovězích i telecích ledvinách, zrajících sýrech, vejcích nebo mléku a mléčných výrobcích.

Myslete i na minerální látky!

Zinek je životně důležitý pro mnoho biochemických a fyziologických funkcí v lidském těle. Je nebytný pro tělesný růst a vývoj, pro náš imunitní systém i třeba neurologické funkce. Tělo si ho nedokáže vyrobit samo, a proto je potřeba přijímat ho v potravě. Zinek se nachází například v hovězím a jehněčím mase, vaječném žloutku, cizrně nebo dýňových semínkách.

Dalším důležitým prvkem pro správné fungování nejen imunitního systému je selen. Přispívá ale i ke správném fungování štítné žlázy, podporuje tvorbu spermií nebo růst vlasů. Nejvíce se vyskytuje v drůbežím mase a ve vnitřnostech. Obsahují ho také potraviny rostlinného původu, například některé druhy ořechů a také ovesné vločky.

Bez železa to nepůjde. Patří totiž k nejdůležitějším látkám, bez kterých bychom nemohli existovat. Jeho největší část se vyskytuje v červeném krevních barviv neboli hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. Ty zajišťují jednu z nejdůležitějších funkcí, bez které se neobejdeme – přenos kyslíku z plic do ostatních tkání. Zásoby železa skvěle doplníte zařazením hovězího masa, luštěnin, červené řepy či špenátu.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here