Plánujete svatomartinskou husu? Zkuste jí kreativně, ale přitom tradičně

0
577
Foto: Vitana

Víte, že Češi při přípravě jídel spotřebují 450 tun kmínu za rok? Sezóna kmínu vrcholí tradičně na podzim, kdy lidé začínají více vařit tradiční pokrmy plné zelí, brambor a tučného masa. Velký podíl má také listopadový svátek sv. Martina, který se neobejde bez husy vonící po kmínu. A jak vybrat ten nejaromatičtější kmín, abyste dosáhli opravdu voňavého výsledku? Hledejte na obalu logo „Český kmín“, který zaručeně obsahuje dvouletý kmín z České republiky. Tento kořenicí poklad najdete například u Vitany, která se čerstvě honosí titulem Nejdůvěryhodnější značka 2020 v kategorii koření.

Pokud se vám už sbíhají sliny, máme pro vás ve spolupráci s Martinem Štanglem z karlínské Esky a Vitanou tři snadné recepty na kreativní pojetí svatomartinské husy.

Pomalu pečená husí prsa, kmínové zelí, krupicový knedlík, omáčka z červeného zelí a zázvoru, hruška

Pečená husí prsa

  • 2 ks husí prsa
  • Sůl
  • Kmín český celý
  • Pepř

Kmín nasucho otoustujeme na pánvičce, necháme vychladnout a dáme do mlýnku na pepř. Takto připravený kmín bude mnohem výraznější.

Očištěná husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Položíme na studenou pánvičku kůží dolů. Plotýnku zapneme na poloviční výkon, takto se kůže krásně vypeče do křupava. Když kůže pustí dostatečné množství tuku, můžeme zvýšit teplotu a dopéct prso z obou stran do zlatova.

Husí prso, dáme na plech a dopečeme v horkovzdušné troubě na 80 °C asi 30 minut.

Kmínové zelí

  • 1x menší bílé zelí
  • 100 g sádla z husy
  • Kmín český celý
  • Sůl
  • Pepř

Husí sádlo nakrájíme na kostky, posypeme kmínem a vyškvaříme ho na škvarky.

Zelí rozčtvrtíme a pečeme na kmínovém kachním sádle pod pokličkou asi 15minut do měkka. Během pečení zelí obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Upečené zelí osolíme, opepříme a můžeme ještě dochutit mletým kmínem.

Krupicový knedlík

  • 70 g krupice
  • 50 g másla
  • 1 ks žloutek
  • 1 ks vejce
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • 1 l mléka na vaření knedlíků

Máslo si necháme povolit, vyšleháme se žloutkem. Postupně zašleháme celé vejce a postupně přidáváme krupici, osolíme a přidáme muškátový květ. Vše vyšleháme do hladkého těsta a dáme do cukrářského pytlíku do lednice odpočinout na 20 minut. Těsto z pytlíku vytlačíme na plech a nakrájíme na jednotlivé porce.

Mezitím nalijeme do hrnce mléko a osolíme, jak se začne vařit, přidáme knedlíky. Vaříme mírným varem pod pokličkou cca 20minut.

Omáčka z červeného zelí a zázvoru

  • 1x červené zelí
  • 1x lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 ks skořice vcelku
  • 50 g másla
  • Ocet
  • Cukr krupice
  • Sůl

Červené zelí rozkrájíme a odšťavníme. Šťávu z červeného zelí nalijeme do hrnce, přidáme zázvor, skořici, cukr a svaříme na čtvrtinu. Dochutíme octem a solí, scedíme a těsně před výdejem, do omáčky zašleháme máslo. Zelí posypeme husími škvarky. Můžeme podávat s pečenou hruškou a hruškovým pyré.

Pečené husí stehno v kmínovém sádle, květák, kdoule s rozinkami, šalvěj

22
Foto: Vitana

Husa

  • 1x husa cca 5 kg
  • 50 g Kmín český celý Vitana
  • Sůl
  • Pepře,
  • Šalvěj
  • Máslo

Husu rozbouráme na prsa a stehna, skelet a sádlo, které vyškvaříme. Husí stehna osolíme, opepříme a vložíme do sádla s celým kmínem. Husí stehna musejí být ponořená v sádle, pečeme na 150 °C cca 2 h. Po upečení vyndáme husí stehna ze sádla a vytočíme kosti. Husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Vložíme na studenou pánev kůží dolů a pomalu pečeme do zlatova. Přendáme na plech a dopečeme v troubě na 80 °C cca 30minut.

Skelet z husy nasekáme na menší kousky a opečeme na másle. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme, jako když děláme vývar. Vývar scedíme a přidáme větvičku šalvěje a svaříme na silnou šťávu. Těsně před servisem zašleháme kostičku másla a vyndáme šalvěj.

Květák

  • 1x menší květák
  • 50 g másla
  • Olej (můžeme použít kmínový)
  • Sůl

Z květáku ukrojíme 2 cm tlustý steak, pomalu pečeme na oleji cca 20minut do měkka.

Zbytek květáku uvaříme v osolené vodě do měkka. Vložíme do mixéru a rozmixujeme s máslem, dochutíme solí.

Kdoule s rozinkami

  • 40 g kdoule
  • 10 g rozinky
  • 20 ml bílého suchého vína

Kdoule upečeme v troubě do měkka, vykrojíme jádřince. Kdoule nakrájíme na menší kousky, vložíme do rendlíku s rozinkami a zalijeme bílým vínem. Vaříme do měkka a vše rozmixujeme na hladké pyré. Kachní stehno přelijeme omáčkou. Můžeme ozdobit syrovým a sušeným květákem.

Grilovaná husa na kmínu, černý kořen, hnědé máslo, bobule, jablko

Obsah obrázku stůl, talíř, jídlo, interiér

Popis byl vytvořen automaticky
Foto: Vitana

Husa

  • 2 husí prsa
  • Kmín český celý
  • Sůl
  • Pepř

Kmín nasucho otoustujeme na pánvičce, necháme vychladnout a dáme do mlýnku na pepř. Takto připravený kmín bude mnohem výraznější.

Očištěná husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Položíme na studenou pánvičku kůží dolů. Plotýnku zapneme na poloviční výkon, takto se kůže krásně vypeče do křupava. Když kůže pustí dostatečné množství tuku, můžeme zvýšit teplotu a dopéct prso z obou stran do zlatova.

Husí prso, dáme plech a dopečeme v horkovzdušné troubě na 80 °C asi 30 minut.

Černý kořen

  • 80 g černý kořen
  • 50 g máslo
  • 1x citrón
  • Sůl
  • Pepř

Černý kořen oloupeme a vložíme do citrónové vody, udrží si tak bílou barvu.

Máslo přepustíme do hněda, vložíme do másla černý kořen a pomalu pečeme do měkka, před podáváním osolíme. Část černého kořene rozmixujeme s kostičkou másla na hladké pyré.

Bobule

  • 0,5l husí vývar
  • 50 g hnědé máslo
  • 20 g aronie kompot
  • 20 g černý bez na kyselo
  • 20 g červený rybíz kompot

(bobule můžeme použít, co máme doma, třeba jeřabiny)

Husí vývar svaříme na silnou šťávu, přidáme bobule a teplé hnědé máslo. Omáčkou přelijeme maso. Podáváme s jablkem nakrájeným na plátky.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here