Víte, že Češi při přípravě jídel spotřebují 450 tun kmínu za rok? Sezóna kmínu vrcholí tradičně na podzim, kdy lidé začínají více vařit tradiční pokrmy plné zelí, brambor a tučného masa. Velký podíl má také listopadový svátek sv. Martina, který se neobejde bez husy vonící po kmínu. A jak vybrat ten nejaromatičtější kmín, abyste dosáhli opravdu voňavého výsledku? Hledejte na obalu logo „Český kmín“, který zaručeně obsahuje dvouletý kmín z České republiky. Tento kořenicí poklad najdete například u Vitany, která se čerstvě honosí titulem Nejdůvěryhodnější značka 2020 v kategorii koření.
Pokud se vám už sbíhají sliny, máme pro vás ve spolupráci s Martinem Štanglem z karlínské Esky a Vitanou tři snadné recepty na kreativní pojetí svatomartinské husy.
Pomalu pečená husí prsa, kmínové zelí, krupicový knedlík, omáčka z červeného zelí a zázvoru, hruška
Pečená husí prsa
- 2 ks husí prsa
- Sůl
- Kmín český celý
- Pepř
Kmín nasucho otoustujeme na pánvičce, necháme vychladnout a dáme do mlýnku na pepř. Takto připravený kmín bude mnohem výraznější.
Očištěná husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Položíme na studenou pánvičku kůží dolů. Plotýnku zapneme na poloviční výkon, takto se kůže krásně vypeče do křupava. Když kůže pustí dostatečné množství tuku, můžeme zvýšit teplotu a dopéct prso z obou stran do zlatova.
Husí prso, dáme na plech a dopečeme v horkovzdušné troubě na 80 °C asi 30 minut.
Kmínové zelí
- 1x menší bílé zelí
- 100 g sádla z husy
- Kmín český celý
- Sůl
- Pepř
Husí sádlo nakrájíme na kostky, posypeme kmínem a vyškvaříme ho na škvarky.
Zelí rozčtvrtíme a pečeme na kmínovém kachním sádle pod pokličkou asi 15minut do měkka. Během pečení zelí obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Upečené zelí osolíme, opepříme a můžeme ještě dochutit mletým kmínem.
Krupicový knedlík
- 70 g krupice
- 50 g másla
- 1 ks žloutek
- 1 ks vejce
- Sůl
- Muškátový oříšek
- 1 l mléka na vaření knedlíků
Máslo si necháme povolit, vyšleháme se žloutkem. Postupně zašleháme celé vejce a postupně přidáváme krupici, osolíme a přidáme muškátový květ. Vše vyšleháme do hladkého těsta a dáme do cukrářského pytlíku do lednice odpočinout na 20 minut. Těsto z pytlíku vytlačíme na plech a nakrájíme na jednotlivé porce.
Mezitím nalijeme do hrnce mléko a osolíme, jak se začne vařit, přidáme knedlíky. Vaříme mírným varem pod pokličkou cca 20minut.
Omáčka z červeného zelí a zázvoru
- 1x červené zelí
- 1x lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 ks skořice vcelku
- 50 g másla
- Ocet
- Cukr krupice
- Sůl
Červené zelí rozkrájíme a odšťavníme. Šťávu z červeného zelí nalijeme do hrnce, přidáme zázvor, skořici, cukr a svaříme na čtvrtinu. Dochutíme octem a solí, scedíme a těsně před výdejem, do omáčky zašleháme máslo. Zelí posypeme husími škvarky. Můžeme podávat s pečenou hruškou a hruškovým pyré.
Pečené husí stehno v kmínovém sádle, květák, kdoule s rozinkami, šalvěj
Husa
- 1x husa cca 5 kg
- 50 g Kmín český celý Vitana
- Sůl
- Pepře,
- Šalvěj
- Máslo
Husu rozbouráme na prsa a stehna, skelet a sádlo, které vyškvaříme. Husí stehna osolíme, opepříme a vložíme do sádla s celým kmínem. Husí stehna musejí být ponořená v sádle, pečeme na 150 °C cca 2 h. Po upečení vyndáme husí stehna ze sádla a vytočíme kosti. Husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Vložíme na studenou pánev kůží dolů a pomalu pečeme do zlatova. Přendáme na plech a dopečeme v troubě na 80 °C cca 30minut.
Skelet z husy nasekáme na menší kousky a opečeme na másle. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme, jako když děláme vývar. Vývar scedíme a přidáme větvičku šalvěje a svaříme na silnou šťávu. Těsně před servisem zašleháme kostičku másla a vyndáme šalvěj.
Květák
- 1x menší květák
- 50 g másla
- Olej (můžeme použít kmínový)
- Sůl
Z květáku ukrojíme 2 cm tlustý steak, pomalu pečeme na oleji cca 20minut do měkka.
Zbytek květáku uvaříme v osolené vodě do měkka. Vložíme do mixéru a rozmixujeme s máslem, dochutíme solí.
Kdoule s rozinkami
- 40 g kdoule
- 10 g rozinky
- 20 ml bílého suchého vína
Kdoule upečeme v troubě do měkka, vykrojíme jádřince. Kdoule nakrájíme na menší kousky, vložíme do rendlíku s rozinkami a zalijeme bílým vínem. Vaříme do měkka a vše rozmixujeme na hladké pyré. Kachní stehno přelijeme omáčkou. Můžeme ozdobit syrovým a sušeným květákem.
Grilovaná husa na kmínu, černý kořen, hnědé máslo, bobule, jablko
Husa
- 2 husí prsa
- Kmín český celý
- Sůl
- Pepř
Kmín nasucho otoustujeme na pánvičce, necháme vychladnout a dáme do mlýnku na pepř. Takto připravený kmín bude mnohem výraznější.
Očištěná husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Položíme na studenou pánvičku kůží dolů. Plotýnku zapneme na poloviční výkon, takto se kůže krásně vypeče do křupava. Když kůže pustí dostatečné množství tuku, můžeme zvýšit teplotu a dopéct prso z obou stran do zlatova.
Husí prso, dáme plech a dopečeme v horkovzdušné troubě na 80 °C asi 30 minut.
Černý kořen
- 80 g černý kořen
- 50 g máslo
- 1x citrón
- Sůl
- Pepř
Černý kořen oloupeme a vložíme do citrónové vody, udrží si tak bílou barvu.
Máslo přepustíme do hněda, vložíme do másla černý kořen a pomalu pečeme do měkka, před podáváním osolíme. Část černého kořene rozmixujeme s kostičkou másla na hladké pyré.
Bobule
- 0,5l husí vývar
- 50 g hnědé máslo
- 20 g aronie kompot
- 20 g černý bez na kyselo
- 20 g červený rybíz kompot
(bobule můžeme použít, co máme doma, třeba jeřabiny)
Husí vývar svaříme na silnou šťávu, přidáme bobule a teplé hnědé máslo. Omáčkou přelijeme maso. Podáváme s jablkem nakrájeným na plátky.