Top gastronomii dominuje středomořská kuchyně. Objevte nejlepší restaurace světa

0
167
Zdroj: Pixabay

S cestováním bývají mimo jiné spojené i kulinářské zážitky. V každé zemi můžete ochutnat místní speciality a dopřát si to, na co byste se doma možná ani neodvážili pomyslet. Toužíte vyzkoušet to nejlepší ze světové kuchyně? Vydejte se na cestu po nejvyhlášenějších restauracích.

Platí sice, že prožitek z jídla je více méně individuální záležitostí a že co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému, přesto každoročně vycházejí průvodce a žebříčky, které vám napovědí, kde stojí za to na dovolené provětrat peněženku. Než vycestujete za gastronomickými zážitky, sjednejte si cestovní pojištění online. Díky kalkulačce rychle zjistíte, na kolik vás také přijde komplexní pojištění vašeho vozu.

Francie

Světový žebříček World’s 50 Best Restaurants zahrnuje ty nejlepší restaurace na světě. Loni se stal vítězem francouzský podnik Mirazur v městečku Menton na jihovýchodě země. Jeho argentinsko-italský šéfkuchař Mauro Colagreco dosáhl hned dvojnásobného úspěchu. V lednu 2019 totiž získal i třetí michelinskou hvězdu.

Vydáte-li se přesvědčit o jeho kulinářském umění na vlastní chuťové buňky, čeká vás takřka idylické prostředí – úpatí hor s výhledem na moře. Restauraci najdete v rotundě obklopené zelení, která šéfkuchaři přináší inspiraci. Hodnotitelé při vyhlašování vítězů zdůraznili dechberoucí výhledy na francouzskou Riviéru a nesmírně talentované kuchaře i profesionální personál. Ochutnat tam můžete ryby a korýše od místních středomořských rybářů či maso a mléčné výrobky z produkce lokálních farmářů. Colagreco si zakládá na preciznosti. Každému hostu, který do podniku zavítal, vede seznam pokrmů, které dotyčný v jeho restauraci ochutnal. Máte tak jistotu, že vám číšník nikdy nepřinese něco, co jste si již v minulosti objednali. Servíruje se to nejlepší z francouzské a italské kuchyně.

Průměrná cena za menu: 320 € (v přepočtu 8 320 Kč)

Dánsko

Roztančit chuťové pohárky zkuste u čtyřnásobného vítěze titulu Nejlepší restaurace na světě v dánské restauraci Noma. Její majitel a šéfkuchař René Redzepi loni dosáhl na stříbrnou příčku. Každý měsíc patří v jeho podniku oslavě určitých druhů potravin. Například leden je zasvěcen masu. Kuchaři zároveň vzdávají hold všemu, co roste v lesích – houbám, bobulím, ořechům a všem divokým rostlinkám. Do severské kuchyně také neodmyslitelně patří ryby. Pro zajímavost –jeden Seveřan sní v průměru až 20 kg ryb za rok. Tato Mekka čerstvé a lehké kuchyně je rovněž držitelem dvou michelinských hvězd.

Průměrná cena za menu: 2 800 DKK (v přepočtu 9 800 Kč)

Španělsko

Jako třetí v pořadí se v žebříčku umístila restaurace Asador Etxebarri. Najdete ji ve farmářské španělské vesničce Axpe, kde vede kuchyni šéfkuchař Victor Arguinzoniz. Pochutnáte si tam na pokrmech připravovaných na různých druzích palivového dřeva a dřevěného uhlí. Tím jídlo získá nezaměnitelné aroma. V nabídce nenajdete vegetariánská ani veganská menu. Jídelníček je z velké části tvořen mořskými plody, pokud jim neholdujete, svou návštěvu raději zvažte.

Průměrná cena menu: 209 € (v přepočtu 5 434 Kč)

Každá kuchyně nabízí pestrost na talíři a slibuje nezapomenutelný gastronomický zážitek. Ještě než vyrazíte, nezapomeňte si včas rezervovat místo.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here