Pochutnejte si na delikátních dezertech z čerstvých jahod a rybízu

1
15165

Léto budiž pochváleno. Právě nyní totiž dozrává to nejšťavnatější ovoce – ideální pro přípravu delikátních svěžích dezertů. Vyzkoušejte kromě klasického citrónového koláče s jahodami, rybízových košíčků i nadýchaný dort Pavlova.

Citrónový koláč s jahodami

Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.

Ingredience

Těsto na koláč

  • 230 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučky
  • 1 Vanilkový cukr Vitana
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • ½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana

Citrónová náplň

  • 100 g másla
  • 125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)
  • 2 vejce
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička Citronové kůry Vitana
  • 1 ks Citrónového cukru Vitana
  • 150 g cukru moučky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 150 g cukru moučky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • Šlehačková náplň
  • 250 ml smetany 33%
  • 1 Ztužovač šlehačky Vitana
  • 30 g cukru moučky

Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.

Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.

Dort Pavlova

Populární recept ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Vyzkoušejte dort, jehož vzhled je inspirovaný načechranou baletní sukní slavné ruské baleríny.

Ingredience (12 porcí)

  • 6 bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 3 lžičky bramborového škrobu
  • ½ lžičky citrónové šťávy
  • 1 Vanilkový cukr Vitana
  • 250 ml smetany 33%
  • 1 Vanilkový cukr Vitana
  • 1 Ztužovač šlehačky Vitana

V míse vyšlehejte bílky s cukrem krupicí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem do pevného sněhu. Sníh naneste na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvořte asi 1 cm hluboký důlek a pečte při 120 °C asi 2 hodiny. Pokud bude hmota žloutnou, snižte teplotu na 110 °C.  V zavřené troubě nechte dort úplně vychladnout.

Tip: Aby se bílky lépe šlehaly, vymažte mísu octem.

Nakonec vyšlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky do pevného krému. Krém naneste do prohlubně na upečeném dortu a ozdobte ovocem.

Košíčky s rybízem

Sladké jednohubky ze sezónního ovoce si zamilujete. Příprava ovocných košíčků je sice o něco pracnější, ale výsledek stojí za to: s korálky červeného rybízu vypadají nádherně – a chutnají ještě lépe.

Ingredience (12 ks)

Těsto na košíčky

  • 150 g jemně mleté pšeničné celozrnné mouky
  • 50 g cukru moučky
  • 1 Cukr s rumovou příchutí Vitana
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g červeného rybízu

Tvarohová náplň

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 Cukr s rumovou příchutí Vitana
  • 1 Vanilkový cukr Vitana
  • 1 vejce

Propracujte povolené máslo, vejce a cukr. Nakonec vpracujte mouku. Těsto si rozválejte a vykrajujte velká kolečka. Do každého papírového košíčku vložte kolečko z těsta.

Připravte si tvarohovou náplň, kterou rozdělíte do košíčků. Můžete využít i formu na muffiny. Tvaroh překryjte vrstvou čerstvého ovoce. Pečte 25 minut na 170 °C. Okraje těsta budou zlátnout. Po upečení a vychladnutí vyndejte košíček z papírového obalu.

1 KOMENTÁŘ

  1. Sezóna jahůdek, malin a borůvek je v plném proudu. Ze své vlastní zkušenosti se vyhýbám jahodám, kupovaných v obchodě. Nejlepší jsou ze zahrádky, a pokud takovou možnost nemáme, můžeme si je nasbírat v některé ze samosběren. Ty můžete nalézt seskupené podle krajů např. na http://www.jahodalera.cz 🙂 už se moc těším na dortík s jahody a smetanou. Dobrou chuť 🙂

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here