Typické velikonoční pohoštění? Inspirujte se

0
1134

Velikonoce jsou svátky jara, které oslavují nový život, naději a probouzející se přírodu. Jsou také spojeny s mnoha tradicemi i tradičními pokrmy. Na svátečním stole většinou nechybí velikonoční nádivka, mazanec nebo pokrmy z vajec. My jsme pro vás připravili několik tipů na velikonoční pohoštění, které vás potěší nejen skvělou chutí. 

Mazanec

Mazanec je nejstarším doloženým velikonočním pokrmem u nás, a proto by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli. Dle tradice se peče na Bílou sobotu. Jeho základem jsou určitě kvalitní suroviny, ať už jsou to žloutky, máslo, rozinky, mandle nebo vanilkový cukr, citrónová kůra, rum a špetka anýzu. Při vaření můžete přidávat ingredience od oka, ale v případě pečení tomu tak není. Základem je vše pečlivě zvážit. K tomu vám pomůže kuchyňská váha . Na této váze s dotykovými ovládacími senzory a velkým LCD displejem můžete s přesností na 1 g vážit veškeré ingredience. Vychytávkou, kterou určitě využijete i při pečení mazance je funkce postupného dovažování a nulování hmotnosti nádoby. Nejprve si do jedné nádoby postupně odvážíte směs na kvásek. Do druhé místy si zase připravíte ostatní ingredience. Pak už bude mazanec kynout a až ho upečete, stačí ho potřít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a pak už jen vydržet, než vychladne.

Velikonoční nádivka

Mezi nejoblíbenější velikonoční recepty patří kromě mazance i velikonoční nádivka. Připravit jí můžete jako nádivku do masa, ale obvykle se jí samotná. My jsme se rozhodli připravit ji netradičním způsobem, a to ve formě nádivkových muffinů. Využít můžete silikonové formičky, my jsme v tomto případě použili nepřilnavou formu na muffiny. Forma totiž lépe drží tvar, můžete ji rovnou vyložit slaninou, vložit do trouby a po použití snadno umýt pod tekoucí vodou nebo v myčce na nádobí. Co se týče ingrediencí zůstali jsme věrní tradici. Hlavní ingrediencí nádivky by měly být mladé kopřivy, ale pokud je nemáte, můžete je nahradit zelenými listy špenátu nebo bylinkami, jako je například pažitka nebo v posledních letech velmi oblíbený medvědí česnek. Do nádivky také patří vejce, vařené uzené maso, rohlíky, slanina, petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Malý tip: Po vychladnutí se může stát, že vám slanina nebude držet na nádivce, stačí vzít kousek potravinového provázku a přivázat ji.

Plněná sekaná

K Velikonocům samozřejmě patří i vajíčka. Malovaná vajíčka neboli kraslice jsou jedním z nejznámějších symbolů Velikonoc. Malují se nejen pro koledníky, ale také na ozdobu. Pro koledníky bývají vajíčka klasicky vařená. Ale co s nimi po Velikonocích? Připravit z nich můžete vajíčkovou pomazánku, salát, kulajdu, francouzské brambory nebo naší sekanou. My jsme použili směs mletého drůbežího a telecího masa. Někdo sekanou tvaruje do válce nebo šišky, v našem receptu jsme použili formu, kterou jsme vyložili slaninou. Abychom měli vajíčko hezky ve středu sekané, nejprve jsme dali do formy půlky směsi, poté jsme vložili vajíčka, to vše jsme přikryli druhou částí masové směsi. Pak už jen stačí kvalitním nožem ukrojit pořádný plátek velikonoční sekané, přidat vařené brambory, kyselou okurku a vychlazené pivo.

Zdroj: Lamart

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here