Mazanec a velikonoční nádivka – vyzkoušejte klasiku

0
230

Velikonoce jsou tu a s nimi přišel čas také na tradiční české klasiky. Přinášíme vám výborné recepty na mazanec, velikonoční nádivku a plněnou sekanou. S čím začnete?

Mazanec

Ingredience:

  • 3 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 42 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • citrónová kůra (z jednoho citrónu)
  • 50 ml rumu
  • špetka anýzu
  • špetka soli

Postup:

Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 6 rohlíků
  • 180 g vařeného uzeného masa
  • 225 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 200 g farmářské slaniny

Postup:

Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme. Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti. Podáváme teplé.

Plněná sekaná

Ingredience:

  • 500 g mletého drůbežího masa
  • 500 g mletého telecího masa
  • 1 houska
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • sůl
  • čerstvě drcený bílý pepř
  • 2 polévkové lžíce vývaru
  • 2 polévkové lžíce bílého vína
  • 4 vejce natvrdo
  • 300 g plátkové anglické slaniny

Postup:

Pokrájenou housku dáme do mísy, zalijeme mlékem a rozmělníme. Přidáme směs mas, olej, vejce, sůl a koření a začneme vypracovávat vláčnou směs, kterou ještě zvlhčíme vývarem a alkoholem. Pracujeme rukama až bude směs homogenní. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na chleba vyložíme plátky slaniny tak, abychom mohli pak sekanou přikrýt. Do formy naneseme polovinu masové směsi. Na ni položíme do řádky vejce a zakryjeme druhou polovinu směsi, přeložíme plátky slaniny a formu postavíme do pekáčku. Do poloviny výšky formy nalijeme horkou vodu a pečeme ve vodní lázní při teplotě 180 °C asi hodinu a půl. Podáváme s vařenými novými bramborami anebo za studena s domácím čerstvým chlebem, kyselými okurkami a vychlazeným pivem.

Foto: Vitana, Zdroj: Lamart

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here