Úplně nová metoda přípravy kávy doma – jednodušeji a konzistentněji to nejde

0
61
Foto: Pixabay/cocoparisienne

Pokud se zajímáte o kávu a novinky v této oblasti, asi už jste v posledních měsících museli narazit na termín „no-bypass”. Hned dvě společnosti se v posledních letech zaměřily na vývoj metody, která zaručí v domácích podmínkách rovnoměrnou a extrémně efektivní extrakci. Tricolate a Next level jsou dvě nová zdánlivě primitivní zařízení, se kterými dokáže špičkový filtr připravit i úplný začátečník a každý, koho nebaví věnovat přípravě kávy příliš úsilí.

No-bypass znamená, že voda v přístroji proteče výhradně přes kávu, nemůže ji obtéct, jako se může dít například u V60 a jiných kónických dripperů, kde průtok vody zajišťují ve většině případů drážky po stěnách. Díky konstrukci tohoto jednoduchého plastového pomocníka navíc přes vrstvu mleté kávy protéká dokonale rovnoměrně a poměrně pomalu. Proto se do nápoje z kávy dostane mnohem více rozpustných látek, než je u filtračních metod běžné. K tomu je výsledek velmi konzistentní, tedy pokaždé dostanete velmi podobný šálek kávy (pokud samozřejmě použijete stejnou kávu, množství vody a hrubost mletí).

Lepší filtrovaná káva

„Jsou to plastové hračky za pár desítek dolarů, ale jsem přesvědčený, že Next Level a Tricolate opět posunou výběrovou filtrovanou kávu blíže lidem, že odpadne další bariéra, která bránila lidem dopřát si skvělou kávu doma každý den. Tricolate i Next Level totiž po úvodním nastavení mlýnku nepotřebují žádný zásah a žádnou znalost. Opravdu prostě čerstvě mletou kávu zalijete klidně vroucí vodou z obyčejné konvice a díky systému sprchy se káva vyextrahuje rovnoměrně a úplně sama,” vysvětluje spolumajitel a spoluzakladatel pražírny doubleshot Jaroslav Tuček, proč vidí v no-bypass metodách budoucnost filtrované kávy.

Výsledkem je tu díky vysoké extrakci velmi plný, sladký šálek s vyváženou chutí a především je pokaždé velmi podobný. Nemusíte řešit teplotu vody, rovnoměrné zalévání, channeling efekt, kdy přes nějaké části protéká vody více a jinde méně, ani jiné potíže. Navíc díky vysoké extrakci ušetříte kávu. Záleží na druhu, ale proti obecně doporučovaného poměru 20 g/330 ml nápoje vám bude na stejný objem u Tricolate a Next Level stačit pouze cca 17 gramů mleté kávy.

Důvodem je i to, že kávu můžete namlít mnohem jemněji, než je běžné u jiných pour-over metod, protože má možnost se extrahovat i velmi dlouho. „U jemnějšího mletí lze dosáhnout i desetiminutové extrakce a vytáhnout z ní maximum chuti. To by třeba u V60 možné nebylo a káva by byla při příliš jemném mletí silně přeextrahovaná, a tedy hořká,” dodává Jaroslav Tuček.

Postup přípravy

  1. Čerstvě namletou kávu nasypete do Tricolate nebo Next Level na propláchnutý papírový filtr a umístíte na šálek nebo konvičku.
  2. Přes integrované sítko, takzvanou spršku, nejprve nalijete cca ⅓ vroucí vody, zatočíte přístrojem a necháte kávu rozvonět, neboli rozkvést 30 sekund až minutu, zkrátka dokud neprokape většina vody. Tímto krokem rovnoměrně namočíte všechnu namletou kávu.
  3. Poté přes spršku nalijete zbytek vody a počkáte, až prokape. To trvá obvykle 5-7 minut podle zvolené kávy a hrubosti. A máte hotovo.

Tricolate i Next level fungují na stejném principu a záleží na vás, jaký případně zvolíte. Větší Next Level se hodí spíše, když připravujete obvykle naráz více než jeden šálek kávy, Tricolate je kompaktnější a vhodnější pro přípravu jednoho šálku a lépe se hodí třeba na cesty.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here