Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

0
206
Foto: BIO

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

Ne nadarmo je tato sytě oranžová bobulka označována doslova za vitamínovou bombu. Jen jediná kulička v sobě totiž skýtá denní dávku vitamínu C potřebnou pro lidské tělo! Rakytník také pomáhá k celkovému posílení obranyschopnosti organismu. Navíc se vůbec nemusíte bát ho usušit, nebo jinak tepelně zpracovat, potřebné látky zůstanou totiž i po úpravě zachovány.

Rakytníkový čaj

Čaj z rakytníku lze připravovat jak z čerstvých, tak ze sušených plodů, ale třeba také z lístků nebo z kůry. Při přípravě obvykle použijte jednu až dvě čajové lžičky na jeden hrneček. Pokud byste nápoj chtěli trochu ozvláštnit, můžete přidat například i listy maliníku, máty nebo borůvky. Plody pak nechte v horké vodě louhovat alespoň 10 minut. Nápoj můžete podávat horký, ale skvěle chutná i za studena.

Rakytníkový med

2 1
Foto: BIO
  • 200 ks bobulek rakytníku
  • bio citrón
  • 800 g třtinového cukru
  • 1 l vody

Bobule rakytníku propláchněte, nasypte do vody, přidejte citrón, který i s kůrou nakrájíte na větší dílky. Směs 10 minut povařte a nechte odstát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin. Poté šťávu sceďte a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte cukr, nechte jej rozpustit a vařte ještě po dobu 15 až 20 minut, dokud směs nezhoustne. Horký med naplňte do sterilovaných sklenic s uzávěrem a nechte dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here