Udržte potraviny déle čerstvé. Odlehčíte peněžence

0
300
Foto pixabay

Prodloužit trvanlivost potravin v naší kuchyni není nijak těžké. Stačí znát pár šikovných triků a mít po ruce pár praktických pomocníků. Budete-li vědět, jak uchovat potraviny i vařené jídlo déle čerstvé, nejenže tím snížíte plýtvání, ale navíc můžete omezit frekvenci cest na nákup. A to se teď, kdy pandemie koronaviru stále nepolevuje, rozhodně hodí.

Předně je potřeba vědět, které potraviny je lepší uchovávat v chladu, a kterým spíše prospěje mírně teplejší prostředí. „Rajčata, cibuli, česnek nebo brambory do ledničky nedávejte, je tam na ně moc vlhko. Rajčata v lednici ztratí svoji chuť, česnek a cibule tam rychleji zplesniví. Rajčata můžete nechat v pokojové teplotě, ale nikdy ne v plastovém sáčku či dóze. Brambory je dobré zabalit do jutového pytle, protože mají rády tmu, a nechat je ve spíži. Cibuli a česnek tam dejte také, třeba v papírovém pytlíku. Anebo můžete vyzkoušet trik našich babiček a prababiček, které jednotlivé paličky cibule a česneku balily do staré punčochy. Jednoduše vložte jednu paličku, zauzlujte punčochu, vložte druhou, zase zauzlujte a tak stále dokola,“ dává tip Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu produktů do domácnosti a odborně se zabývá problematikou skladování potravin.

Do lednice nepatří ani jablka, citrusové plody a rozhodně ne banány. Právě ty je ale potřeba držet dál od ostatního ovoce, protože produkují množství ethylenu, kvůli kterému se okolní plody rychleji kazí. Pokud chcete, aby vám banány déle vydržely, trs rozdělte a stopku každého samostatného banánu obalte potravinářskou fólií.

Mrkev ráda vlhko, salát ne

Do lednice naopak rozhodně uložte vejce. Ale pozor, ne do dveří lednice, jak mnoho lidí dělá. Vajíčka totiž potřebují co nejstabilnější teplotu mezi 5 a 8 stupni, což ve dveřích kvůli neustálému otevírání a zavírání zajistíme jen stěží. Do spodních přihrádek lednice pak patří mrkev, protože má rádo vlhko, které se drží právě vespod ledničky. „Můžete zde skladovat i košťálovou zeleninu nebo bylinky, které je ale lepší napřed uložit do perforovaného mikrotenového sáčku, anebo přímo speciálního boxu na bylinky. Je opatřen nádržkou na vodu, takže v něm bylinky stojí jako květiny ve váze a vydrží tak i o několik týdnů déle. Listovou zeleninu naopak před zbytečnou vlhkostí v lednici ochraňte tak, že ji umístíte do neprodyšného boxu, jehož dno vyložíte papírovými ubrousky, které do sebe přebytek vlhka natáhnou. Salát a další listovka díky tomu nezavadne a déle vydrží jako čerstvá,“ uvádí Daniela Jičínská. Do lednice patří i žampiony a další houby, potřebují ale prodyšnou skladovací nádobu. A rozhodně je před uložením do chladu nemyjte, aby se nezapařily a nezačaly v nich vznikat toxické látky. To například jahody či lesní ovoce před uložením do lednice omyjte, a to v roztoku z jednoho hrnku octa a tří hrnků vody. Ocet zlikviduje bakterie, které způsobují plísně, a díky tomu jahody a další bobule vydrží i o dva týdny déle.

Zamrazte si zbytky od oběda, ale třeba i chléb

A co se zbytky uvařeného jídla, které se nestihlo dojíst? Ty samozřejmě vždy patří do lednice nebo mrazáku. Důležité však je uložit nedojedené vařené jídlo do chladu co nejdříve, nejpozději dvě hodiny od uvaření. Není přitom potřeba čekat, až bude zcela studené. Do chladničky může i teplejší jídlo, je ale dobré jej skladovat v mělkých boxech, aby pak rychleji vychladlo. Maso je ideální zamrazit přímo v omáčce, případně i ve vývaru, čímž si lépe zachová vlhkost a po rozmražení bude lépe chutnat. Chcete-li si zamrazit vařenou zeleninu, zchlaďte ji ihned po uvaření ve studené vodě, což zpomalí procesy nastartované vařením. Pak ji nechte okapat, vložte do sáčku a dejte zamrazit. Vařené těstoviny vydrží v lednici několik dní, v mrazáku pak několik měsíců. Zamrazujte je ideálně ve vzduchotěsné dóze a přidejte do nich pár kapek olivového oleje. Díky němu se tolik neslepí a také nevyschnou. V mrazáku – nikoliv však v lednici – můžete uchovat i chléb. Zabalený v sáčku tam vydrží několik měsíců. U potravin skladovaných v mrazáku si je ovšem vždy dobré poznačit na jejich obal či dózu, kdy byly zamraženy. Ani tam jídlo přece jen nevydrží dobré věčně. Rozmrazovat zamražené potraviny byste měli v lednici, nikoliv při pokojové teplotě, a vařené jídlo před servírováním důkladně a rovnoměrně ohřejte alespoň na 75 stupňů.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here