Medium, nebo rare? Jak na správný steak

0
1222
Foto pixabay

Milujete steaky, ale zatím jste si netroufli je připravit doma? Není se čeho bát – když budete dodržovat základní pravidla, povede se vám steak jako ze špičkové restaurace. . Jak na přípravu skvělého steaku radí Tomáš Balent.

Základem je výběr masa

Základním kamenem úspěchu je výběr kvalitního hovězího masa. Sáhněte ideálně po masu lokálního původu, které neputovalo přes půl zeměkoule a kde si jste jisti kvalitním zpracováním a čerstvostí. Konkrétní typ vybírejte i s ohledem na své chuťové preference, maso by však mělo být mramorované s dostatkem tuku, aby byl steak šťavnatý a maximálně chutný. Na steak se hodí vysoký roštěnec, kýta i hovězí pupek.

Jak na dokonalý steak

Příprava steaku je jednoduchá, jen je třeba dodržet postup a neulehčovat si práci přeskočením kroků, které se vám nemusí zdát podstatné. Maso vyndejte z ledničky přibližně hodinu před přípravou a nechte ho při pokojové teplotě odležet. Steak následně potřete olivovým nebo jiným olejem, který máte rádi a jste s ním spokojeni. Pánev, na které budete maso připravovat, je třeba pořádně rozpálit, aby se steak rychle zatáhl a na povrchu vznikla zkaramelizovaná kůrčička.

Vděčným pomocníkem vám bude kuchyňský teploměr, díky němuž můžete ohlídat teplotu masa uvnitř a snadno poznáte, kdy je steak hotový. Nejoblíbenější varianta medium rare vyžaduje pečení 2-3 minuty z každé strany a teplota masa uvnitř by neměla přesáhnout 54°. “Pokud nemáte teploměr, tak nevadí. Můžete si pomoci testem prstů a dlaně. Spojte palec a prostředníček a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost ruky by měla odpovídat tuhosti steaku daného propečení,” radí Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

kosik jak poznat steak 1
Foto kosik

Hotový steak nechte před konzumací chvilku odpočinout, aby z něj nevytekla veškerá šťáva, osolte, opepřete, případně dochuťte jiným, Vám příjemným, kořením. Podávejte ho s oblíbenou přílohou – brambory, steakovými hranolky nebo zeleninou.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here