Ovoce, zelenina, mléčné výrobky i maso – výběr produktů a surovin v bio kvalitě je rozmanitý a neustále se rozrůstá. Zvlášť na začátku jara je na bio farmách rušno, rodí se mláďata, začíná sezóna kozích a ovčích mléčných výrobků a od dubna se sklízí první zelenina. Od místních zemědělců tak seženete čerstvé a hodnotné potraviny. Přesvědčí vás nejen kvalita, ale i chuť a dobrý pocit z toho, že jste podpořili farmáře, kteří usilují o to, aby byla příroda zachována v dobrém stavu i pro budoucí generace.
1. Víte, co jíte
Ekofarmy, které nabízejí čerstvou zeleninu, ovoce nebo maso v bio kvalitě můžete snadno navštívit a přesvědčit se, jak pěstování nebo výroba biopotravin probíhá. Některé z ekofarem vás nechají nahlédnout do stájí i na pastviny a vy tak budete mít větší představu o tom, jak probíhá proces zpracování rozličných výrobků předtím, než se dostane na talíř. Ekologické zemědělství se řídí přísnou evropskou i národní legislativou, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont.
Při pěstování v režimu ekologického zemědělství se zakazuje používání pesticidů i průmyslových hnojiv, takže výsledné produkty neobsahují žádná rezidua. Chov zvířat je podřízen tzv. welfare zásadám, kdy se dbá na to, aby život prožily v těch nejpřirozenějších podmínkách. Většinu času tak tráví na pastvinách a ustájena jsou jen v případě nepřízně počasí nebo často až těsně před porážkou, která musí být maximálně šetrná.
2. Krátká cesta k vašemu talíři
Žádné dlouhé cesty přes půl Evropy! Biopotraviny z tuzemských ekofarem neabsolvují dlouhé distribuční cesty a díky tomu nepřispívají ke zbytečnému znečištění přírody. Místní bioprodukce je energeticky úspornější, a tedy i ekologičtější. Farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství najdete v každém kraji. Seznam takových farem, které jsou vašemu místu nejblíže, najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.cz. A pokud se na místo nemůžete dopravit osobně, můžete využít faremních e-shopů nebo bedýnkových systémů. Hospodáři se také pravidelně prezentují na farmářských trzích, kde by ale kvalitu biopotravin měli být schopni prokázat certifikátem vydaným jednou z kontrolních organizací.
3. Podpora regionů
Nákupem lokálních biopotravin podpoříte farmáře a potažmo také ekonomiku regionu. Farmáři nejen čerpají z místních zdrojů, ale rovněž zaměstnávají obyvatele regionu. Přispějete tak k rozvoji místa, kde žijete. Zvýší se kvalita života i zaměstnanost a tím i atraktivita oblasti, ze které můžete zpětně profitovat i vy. To může vést k rozvoji cestovního ruchu, k čemuž přispívá i čím dál vyhledávanější agroturistika.
4. Přirozenost a čerstvost
Lidské tělo je zvyklé na potraviny, které se nachází v jeho blízkosti. Důvod je prostý – dříve lidé neměli možnost ochutnat cizokrajné potraviny, které se k nám přes půl světa dováží dnes, a proto je i organismus naprogramovaný na lokální a čerstvé potraviny, které se pěstují v jeho bezprostřední blízkosti. Přestože je pro nás exotické ovoce, zelenina nebo třeba koření lákavé, jsou pro tělo hůře stravitelné. A to mimo jiné proto, že musí být chemicky ošetřené, aby dlouhou cestu zvládly.
5. Ochrana přírody a BIO pro budoucnost!
Hospodaření v ekologickém zemědělství se zakládá na péči o půdu a střídání plodin. Při pěstování plodin v bio kvalitě se nepoužívají žádné pesticidy ani umělá hnojiva. Pole jsou plná života v podobě opylovačů, brouků, motýlů i ptactva. Půda obsahuje dostatek humusu i přirozených mikroorganismů. Šetrný přístup k hospodaření vede k uchování půdní úrodnosti a hodnoty pro budoucí generace. Ekologické zemědělství pracuje v souladu s přírodou, využívá obnovitelné zdroje a souzní s přirozeným koloběhem živin.
Zdroj: BIO