Připravte si čtyři lehká jídla s melounem, která potěší mlsné jazýčky i figuru

0
191
Foto pixabay

Nadcházející letní sezóna si žádá změnu jídelníčku. Těžká jídla, která zahřejí, rádi měníme za lehké svěží varianty, které nám dodají energii. Ochutnejte grilovaný hermelín s přelivem z melounového sirupu a hruškovým salátem, salát s rukolou, quinoou a marinovaným melounem, melounový salát s fetou a bazalkou a salát s avokádem, melounem a kuřecími kuličkami.

Ve všech lahodných a rychlých receptech hraje podstatnou roli nečekaná ingredience: meloun. Kromě toho, že skvěle chutná a je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů, dodává běžným jídlům osvěžující a příjemný letní nádech.

Grilovaný hermelín s přelivem z melounového sirupu a hruškovým salátem

Grilovaný hermelín s přelivem z melounového sirupu a hruškovým salátem udělá radost při víkendovém obědě nebo zahradním grilování. Salát a melounový přeliv si můžete jednoduše připravit dopředu. Stačí pak jen ogrilovat hermelín – a podávat jídlo, které skvěle chutná a krásně vypadá.

GrilovanXXXhermelXXnXsXpXXelivemXsirupuXzXmelounuXaXsalXXtemXsXhruXXkouXIII
Foto Bouquet

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1 střední hrušku
  • mix oblíbených salátů
  • 5 lžic třtinového cukru
  • olivový olej
  • hermelín
  • cca 100 g melounu
  • citronovou kůru 

Rozpalte troubu na horkovzduch na zhruba 150 stupňů. Mezitím si připravte hrušku. Nakrájejte ji na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem a posypte zhruba jednou lžící třtinového cukru. Vložte na 10 minut do rozpálené trouby. Na sirup z melounu a pomerančové kůry si do menšího rendlíku vložte všechen nakrájený meloun, 4 lžíce cukru a kůru z jednoho citronu. Vymačkejte i celý zbytek citronu, aby rozvar získal ostřejší chuť. Vařte, dokud se nevytvoří sirup, který obalí meloun a citronovou kůru. Hermelín ogrilujte na kontaktním grilu. Podávejte salát s krásně oglazovanou hruškou, zakápnutý olivovým olejem a k tomu grilovaný hermelín politý rozvarem z melounu. 

Salát s rukolou, quinoou a marinovaným melounem

Teplejší dny si žádají lehčí stravu. Salát s rukolou, quinoou a marinovaným melounem splňuje požadavky na chuť, originalitu i lehkost. Quinoa je navíc velmi cenným zdrojem bílkovin a meloun dodá důležité vitamíny a minerály. Tak vzhůru do toho!

SalXXtXsXrukolouXXquinoouXaXmarinovanXXmXmelounemXIV
Foto Bouquet

Připravte si:

  • 100 g quinoy
  • hrst rukoly
  • cca 100 g melounu
  • olivový olej
  • limetku
  • vejce
  • pepř

Meloun nakrájejte na kostičky vložte do sklenice a zalijte olivovým olejem. Zakápněte limetkou a opepřete. Nechte jej minimálně půl hodiny marinovat. Uvařte quinou a vajíčko. Servírujte uvařenou quinou, na ní naskládejte lístečky rukoly, vajíčko a kostky melounu. Celý salát zalijte zálivkou, v níž se meloun marinoval. Opepřete, případně lehce dosolte dle chuti.

Melounový salát s fetou a bazalkou

Ty nejlepší chutě často vznikají z neobvyklých kombinací. Melounový salát s fetou a bazalkou to dokazuje. Že je kombinace melounu a červené cibule neobvyklá? To rozhodně ano. Ale společně s fetou a bazalkou vytváří skvělý chuťový zážitek.

MelounovXXXsalXXtXsXfetouXaXbazalkouXIII
Foto Bouquet

Na salát si připravte:

  • meloun
  • feta sýr
  • 1 červenou cibuli
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • bazalku 

Meloun nakrájejte na kostičky a rozložte na talíř. Přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Na meloun s cibulí rozdrobte dostatečné množství sýru feta a natrhejte celé lístky bazalky.

Salát s avokádem, melounem a kuřecími kuličkami

Salát s avokádem, melounem a kuřecími kuličkami je skvělé řešení, když vás honí mlsná, ale nechcete zbytečně hřešit. Připravte si jídlo, které si zamilujete!

SalXXtXsXavokXXdemXaXmelounemXaXkuXXecXXmiXkuliXXkamiXII
Foto Bouquet

Budete potřebovat:

  • 125 g polníčku
  • zhruba 200 g melounu
  • 1 zralé avokádo
  • salátovou okurku
  • 1 větší mrkev nastrouhanou nebo nakrájenou na tenké plátky
  • cca 300 g kuřecího mletého masa
  • majoránku
  • vejce
  • kukuřičnou strouhanku
  • slunečnicová semínka

Nejdříve si připravte kuřecí kuličky. Maso smíchejte s vajíčkem a trochou kukuřičné strouhanky, aby drželo pohromadě. Osolte, opepřete a přidejte hrst sušené majoránky. Lehce ho obalte v kukuřičné strouhance. Opečte na pánvi ze všech stran. Asi za 10 minut bude kuřecí maso zcela udělané. Mezitím si připravte salát. Polníček, mrkev a avokádo rozložte na talíř. Nakonec přidejte meloun, který salátu přidá na šťavnatosti. A na závěr doplňte kuličky z kuřecího masa. Ozdobte semínky slunečnice nebo jinými ořechy. 

Zdroj: Bezpeckový meloun Bouquet

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here