Pět důvodů, proč je výběrová čokoláda tou nejlepší volbou pro požitkáře i pro planetu

0
60
Foto pixabay

Výběrová čokoláda se chuťově řadí mezi světovou špičku. Důvodů, proč je výběrová čokoláda tou správnou volbou, je však mnohem víc. Jejím nákupem oproti té běžné obvykle přispíváte k lepším podmínkám farmářů a navíc podporujete pěstování šetrné vůči životnímu prostředí. 

To nejlepší pro vaše tělo

Výběrová čokoláda není nezdravou cukrovinkou, ale opravdovým pokrmem bohů plným chuti a zdraví prospěšných látek. Kakaové boby obsahují tolik živin, že by to vydalo na samostatný článek. V obyčejné čokoládě ze supermarketu jich ale moc nezbylo, protože obsahuje spíše cukr, mléko, lecitin a místo kakaových bobů průmyslově oddělený alkalizovaný kakaový prášek, případně máslo. Zato klasické tmavé čokolády obsahují vždy pořádnou porci výběrových kakaových bobů, které mají příznivé účinky pro naše tělo.

Chuť

Výběrová čokoláda se prezentuje hlavně dobrou chutí. „Chceme ukázat, jak doopravdy chutná pravá čokoláda připravená jen z výběrových kakaových bobů a třtinové šťávy,” vysvětluje zakladatel čokoládovny Ajala Filip Teplý. Ajala si s příchutěmi vyhrát umí, na výběr jich má 24 a kromě oblíbeného chilli, mořské soli nebo mandlí nechybí ani odrůdy podle původu kakaových bobů jako třeba Madagaskar nebo Haiti. Tato čokoládovna navíc nabízí i naprosto netypické příchutě –  chleba, vína nebo whisky. Výroba jedné tabulky trvá kvůli šetrnému mletí a procesu staření několik dní a na její chuti je znát každá hodina navíc.

Etika

„Vytváření udržitelných vztahů s dodavateli i přírodou je naší nejvyšší prioritou. S farmáři spolupracujeme buď přímo, nebo co nejtěsněji. Dostanou tak za kakao více peněz, zlepší kvalitu svého života a mají větší motivaci starat se o kakaovníky ještě lépe. A to vede k ještě lepším kakaovým bobům,” shrnuje etický přístup pojící se s výběrovou čokoládou Filip Teplý.

Šetrnost k životnímu prostředí i ochrana deštných pralesů

Výběrové kakao potřebuje ke svému růstu opravdu vysokou vzdušnou vlhkost, více než 80%. Tu nenajde na vykácených plantážích, ale ve stínu vysokých stromů. Proto jeho pěstování přispívá k záchraně pralesa, který farmáři pro svou činnost nutně potřebují.

Výrobci výběrové čokolády obvykle používají výběrové kakaové boby z ověřených destinací, kde jsou kakaovníky tradiční plodinou. Tak totiž mají správné podmínky, farmáři se o ně umějí perfektně postarat a mohou zde růst přirozeně bez pomoci hnojiv a pesticidů. Výběrové kakaové boby tak dosáhnou kvality, s níž se konvenční boby nemohou srovnávat.

Mysli globálně, jednej lokálně

Nejlepší kakaové boby Ajala hledá ve světě a protože ji vyrábí podle tradiční indiánské receptury, sladí ji panelou – sušenou třtinovou šťávou. To je ta část globální. Vše ostatní se děje v Česku. Na obaly čokolády se využívají ručně tištěné papíry Calico z Česka a samozřejmostí je lokální výroba v Brně. Jen tak může česká čokoládovna zaručit 100% kvalitu a zodpovědný přístup ke každé jednotlivé tabulce. „Chceme vytvářet udržitelné vztahy mezi námi, farmáři, lidmi milujícími čokoládu a zodpovědným přístupem se starat o blaho naší planety,” shrnuje misi čokoládovny Ajala její zakladatel.

Zdroj: Ajala

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here