Zelí nejen do salátu. Jak zazářit při jeho přípravě?

0
89

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu a přirozený zdroj vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. je vhodné do salátu a hojně se využívá při nejrůznějších dietách. Sáhnout po něm můžete i v případě detoxikace. Inspirujte se našimi recepty.

SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ

Suroviny:

  • 350 g kysaného zelí
  • 1 jablko
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce oleje

Postup: Kysané zelí trochu načechrejte, případně pokrájejte. Jablko i se slupkou nakrájejte na co nejdrobnější kostičky a zamíchejte je do zelí. Vmíchejte olej. Ozdobte rozinkami.

STŘEDOMOŘSKÁ ZELŇAČKA

Suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žlutá a 1 červená paprika
  • 2–4 lžíce oleje
  • 250 g mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 250 g zelených fazolek
  • 500 g zelí
  • 2 chilli papričky
  • po 1 snítce bazalky, tymiánu a šalvěje
  • 4 rajčata
  • 75 g vypeckovaných černých oliv
  • sůl
  • 2 lžíce balzamika

Suroviny na pastu:

  • 200 g černých vypeckovaných oliv
  • 50 g konzervovaných kaparů
  • 2 snítky tymiánu
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji. Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky. Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte 1 minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem. Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy. Osolte, okyselte octem a nechejte 5 minut stát. Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete. Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.

Tip: V redukční fázi omezujte množství použitého oleje na 3 lžíce denně a přidaných oliv.

ZELNÉ SALÁTY

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g zelí
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce oleje
  • mletý zázvor

Postup: Zelí operte, nakrájejte na nudličky a spařte vroucí vodou. Sceďte je, ihned zakapejte citronovou šťávou, zjemněte lžící oleje a okořeňte mletým zázvorem.

Podle chuti pak můžete přidat:

  1. Brokolici (120 g) rozebranou na růžičky a spařenou.
  2. Květák (120 g) rozebraný na růžičky a 7 minut tepelně upravený. Salát okořeňte muškátovým květem.
  3. Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
  4. Salátovou okurku (120 g) nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
  5. Nakrájenou bílou cibuli (50 g) a 2–3 stroužky utřeného česneku.
  6. Strouhaný křen (30 g).
  7. Nasekanou bílou a červenou cibuli (po 40 g).
  8. Strouhanou mrkev (100 g) a nastrouhaná jablka (50 g).
  9. Sterilovanou červenou řepu (120 g). Okořeníme mletým fenyklem.
  10. Kedluben či ředkvičky (120 g), nastrouhané nebo nakrájené.
  11. Nakrájenou pomerančovou dužninu (120 g) a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle (30 g).
  12. Uvařenou čočku (160 g).

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here