Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu a přirozený zdroj vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. je vhodné do salátu a hojně se využívá při nejrůznějších dietách. Sáhnout po něm můžete i v případě detoxikace. Inspirujte se našimi recepty.
SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ
Suroviny:
- 350 g kysaného zelí
- 1 jablko
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce oleje
Postup: Kysané zelí trochu načechrejte, případně pokrájejte. Jablko i se slupkou nakrájejte na co nejdrobnější kostičky a zamíchejte je do zelí. Vmíchejte olej. Ozdobte rozinkami.
STŘEDOMOŘSKÁ ZELŇAČKA
Suroviny:
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 žlutá a 1 červená paprika
- 2–4 lžíce oleje
- 250 g mrkve
- 3 řapíky celeru
- 250 g zelených fazolek
- 500 g zelí
- 2 chilli papričky
- po 1 snítce bazalky, tymiánu a šalvěje
- 4 rajčata
- 75 g vypeckovaných černých oliv
- sůl
- 2 lžíce balzamika
Suroviny na pastu:
- 200 g černých vypeckovaných oliv
- 50 g konzervovaných kaparů
- 2 snítky tymiánu
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji. Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky. Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte 1 minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem. Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy. Osolte, okyselte octem a nechejte 5 minut stát. Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete. Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.
Tip: V redukční fázi omezujte množství použitého oleje na 3 lžíce denně a přidaných oliv.
ZELNÉ SALÁTY
Suroviny na 4 porce:
- 400 g zelí
- citronová šťáva
- 1 lžíce oleje
- mletý zázvor
Postup: Zelí operte, nakrájejte na nudličky a spařte vroucí vodou. Sceďte je, ihned zakapejte citronovou šťávou, zjemněte lžící oleje a okořeňte mletým zázvorem.
Podle chuti pak můžete přidat:
- Brokolici (120 g) rozebranou na růžičky a spařenou.
- Květák (120 g) rozebraný na růžičky a 7 minut tepelně upravený. Salát okořeňte muškátovým květem.
- Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
- Salátovou okurku (120 g) nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
- Nakrájenou bílou cibuli (50 g) a 2–3 stroužky utřeného česneku.
- Strouhaný křen (30 g).
- Nasekanou bílou a červenou cibuli (po 40 g).
- Strouhanou mrkev (100 g) a nastrouhaná jablka (50 g).
- Sterilovanou červenou řepu (120 g). Okořeníme mletým fenyklem.
- Kedluben či ředkvičky (120 g), nastrouhané nebo nakrájené.
- Nakrájenou pomerančovou dužninu (120 g) a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle (30 g).
- Uvařenou čočku (160 g).