Zahřejte se v zimě marmeládou

0
229
61518245 - jar of kiwi jam on white wooden background from top view

Zavařování rozhodně nekončí poslední sklizní jahod a dokonce to ani nemusí být velká akce na celý víkend. Už jste někdy zkusili jen tak pro radost zavařit pár skleniček z ovoce, které máte běžně doma v lednici, nebo jsou ho zrovna plné obchody? V zimním období stačí pár pomerančů, mandarinky, pár kousků kiwi želírovací cukr a kapka rumu, která zbyla třeba ještě z vánočního pečení. Dokonalý recept jsme už vymysleli za vás. Dobrou chuť!

Zimní marmeláda – vitaminová bomba

Co potřebujeme:

  • 1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi), 4 lžičky medu, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 nebo Želírovací cukr 3:1

Postup:

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Pomerančová marmeláda s kapkou rumu

Co potřebujeme:

  • 1 kg oloupaných pomerančů, 4 lžíce rumu, citronová šťáva, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta nebo Želírovací cukr 3:1 Labeta

Postup:

Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here