Chutná svačina s pečivem je připravená cobydup a každý den může být jiná. Hodí se do školy, do práce, na výlet, kamkoli. Voní, křupe, chutná dětem i dospělým a dodá energii potřebnou pro běžné činnosti i dobré soustředění. Rozmanité pečivo jako svačinový základ můžeme mít stále po ruce a vybírat si z něj podle individuálních potřeb, příležitosti i chuti.
„V obchodech máme na výběr z nepřeberného množství druhů pečiva – od velmi populárního bílého (pšeničného) pečiva přes žitné, pšenično-žitné, celozrnné a vícezrnné výrobky až po různé druhy s přidáním kvasu nebo kvásku. Zároveň se nemusíme spokojit se standardními tvary, jako jsou bagety a kornbagety, kaiserky nebo chleby, ale můžeme si dopřát i různé rustikální výrobky s tradičním venkovským vzhledem,“ říká vedoucí výroby pečiva Jakub Boháč a dodává: „svačiny můžeme připravit také z řemeslných druhů pečiva, jako je dřevorubecký chlebík, dřevorubecká bageta, ciabatta s rajčaty aj. Jejich lákavý vzhled doprovází skvělá chuť i nutričně vhodné složení.“
Nutriční terapeutka Věra Boháčová upřesňuje: „Pečivo je potravina velice variabilní a užitečná. Patří mezi sacharidové potraviny, které by v našem jídelníčku měly tvořit přibližně polovinu z celkového příjmu energie. Výborně poslouží tam, kde není možnost nebo čas uvařit teplé jídlo – těstoviny, brambory ani rýže, které rovněž patří mezi sacharidové potraviny, se na rozdíl od pečiva obvykle nedají bez tepelné úpravy jíst. Pečivo tedy najde největší uplatnění v případě studených velkých jídel a zejména svačin.“
S čím zkombinovat?
Pečivo je dobré vždy něčím doplnit, aby svačina byla nutričně vyvážená a zasytila na delší dobu. Po samotném pečivu rychleji vytrávíme, protože rychle vyvolává pocit zasycení a zároveň dochází k rychlejšímu vytrávení – po jeho konzumaci se rychle zvýší hladina krevního cukru a rychle se pak také sníží, v tu chvíli máme pocit hladu a potřebu další návštěvy spíže. Nejlepší jsou potraviny s obsahem bílkovin (maso, šunka, sýr, vejce, pomazánky z těchto potravin nebo z luštěnin), případně trocha tuku. Rozhodně ale nesmíme zapomenout na zeleninu nebo ovoce – nejenže dodá svačině důležité vitamíny a minerální látky, ale také příjemně osvěží.
Za jak dlouho sníst?
Složení svačiny by mělo odpovídat také tomu, za jak dlouho ji budeme konzumovat. Je rozdíl, jestli děláme svačinu, kterou hned sníme, nebo ji připravujeme dítěti do školy, které se k ní dostane až o velké přestávce. Nebo jestli si ji vezmeme do práce, kde může být klidně celý den v lednici. A na výlet se svačiny připravují i den dopředu. Proto je potřeba mít na paměti, že některé potraviny snadno podléhají zkáze a nemáme-li možnost sníst je do 4 hodin od přípravy (a zároveň nemáme k dispozici chlazení), není vhodné je do svačin dávat – například maso, šunku nebo ryby. Naopak sýry, ovoce a zelenina se hodí téměř vždy.
Do čeho zabalit?
Důležitou roli hraje u svačiny také její obal. Do tašky je ideální krabička, kde si svačina zachová svůj původní tvar a nepromění se v něco, co vůbec neláká ke snědení. Stejné je to s výletní svačinou, kdy se mohou hodit i chladící varianty obalu. Svačiny můžeme balit také do ubrousku, sáčku, potravinové fólie nebo alobalu. Ale pozor, v případě alobalu by se svačiny měly zkonzumovat do 4 hodin od přípravy a neměly by obsahovat výrazně kyselé nebo slané potraviny ani nakrájené čerstvé ovoce nebo zeleninu.
Pro inspiraci…
Ciabatta s jahodami
1 ciabatta, 2 lžíce cottage sýru, rukola, 3 plátky šunky, 3 větší jahody, 2 lžíce bílého jogurtu, máta, 1 lžička medu
Ciabattu podélně rozřízneme, přidáme cottage sýr, poklademe lístky rukoly, přeložené plátky šunky a na plátky nakrájené jahody. Pokapeme jogurtem ochuceným sekanou mátou a medem, přidáme pár lístků rukoly a přiklopíme druhou polovinou ciabatty.
Kornbageta se sýrem
1 kornbageta, čerstvý sýr, rukola, rajčata, mozzarella, plátky goudy, pesto (olivový olej, piniové oříšky, česnek, bazalka, sýr parmazánového typu), olivový olej
Kornbagetu podélně prokrojíme, spodní půlku namažeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly a poklademe střídavě plátky rajčat, mozzarelly a srolované goudy. Lžičkou přidáme pesto z rozmixovaných surovin, lehce pokapeme olivovým olejem a přiklopíme druhou půlkou kornbagety.
Toust s budapešťskou pomazánkou
1 plátek světlého toustového chleba, 10 g budapešťské pomazánky, salát Lolo Biondo, 3 plátky vejce uvařeného na tvrdo, 1 plátek debrecínky
Toustový chléb na sucho opečeme, potřeme budapešťskou pomazánkou a rozkrojíme na 2 trojúhelníky. Jeden trojúhelník poklademe listy salátu Lolo Biondo, plátky vajec a debrecínky a přiklopíme druhým namazaným trojúhelníkem.
Katalánská bagetka s grilovaným halloumi
1 katalánská bagetka, pesto (sušená rajčata, rajčatový protlak, olivový olej, med, oregano, bazalka, česnek, sůl, pepř), 2 plátky sýru halloumi, olivový olej, několik mandlí a černých oliv, římský salát
Bagetku podélně rozpůlíme a potřeme pestem z rozmixovaných surovin. Plátky sýru halloumi z obou stran orestujeme na olivovém oleji na pánvi, kde pak krátce opražíme pokrájené mandle a olivy. Na bagetku potřenou pestem přidáme list římského salátu, halloumi, mandle s olivami a přiklopíme druhou polovinou bagetky.