Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

0
133
Foto: Pixabay/marijana1

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

Jedny z nejznámějších a nejrozšířenějších oříšků vůbec. To jsou vlašáky, jejichž sezóna je právě v plném proudu. Známé jsou zejména pro svůj vysoký obsah antioxidantů a důležitých omega-3 mastných kyselin. Neopomenutelné jsou také jejich příznivé účinky na správnou funkci střev a imunitní systém. A co víc? Chutnají zkrátka skvěle a jejich využití v kuchyni se meze nekladou. Obohaťte proto svůj pokrm právě jimi!

Domácí granola s vlašskými ořechy a brusinkami

Domaci granola
Foto: BIO

 
  • 180 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • 300 g vloček
  • lžíce lněných semínek
  • lžíce chia semínek
  • citronová kůra
  • 100 g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • lžička skořice
  • 100 g sušených brusinek

Nadýchaný ořechový koláč

Nadychany orechovy kolac
Foto: BIO
  • 100 g másla
  • 110 g špaldové hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 200 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce medu

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si rozevírací dortovou formu. Smíchejte mouku, moučkový cukr a žloutek z jednoho vejce. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte odstát na pokojovou teplotu a přidejte ke směsi. Těsto nalijte do vymazané dortové formy. Nyní si připravte náplň. Ze tří bílků vyšlehejte sníh, přidejte 1 celé vejce, cukr, 150 g rozemletých vlašských ořechů a vše spolu pečlivě promíchejte. Směs nalijte do dortové formy na těsto a rovnoměrně rozetřete. Následně smíchejte celé vlašské ořechy s medem a posypte jimi vrch koláče. Pečte v troubě minimálně půl hodiny.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here