Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!
Jedny z nejznámějších a nejrozšířenějších oříšků vůbec. To jsou vlašáky, jejichž sezóna je právě v plném proudu. Známé jsou zejména pro svůj vysoký obsah antioxidantů a důležitých omega-3 mastných kyselin. Neopomenutelné jsou také jejich příznivé účinky na správnou funkci střev a imunitní systém. A co víc? Chutnají zkrátka skvěle a jejich využití v kuchyni se meze nekladou. Obohaťte proto svůj pokrm právě jimi!
Domácí granola s vlašskými ořechy a brusinkami

- 180 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- 300 g vloček
- lžíce lněných semínek
- lžíce chia semínek
- citronová kůra
- 100 g másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- lžička skořice
- 100 g sušených brusinek
Nadýchaný ořechový koláč

- 100 g másla
- 110 g špaldové hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 160 g třtinového cukru
- 200 g vlašských ořechů
- 3 lžíce medu
Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si rozevírací dortovou formu. Smíchejte mouku, moučkový cukr a žloutek z jednoho vejce. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte odstát na pokojovou teplotu a přidejte ke směsi. Těsto nalijte do vymazané dortové formy. Nyní si připravte náplň. Ze tří bílků vyšlehejte sníh, přidejte 1 celé vejce, cukr, 150 g rozemletých vlašských ořechů a vše spolu pečlivě promíchejte. Směs nalijte do dortové formy na těsto a rovnoměrně rozetřete. Následně smíchejte celé vlašské ořechy s medem a posypte jimi vrch koláče. Pečte v troubě minimálně půl hodiny.
Zdroj: BIO