Rozzařte kuchyni skvělými podzimními saláty

0
104
Foto: Pixabay/congerdesign

Barevné saláty jsou pro mnohé z nás spojeny zejména s obdobím léta. To je ale velká škoda především proto, že i v trochu chladnějších měsících máme na výběr ze širokého množství sezónních druhů ovoce a zeleniny. Inspirujte se našimi recepty a uvidíte, že vykouzlíte pokrmy, které budou lahodit nejen oku!

Dýně, lilky, červená řepa, mrkev, paprika nebo třeba jablka. Výčet podzimních surovin zářících barvami je skutečně široký. A ať už je vaše oblíbená podzimní potravina jakákoliv, nezapomínejte při nákupu na to, že pokud chcete dosáhnout opravdového kulinářského zázraku, do košíku byste měli vkládat pouze skutečnou kvalitu. Sáhněte proto po certifikovaných biopotravinách, které byly vypěstovány v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství a bez použití zbytečné chemie.

Salát z dýně a červené řepy

1
Foto: BIO
  • 500 g červené řepy
  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 g granátového jablka
  • šťáva z  citronu
  • dijonská hořčice
  • hrst rukolových listů
  • hladkolistá petržel
  • 100 g ovčího sýra
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dýni očistěte od semínek a neoloupanou jí nakrájejte na kostky. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte řepu a dýni, zakápněte olivovým olejem a podle chuti osolte. Pečte v troubě asi 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v misce vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Dochuťte solí a pepřem. Do velké mísy vložte omyté a usušené rukolové listy a polovinu nasekané petržele. K salátové směsi přisypte ještě teplou pečenou zeleninu, posypte na kostky nakrájeným ovčím sýrem, granátovým jablkem, polijte zálivkou, promíchejte a podávejte.

Salát z pečeného lilku a rajčat

2
Foto: BIO
  • lilek
  • 150 g rajčat
  • hladkolistá petržel
  • 3 stroužky česneku
  • hrst salátových listů
  • 100 g měkkého sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • šťáva z citronu
  • lžíce třtinového cukru
  • 150 g bílého jogurtu

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Lilek omyjte, propíchejte vidličkou, rovnoměrně rozložte na plech a pečte asi 40 minut. Rajčata opláchněte a nakrájejte na čtvrtiny. Petržel a salátové listy omyjte, nechte okapat a petržel nasekejte najemno. Upečený lilek podélně rozkrojte, nechte vychladnout a pak ho i se slupkou nakrájejte na kostky. Poté si připravte zálivku.  Smíchejte jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Lilek přidejte k salátovým listům s petrželkou, zakápněte zálivkou, přidejte na kostičky nakrájený sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte. 

Salát z mrkve, červené řepy a jablek

3
Foto: BIO
  • 3 jablka
  • 3 mrkve
  • červená řepa
  • šťáva z citronu
  • lžíce medu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 50 g granátového jablka

Červenou řepu a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Jablka omyjte, odstraňte jádřince a také nakrájejte na nudličky. Ovoce a zeleninu vložte do mísy, přidejte granátové jablko, med, citronovou šťávu a sezamový olej. Salát dobře promíchejte a podávejte jako rychlou svačinku nebo lehkou večeři.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here