Trendy dýňové recepty letošn sezony

0
162
Foto: Pexels/Karolina Grabowska

S tradiční polévkou nebo kompotem nesáhnete vedle. Na našem webu najdete pestrou škálu receptů, které stojí za to vyzkoušet. Rozhodně potěšíte nejen chuťové buňky, ale i cévy, nervy, močové cesty, oči, vlasy, nehty nebo i játra.

Pyré z pečené dýně

Pečená dýně je skvělá, ale zkuste z ní připravit pyré. Pyré z pečené dýně je výborné jako příloha k masu.

Ingredience

  • 1 dýně máslová
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • voda (na zředění)

Postup přípravy

1. Dýni očistíme a nakrájíme na plátky. Připravíme si plech s pečicím papírem. Plátky naskládáme na pečicí papír.

2. Dýni pokapeme olivovým olejem, ochutíme tymiánem. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě na 170 °C.

3. Hotovou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby zředíme vodou.

Pečená dýně se zakysanou smetanou

Nejen na podzim si můžete udělat chutnou dýni. Zkuste tentokrát pečenou dýni se zakysanou smetanou.

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 svazek baby mrkve
  • olivový olej

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 90 g lučiny
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g sýru rokfór
  • 1 citron (1 lžíce šťávy)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup přípravy

1. Dýni důkladně očistíme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na měsíčky. Mrkve loupeme a nakrájíme na menší kousky.

2. Vše vložíme do formy s pečicím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 20 minut.

3. Než se dýně upeče, nachystáme si dip. Smícháme zakysanou smetanu, lučinu, citronovou šťávu, olivový olej a strouhaný parmazán. Nakonec přidáme strouhaný rokfór a promícháme. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Dýňový palačinkový dort

Ingredience

  • 2½ kg dýně Hokkaido
  • 50 ml olivového oleje
  • 60 ml javorového sirupu
  • 4 vejce
  • 185 g hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kořene zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 500 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g pistácií nesolených
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 lžíce moučkového cukru

Hroznový sirup:

  • 300 g bílých hroznů (mixu hroznů)
  • 150 g krystalového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy:

1. Dýně rozpůlíme, zbavíme semínek, rozkrájíme na menší části, jejich vnitřky potřeme olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. V předem vyhřáté troubě pečeme doměkka asi 1 hodinu. Malou část dýně (zhruba 350 g) vyndáme po 30 minutách a odložíme si ji stranou – využití najde během přípravy náplně a zdobení. Necháme vychladnout, vnitřek dýně vydlabeme lžičkou, dáme do mixéru a najemno rozmixujeme. Mělo by nám vzniknout přibližně 800 gramů pyré na palačinky, to si odložíme stranou.

2. Odloženou část dýně (asi 350 g) nakrájíme na menší kousky a přidáme na rozpálenou pánev společně s javorovým sirupem. Za stálého míchání ji necháme asi 10 minut zkaramelizovat. Jednu třetinu zkaramelizované dýně si necháme na ozdobení, zbytek použijeme na vrstvení dortu.

3. Připravíme si krém. Do mísy dáme mascarpone, šlehačku a moučkový cukr a vše vyšleháme pomocí kuchyňského robotu dotuha. Odložíme do chladničky.

4. Připravíme si sirup. Hroznové víno umyjeme a asi 10 bobulek si necháme stranou na ozdobu. V hrnci přivedeme k varu umyté hroznové víno, cukr a vodu. Hroznové bobulky v hrnci rozmačkáme. Snížíme teplotu a vaříme 12 minut nebo do chvíle, kdy se tekutina zredukuje a mírně zhoustne. Přecedíme ji do uzavíratelné nádoby a necháme vychladnout.

5. Připravíme si palačinky. Ve velké míse rozšleháme vejce. Pomocí síta prosejeme mouku, skořici, zázvor, muškátový oříšek a přidáme k vejcím. Vše promícháme. Přidáme cukr a sůl a opět promícháme. Máslo rozpustíme a přilijeme do mísy. Na závěr přidáme dýňové pyré, mléko a vanilku a mícháme, dokud se těsto nespojí a nebude hladké. Těsto ještě přelijeme přes sítko, abychom odstranili všechny hrudky.

6. Rozpálíme si pánev. Přidáme olej. Naběračkou nabereme těsto, nalijeme ho na pánev a tenkou palačinku pečeme asi 1–2 minuty z jedné strany. Pak ji otočíme a pečeme dalších 30 sekund až 1 minutu z druhé strany, dokud se okraje palačinky nezačnou zvedat směrem od pánve. Opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Hotové palačinky si dáme stranou.

7. Nyní složíme palačinkový dort. Krém, zkaramelizovanou dýni a nasekané pistácie si rozdělíme na vrstvy. První palačinku položíme na podnos a lžící naneseme šlehačkový krém, naskládáme na něj kousky zkaramelizované dýně a posypeme nasekanými pistáciemi. Přikryjeme druhou palačinkou a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny palačinky.

Zdroj: Tesco

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here