Podzimní sklizeň ve znamení brambor. Vybírejte pečlivě a dopřejte si to nejlepší

0
29
Foto: Pixabay/Couleur

Najdeme je ve spížích téměř každé české domácnosti, jsou jednou z nejoblíbenějších příloh vůbec a jejich variabilitě se meze nekladou. Brambory se v našich kuchyních používají už po staletí a jelikož jejich sklizeň právě vrcholí, poradíme vám, jaké typy jsou k dostání, kde je nakupovat a na co při výběru rozhodně nezapomenout!

I když se brambory do evropských kuchyní dostaly až počátkem 16. století, v jihoamerických zemích byly známy už mnohem dříve. Dnes se v obchodech běžně setkáme s tím, že různé druhy nesou označení A, B a C. Varný typ A je ideální na vaření ve slupce a jedná se o pevné a tuhé brambory, které se nejvíce hodí například do salátů. Brambory typu B jsou o něco měkčí a skvěle poslouží jako příloha, ale hodí se také do nejrůznějších polévek, gulášů či salátů. Třetí typ se pak během varu rychle rozvaří, je moučnatý a obsahuje nejvíce škrobu. Je proto vhodný například k přípravě bramborových placek nebo bramborového těsta.

V regálech hledejte skutečnou kvalitu

Zavítali jste už někdy ve svém oblíbeném supermarketu do uliček s produkty ekologického zemědělství? Právě tam totiž najdete certifikované biopotraviny, které vám zaručí tu nejvyšší kvalitu a spolehlivě je poznáte podle označení biolistu a biozebry. Ekologická produkce se řídí přísnou evropskou i národní legislativou, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Výběrem lokálních biopotravin podporujete ekologické zemědělce, kteří přirozeně a s maximální možnou ohleduplností pečují o půdu, krajinu i hospodářská zvířata. Zároveň se podílíte i na zvýšení kvality života, zaměstnanosti a atraktivity regionu, jenž je třeba právě vaším domovem.

Zapečené brambory plněné slaninou a sýrem

Zapecene brambory plnene slaninou a syrem
Foto: BIO
  • 4 velké brambory (varný typ B nebo C)
  • 100 g slaniny
  • 100 g tvrdého sýra
  • stroužek česneku
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř
  • 100 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Brambory omyjte, důkladně očistěte a vložte do hrnce se studenou osolenou vodou. Vařte asi 20 minut do poloměkka. Mezitím na kostičky nakrájejte slaninu, nastrouhejte sýr a jarní cibulku nasekejte nadrobno. Uvařené brambory rozkrojte napůl a vydlabejte dužinu, kterou smíchejte s polovinou nastrouhaného sýra, prolisovaným česnekem a jarní cibulkou. Dle chuti osolte a opepřete. Brambory lehce potřete olejem a naplňte připravenou směsí. Rozložte na zapékací mísu, posypte kostičkami slaniny a pečte v troubě asi 30 minut. V posledních 5 minutách brambory posypte zbylým sýrem. Podávejte se zakysanou smetanou.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here