Čím se zahřát na podzim? Nejlepší je teplé jídlo

0
114

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

Řepná polévka s bramborovo-makovými knedlíčky 

Řepa není jen salát ze školní jídelny. Využití této výborné zeleniny je velmi široké. Hodí se například do smoothie či polévek. Výsledná barva polévky je možná lehce netradiční, ale s makovým knedlíčkem je prostě výborná.

Potřebujete:

  • 2 velké červené řepy
  • 1 brambora
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Knedlíčky
  • 200 g vařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl 
  • 1 vejce
  • 3 lžíce celého máku 

Postup:

Na másle osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nakonec i očistěnou nakrájenou řepu a bramboru, vše krátce orestujte a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud řepa i brambora zcela nezměknou. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladké konzistence. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Bramborovo-makové knedlíčky 

Potřebujete:

  • brambory
  • sůl
  • vejce
  • mouku
  • celý mák

Postup:

Uvařené brambory nechte vystydnout a nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte sůl, vejce, mouku a celý mák. Vše zpracujte v kompaktní těsto (je-li třeba, přidejte mouku).

Z hotového těsta vytvarujte knedlíčky, které vařte ve vroucí, osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, budou hotové.

TIP: Při podávání můžete polévku podle chuti zakápnout zakysanou smetanou, nebo ještě lépe makovým olejem pro zvýraznění chuti máku.

Škvarkové placky s mákem

Klasika našich babiček, která k podzimu neodmyslitelně patří. Nemusíte však hned porážet prase, v dnešní době jsou už čerstvé škvarky lehce k dostání u každého řezníka. Nezapomeňte každou placku posypat řádnou vrstvou máku. Tak chutnají totiž nejlépe.

Potřebujete:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • špetka cukru krupice
  • 250 g škvarků
  • špetka soli 
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce (1 vejce na potření)
  • 100 g másla
  • 2 lžíce celého máku + na posypání

Postup:

Veškeré ingredience, které používáte, mějte vždy o  pokojové teplotě! 

Mouky vzájemně smíchejte a prosejte do velké mísy. Vytvořte důlek a do něj vlijte asi půlku odměřeného vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě, asi deset minut (vždy záleží na okolní teplotě).

Následně přidejte vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, celý mák, zbylé mléko a najemno posekané škvarky. Všechny ingredience opatrně zadělávejte tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Pokud budete mít pocit, že je těsto příliš tuhé, opatrně přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto poprašte hladkou moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Po hodině musí být těsto krásně nakynulé a při jemném píchnutí prstem bude těsto lehké jako peřina. 

Z těsta vytvarujte koule o velikosti golfového míčku, které nechejte na plechu vyloženém pečicím papírem opět kynout dalších 15 minut. Kuličky jemně rukou splácněte tak, aby výsledné placky byly asi 1 cm vysoké. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte celým mákem (můžete i trošku solí). Placky pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 20 minut.

TIP: Efektu mřížky docílíte tak, že na placky ještě před pečením vytlačíte mřížku pomocí tupé strany nože.

Teplý podzimní salát 

Tento salát si oblíbíte k večeři. Nejvíce času strávíte krájením, pak už vše jen strčíte do trouby a budete se těšit na výbornou, teplou večeři plnou vitamínů. Použitím různých kombinací zeleniny vám vznikne hned několik druhů salátů. Záleží jen na vás, na který budete mít chuť.

  • 1/2 řepy
  • 3 menší brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel 
  • sůl  
  • olej 
  • 3 lžíce nakládané cizrny
  • 100 g rukoly 
  • 2 vejce
  • balzamikový ocet

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba 3 cm kousky. Brambory můžete péct i ve slupce. Vložte na plech vyložený pečicím papírem. Bohatě pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečete v předehřáté troubě přibližně 40 minut na 170°C. Zelenina by měla být „tak akorát“ ani měkká ani syrová. Hotovou, opečenou zeleninu nechte lehce prochladnout, pak k ní vmíchejte rukolu a cizrnu. Hotový salát ochuťte balzamikovým octem a servírujte se zastřeným vejcem.

TIP: Do salátu můžete přidat i dýni nebo cuketu. K dalšímu dochucení se hodí i různé bylinky.

Více informací o českých superpotravinách se dočtete na www.nasmodrymak.cz a na www.vseobramborach.cz.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here