Už jste někdy na návštěvu přinesli místo lahve červeného vína kilo brambor? Zní to úsměvně, ale věděli jste, že pokud sníte středně velkou bramboru, dostanete do těla zhruba stejné množství antioxidantů, jako je ve dvou skleničkách vína? Otázkou je, jak by asi vypadal přípitek. Brambory z výživového hlediska patří k nejvšestrannější zelenině. Tak proč si k vínu neuvařit i něco z brambor.
Sklizeň pozdních konzumních brambor skončila a na pulty obchodů se dostávají brambory z českých polí. Podzimní menu si brambory přímo žádá. Navíc díky blížícím se plískanicím oceníte i to, že obsahují vitamín C, kterého mají více, než jablka. Ten se sice vlivem vysoké teploty při vaření do určité míry rozkládá, přesto ho zůstane v původním stavu dost na to, aby vařené brambory byly považovány za jeho důležitý zdroj. Jsou i neopomenutelným zdrojem draslíku, který tělo potřebuje k boji proti podzimní únavě.
Bramborová polévka s opečenými liškami a bramborové lokše s dvojí náplní nadchne snad každého strávníka. Základem jsou brambory. Vychutnejte si je v receptech, ve kterých vynikne jejich typická chuť.
Bramborový krém s podmáslím a restovanýma liškami
Recept:
- 600 g oloupaných brambor (nejlépe varného typu B)
- 0,8 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 4 listy bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- 2 najemno nakrájené cibule
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce sádla
- 500 ml kyselého mléka nebo podmáslí
- 80 g čerstvých, očištěných a překrojených lišek
- stroužek česneku
- sůl a čerstvě drcený pepř
Brambory nakrájejte na kostičky a doměkka uvařte ve vývaru s bobkovým listem a novým kořením. Po uvaření půlku brambor vyjměte stranou. Nakrájenou cibuli s kmínem orestujte na sádle, až zesklovatí. Poté vložte zpět do vývaru k bramborám a vařte další cca 10 minut. Poté přidejte kysané podmáslí, přiveďte k varu a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Krém dochuťte solí a pepřem. Lišky rozkrojte na půlky, přidejte stroužek česneku na provonění a vše lehce orestujte na troše oleje. Můžete zakápnout trochou bílého vína. Polévku ihned servírujte a dozdobte houbami.
Tip: Polévku můžete vylepšit máslovými krutóny.
Bramborové lokše
Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.
Recept:
- 500 g brambor
- 100 g hladká
- sádlo na potření
Brambory uvařte ve
slupce doměkka. Ideálně den předem. Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory
varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta. Vystydlé
brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Do brambor vmíchejte hladkou mouku a
vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku. Ten nakrájejte na stejné
dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba
3 mm. Lokše pečte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran. Upečené placky
potřete sádlem. Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko
s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.
Tip: Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky.
Věděli jste, že vařené a pečené
brambory prakticky neobsahují tuk? Střední porce vařených oloupaných brambor
(180 g) představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie než
ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií), nebo vařené rýže
(248 kalorií). Brambory také neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby,
které musí dodržovat bezlepkovou dietu.
Více o bramborách se dočtete na www.vseobramborach.cz.