Pauza na kávu a dezert je pro mnohé z nás příjemné zpestření dne. Pro nové gastronomické zážitky vám proto přinášíme recepty na netradiční koláče a dezerty.
Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami
Potřebujete:
Na těsto:
- 2 balení Lineckého cukroví bez lepku Labeta
- 200 g másla
- 2 vejce
- 1 polévkové lžíce vody
Na náplň:
- 1 kg jablek
- 2 Vanilinové cukry Labeta
- 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku
- hrst sušených brusinek
Postup:
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.
Náš tip:
• aby se těsto nelepilo na váleček, můžeme ho rozválet mezi dvěma potravinářskými fóliemi.
Bezlepkové řezy s panna cottou
Potřebujete:
Na panna cottu:
- 1 litr smetany ke šlehání
- 3 vanilinové cukry Labeta
- 1,5 sáčku Želatiny čiré Labeta
Na korpus:
- 1 Dětské řezy bez lepku Labeta
- 2 vejce
- 90 g změklého másla
- 250 ml vlažného mléka
Postup:
Příprava panna cotty:
Smetanu s vanilinovými cukry zahřejeme pod bod varu (pozor, neměla by se vařit!), odstavíme z plotny a vmícháme želatinu. Mixujeme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Panna cottu dáme ztuhnout do lednice.
Korpus:
Zatímco se chladí panna cotta, připravíme korpus. Směs na korpus Dětských řezů bez lepku smícháme s vejci, změklým máslem a vlažným mlékem a ručním šlehačem šleháme 2-3 minuty do hladkého těsta. Těsto rozetřeme do dortové formy, nebo na menší plech vysypaný bezlepkovou moukou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Propečení odzkoušíme špejlí. Na vychladlý korpus rozetřeme vychlazenou panna cottu, ideálně necháme ještě chvíli v ledničce odpočinout. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem, nebo můžeme použít ovoce kompotované, které zalijeme Dortovým želé Labeta.
Naše tipy:
-pokud potřebujeme vychlazení (a ztuhnutí) panna cotty urychlit, dáme ji v plastové misce na 10-20 minut do mrazáku. Po vyndání ji dobře promícháme.
-před vrstvením vychladlé panna cotty na korpus vyložíme obvod dortové formy potravinářskou fólií. Zamezíme tak lepení panna cotty na formu, až ji budeme před servírováním sundávat.
-před vrstvením panna cotty můžeme korpus rozříznout a promazat domácím džemem.
Kokosový sen
Potřebujete:
- Bábovka bez lepku Labeta
- 3 vejce
- 150 ml kokosového oleje
- 175 ml mléka nebo vody
- 2 jablka
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g nastrouhaného kokosu
- 100 g bezlepkové čokolády
- 10 ml Bourbon vanilky
- 10 ml ceylonské skořice
- 10 ml bio perníkového koření
Postup:
Směs na Bábovku bez lepku Labeta smícháme se 3 vejci, 150 ml kokosového oleje, 175 ml vody nebo mléka. Přidáme dvě nastrouhaná jablka, 100 g nasekaných slunečnicových semínek, 100 g nastrouhaného kokosu, 100 g nasekané bezlepkové čokolády, 10 ml Bourbon vanilky, 10 ml ceylonské skořice a 10 ml bio perníkového koření. Do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy nalijeme těsto a pečeme při 160 °C 45–50 minut. Propečení bábovky odzkoušíme špejlí.
Jablkové řezy bez lepku
Potřebujete:
- 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 150 g strouhaných jablek
- 2 lžíce mléka, hrst rozinek
- 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
Postup:
Všechny suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymazaný a bezlepkovou moukou vysypaný menší plech a pečeme při 160 °C po dobu asi 35-40 minut.
Náš tip
rozinky můžeme nahradit sekanými vlašskými ořechy
Mřížkový koláč bez lepku
Potřebujete:
Na těsto:
- 250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- 75 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce vody
Na náplň: Skořicový cukr Labeta, 200 g nastrouhaných jablek
Postup:
Z uvedených suroviny připravíme těsto, které necháme 1 hodinu odležet v lednici. Poté polovinu těsta vyválíme a přeneseme na dno dortové formy. Přidáme nastrouhaný jablka a posypeme skořicovým cukrem. Druhou polovinu těsta vyválíme na plát a rozkrájíme na 1,5 cm široké pruhy, které skládáme do mřížky na jablka. Hotovou mřížku potřeme rozšlehaný vejcem. Pečeme pro 170 °C po dobu asi 20 minut.
Jablečný koláč z haluškového těsta
Potřebujete:
Na těsto:
- 1 balení Halušek Labeta
- 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva Labeta
- 120 g cukru
- 130 g tuku na pečení
- 130 ml vody
Na náplň: 4 oloupaná a nahrubo strouhaná jablka 1 kávová lžička skořice, 2 vanilinové cukry Labeta, cukr dle chuti
Postup:
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. Oba díly rozválíme dle velikosti plechu. Na plech vyložený pečicím papírem položíme jeden díl a posypeme náplní, kterou připravíme promícháním potřebných ingrediencí. Vše přiklopíme druhým dílem rozváleného těsta. Povrch propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 20-25 minut. Po upečení pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.