Zázrak z české přírody, který nezatíží peněženku: červená řepa prožívá v českých kuchyních renesanci

0
13161

Červenou řepu zřejmě všichni znají v klasických zavařovacích sklenicích. Její využití je však mnohem rozmanitější. Tato typicky sytě červená zelenina poslední dobou zažívá „boom“, a to nejen díky své specifické chuti, ale i díky cenové dostupnosti. Do jídelníčku ji můžete zařadit v nejrůznějších podobách. Sestavte si z ní klidně celé menu, od předkrmu až po dezert.

Lokální potraviny

Zdravý jídelníček by měl ideálně obsahovat co nejvíce sezónních a lokálních surovin. V období podzimu se tak nabízí zařadit do menu právě červenou řepu. Je nenáročná na skladování, uložit jí můžete v chladném sklepě, dlouho vydrží i v lednici. Nejen že se této plodině v tuzemsku daří, je také velmi prospěšná pro náš organismus.

Zdroj vitamínů

Červená řepa je totiž významným zdrojem důležitých minerálů, především draslíku, hořčíku, železa, zinku, jódu, manganu a selenu. Má vysoký obsah vitamínů C a E, obsahuje také kyselinu listovou, jejíž přítomnost v těle je důležitá zejména v těhotenství. Pravidelná konzumace této plodiny má blahodárné účinky na naše zdraví. Řepa aktivuje tvorbu červených krvinek a podporuje zpevňování cévních stěn. Pomáhá také při snižování krevního tlaku, podporuje činnost žaludku a žlučníku a celkově zlepšuje imunitu.

Menu z červené řepy v podzimních dnech zahřeje

Řepu můžeme naservírovat na talíř ve formě různých úprav, záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť. „Syrovou oceníte například v salátu, vařená řepa se hodí do polévky, pečená řepa s olivovým olejem a bylinkami je zase lahodnou přílohou. Po tepelné úpravě se navíc dá snadno zbavit slupky,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5 a dodává: „Pokud vám však chuť červené řepy není úplně blízká, rozmixujte ji do pomazánky nebo placiček společně s ostatní zeleninou.“

Ze zahrádky i z obchodu

V případě, že nevlastníte zahrádku, na které byste si ji mohli sami vypěstovat, stačí zajít do obchodu. „Červená řepa je k dostání v průběhu celého roku. Zákazníci si mohou vybrat mezi čerstvou variantou a tou předvařenou, která je připravena k rychlému použití v kuchyni,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert a dodává: „Zákazníci najdou červenou řepu v našich obchodech i v bio kvalitě.“

Letošní úroda je dobrá

Červená řepa patří mezi plodiny, které vyžadují určitou starostlivost, jak dokládají slova lokálního farmáře Jakuba Hlůže z Agro Liblice: „V případě sucha potřebuje červená řepa zálivku, aby její bulvy nebyly malé a dřevnaté. Řepu je nutné sklidit do prvních mrazíků a zároveň tak, aby nepřerostla. Při sklizni je nutné dbát na to, aby nedošlo k poškození bulvy.“ A na závěr si pěstitel pochvaluje: „Letošní úroda řepy je lepší než ta z loňského roku.“

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here