Přestože není nad pořádnou „grilovačku“ někde na zahrádce, nemusíme se ochuzovat o dobroty z grilu ani s příchodem podzimu. Mnoho z nás už vlastní domácí gril, který stačí jenom strčit do zásuvky. A co na něm můžete přichystat? Např. recepty, které vznikly ve spolupráci české mlékárny Hollandia a juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Grilované kuřecí placičky s restovanými fazolkami a jogurtovým dipem
Potřebujete:
- 500 g kuřecího masa
- 2 lžíce citronové kůry
- 2 chilli papričky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- zelené fazolky
- anglická slanina
- olej
- Selský bílý jogurt Hollandia
- citronová šťáva
- čili
Postup:
- Kuřecí maso rozemeleme nebo rozmixujeme.
- Maso smícháme s citronovou kůrou, najemno nakrájenou čili papričkou a vejcem. Osolíme a opepříme.
- Ze směsi vytváříme placičky a grilujeme z obou stran.
- Fazolky krátce spaříme ponořením do horké vody a ihned poté vložíme do ledové vody.
- Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi orestujeme. Později přidáme i fazolky.
- Nakonec připravíme jogurtový dip. Smícháme bílý jogurt Hollandia se špetkou chilli, orestovanou slaninou a citronovou šťávou.
Grilovaný ananas, müsli buchtička z jogurtu s jogurtovým drinkem (5 porcí)
Potřebujete:
Posypka na buchtičky:
- 28 g špaldové mouky
- 14 g vloček
- 22 g třtinového cukru
- 22 g másla
- 15 g nahrubo nasekaných arašídů
Postup – posypka:
- Nejprve si vytvoříme posypku, kterou budeme později buchty posypávat.
- Smícháme dohromady všechny ingredience a vytvoříme tak drobenku.
- Hotové uložíme do mrazu do doby, než nevytvoříme těsto.
Buchtičky (cca 5 kusů):
- 32 g vloček
- 32 g hladké mouky
- 32 g špaldová mouky
- 3 g soda na pečení
- špetka soli
- 66 g másla
- 22 g třtinového cukru
- 116 g Selského bílého jogurt Hollandia
- 2 vejce
Postup – buchtičky:
- Smícháme vločky, mouku, sodu a sůl.
- Rozpustíme si v kastrůlku máslo společně s cukrem a mícháme, dokud se vše dobře nerozpustí.
- Do směsi vmícháme jogurt a vejce.
- Spojíme se sypkou částí a dáme do vymazaných forem libovolného tvaru (můžeme použít i papírové košíčky).
- Těsto posypeme hotovou posypkou a pečeme na 180 °C, 25 minut.
Ananas (6 kusů)
- limetová šťáva z jedné limety
- ½ ananasu
- 50 g třtinového cukru
- 40 ml vodky
Postup:
- Ananas očistíme, vykrojíme střed a nakrájíme na kolečka.
- Pokapeme šťávou z limety a položíme na gril.
- Po lehkém opečení posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat.
- Nakonec lehce pokapeme vodkou a flambujeme.
Zmrzlina z Bio Bifi Drinku
- 3 kusyBio BIFI drink Hollandia mango a ananas
Postup:
- Zmrzlinu připravíme tak, že Drink nalijeme do ploché nádoby a vložíme do mrazáku. Počkáme, dokud směs nezmrzne.
- Zmraženou směs vyklepeme z nádoby, nakrájíme na menší kousíčky a rozmixujeme.
- Recept můžeme připravovat i ve variantě bez zmrzliny, jen s drinkem anebo úplně bez Bio BIFI drinku.