Kozí nebo ovčí sýr? V kuchyni využijete oba!

0
23

Sýry většina z nás konzumuje téměř každodenně. Zkoušeli jste ale i jiné varianty kromě výrobků z kravského mléka? Ovčí a kozí sýry vynikají specifickou chutí a vůní, která je vynikající jak samostatně, tak i v nejrůznějších pokrmech. Navíc obsahují řadu prospěšných látek a často po nich sahají alergici na kravskou bílkovinu. Nebojte se trochu experimentovat a vyrazte pro kousek kvalitního sýra na nejbližší farmu!

Kvalitní kozí i ovčí sýry seženete dnes jak na farmě, tak i v obchodních řetězcích. Pokud budou označené certifikovanými logy biolistu nebo biozebry, znamená to, že pocházejí z ekologického zemědělství. Při koupi takového výrobku tak budete mít jistotu, že zvířata, z jejichž mléka jsou sýry vyráběny, žijí v téměř přirozených podmínkách. Mají dostatečný výběh na pastvinách a také při ustájení dostatek prostoru pro život. Na mnoha lokálních bio farmách se o tom navíc můžete sami přesvědčit a mléčné produkty rovnou zakoupit. Takové bioprodukty budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.

Pokud si nevíte rady s tím, kam se vypravit, září je Měsícem biopotravin a na víkendy je připravená řada regionálních akcí. Můžete se tam seznámit s farmáři a jejich výrobky ochutnat. Více informací naleznete na webových stránkách www.mesicbiopotravin.cz.

Kozí mléko má méně tuku

Kozí mléko obsahuje méně tuku než kravské a zároveň je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku. Je vyhledáváno především kvůli odlišnému složení bílkoviny, díky čemuž se hodí pro lidi s intolerancí na kravskou bílkovinu. Současně je také lépe stravitelné. Ovčí mléko je bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Oproti kozí variantě je tučnější. A protože tuk je nositelem chuti, máte záruku, že si opravdu pochutnáte!

Ovčí sýr vyniká svou výrazností

Ovčí sýr lze využít jako jednu z ingrediencí do slaných závinů, rovněž s ním můžete ozvláštnit tradiční francouzský koláč neboli quiche. Díky podobnosti s balkánským sýrem je vynikající také do salátů, kde jej může nahradit. Chuť je ale daleko výraznější. Sýr z ovčího mléka se hodí také k nakládání.

Nakládaný ovčí sýr

Co budete potřebovat?

  • 300 g ovčího sýra v bio kvalitě (seženete např. na Farmě Šonov či Farmě Pěnčín)
  • Bio olivový olej
  • 5 stroužků bio česneku
  • Rozmarýn
  • Bobkový list

Sýr nakrájejte na kostičky. Do uzavíratelné sklenice postupně pokládejte vrstvy sýra, koření a česneku. Až bude sklenice téměř plná, zalijte ji až po hrdlo olivovým olejem. Uzavřenou nádobu uchovávejte v lednici, sýr lze využít nejdříve po dvou týdnech.

Stejně jako ovčí varianta, kozí sýr se perfektně hodí do nejrůznějších salátů, kde si rozumí například s vlašskými oříšky či brusinkami. Lahodný je i rozpečený na grilu, ve vaječné omeletě nebo v kombinaci s těstovinami.

Kozí sýr s brusinkami, hruškou a vlašskými ořechy

Co budete potřebovat?

  • 300 g bio čerstvého kozího sýra (seženete např. na Kozí Farma Dvůr Ratibořice)
  • 120 g bio sušených brusinek
  • Dvě lžíce bio medu
  • 120 g bio vlašských ořechů
  • Bio hruška
  • Lístky bio čerstvého špenátu
  • 100 ml bio olivového oleje

Důkladně prošlehejte med a olej. Do misky nadrobte sýr, přidejte nakrájené ořechy a brusinky, lístky špenátu a plátky hrušky. Suroviny promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here