Co si dát k rybě? Zkuste víno

0
87

Pořekadlo praví: Ryba musí plavat. Ovšem ne ve vodě, ani na talíři, ale v žaludku. Že je rybu potřeba nejen dobře připravit, ale také řádně zapít, to se ví. Stejně tak do obecného povědomí patří, že se k ní hodí bílé víno. Horší už je to však s výběrem vhodné odrůdy, kdy většina lidí tápe. Přitom dát si k rybě to správné a kvalitní víno znamená znásobit zážitek z výtečného pokrmu. I když zcela jasná pravidla neexistují, je tu pár návodů, podle kterých si dobré víno k rybě dokáže vybrat i sommelier “amatér”.

Česká ryba + české víno

První, na co se dá vsadit, je původ vína. K české rybě nejlépe sedne víno z českých a moravských vinařství. Dále platí, že chuť jídla a vína by měla být v harmonii, jedna složka by neměla druhou upozaďovat. K rybám jen s jemným dochucením a minimem přidaných ingrediencí, často se tak připravuje candát a pstruh, se hodí odrůdy vína s jemnější chutí a elegantní vůní jako je Chardonnay nebo Rulandské bílé. Naopak ryby ve výrazné úpravě potřebují výrazná vína s plnou kyselinou, tím mohou být například suché Ryzlinky. 

Zaměřte se na tuk

Suché bílé víno také pomáhá vypořádat se s tukem obsaženým v rybě, krásně jej spláchne a usnadní trávení. Ke středně tučným rybám, mezi které se řadí třeba pstruh nebo kapr, se hodí odrůdy s výraznou kyselinkou. „Ke kaprovi mám vyzkoušené Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský pozdní sběr 2017. Kapr je tučná ryba, obzvlášť když je připravený ve vánoční úpravě, a proto potřebuje víno s výraznou kyselinkou,” říká hlavní sommelier BOHEMIA SEKT David Král.Červené víno k sladkovodním rybám raději vynechte, naopak dobrou volbou jsou také suché bílé sekty.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here