Sladké potěšení z jablek? S našimi recepty snadno a rychle

0
412

Jablka – české ovoce, které nabízí nepřeberné množství báječných receptů. Vybrali jsme pro vás skvělé dezerty, které vytvoříte během chvilky. Těšit se můžete na originální koláče, vločkový štrůdl bez lepku, taštičky plněné jablky či jablečným džemem.

Vločkový štrůdl bez lepku

t 1

Potřebujete:

Na těsto:

  • 2 polévkové lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 2 hrnky vloček (rýžové, jáhlové, pohankové nebo jejich směs)
  • 2-3 lžíce tekutého medu
  • 2 bílé neochucené jogurty
  • 1/2 hrnku vody

Na náplň:

  • 4-5 nastrouhaných jablek
  • podle chuti mleté ořechy
  • skořicový cukr
  • rozinky

Postup:

Vločky smícháme s vodou, přidáme med, jogurt a Univerzální směs bez lepku. Promícháme a na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta do pruhu 10 cm širokého a 2 cm silného. Na pruh rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Zbývajícím rozváleným těstem jablka přikryjeme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před dopečením rozetřeme rozpuštěným máslem.

Mřížkový koláč bez lepku

mříž kol 2

Potřebujete:

Na těsto:

  • 250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
  • 75 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody

Na náplň:

  • Skořicový cukr Labeta
  • 200 g nastrouhaných jablek

Postup:

Z uvedených suroviny připravíme těsto, které necháme 1 hodinu odležet v lednici. Poté polovinu těsta vyválíme a přeneseme na dno dortové formy. Přidáme nastrouhaný jablka a posypeme skořicovým cukrem. Druhou polovinu těsta vyválíme na plát a rozkrájíme na 1,5 cm široké pruhy, které skládáme do mřížky na jablka. Hotovou mřížku potřeme rozšlehaný vejcem. Pečeme pro 170 °C po dobu asi 20 minut.

Jablečný koláč z haluškového těsta

jab kol 2

Suroviny:

Na těsto:

  • 1 balení Halušek Labeta
  • 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva Labeta
  • 120 g cukru
  • 130 g tuku na pečení
  • 130 ml vody

Na náplň: 

  • 4 oloupaná a nahrubo strouhaná jablka 1 kávová lžička skořice
  • 2 vanilinové cukry Labeta
  • cukr dle chuti

Postup:

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. Oba díly rozválíme dle velikosti plechu. Na plech vyložený pečicím papírem položíme jeden díl a posypeme náplní, kterou připravíme promícháním potřebných ingrediencí. Vše přiklopíme druhým dílem rozváleného těsta. Povrch propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 20-25 minut. Po upečení pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.

Taštičky z haluškového těsta plněné jablky se skořicovým cukrem

taš 2

Suroviny:

  • Halušky Labeta
  • 350 ml vody
  • jablka
  • skořicový cukr Labeta

Postup:

Směs na halušky promícháme s vodou a krátce promícháme. Těsto vyválíme na ploše posypané polohrubou moukou na cca 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme kolečka, která doprostřed plníme strouhanými jablky smíchanými se skořicovým cukrem. Přehneme a vidličkou přitiskneme okraje k sobě, abychom vytvořili tvar mušle. Taštičky dáme do vroucí vody a vaříme cca 10 min. Hotové taštičky polijeme máslem a posypeme skořicovým cukrem.

Jablečný džem s vánočním kořením

dž 2

Suroviny:

  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru (nebo dle chuti)
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 1 tyčinka skořice
  • Ovocný pektin Labeta

Postup:

Jablka omyjeme a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců). Druhou polovinu oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž pokrájíme na malé kostičky. Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme několik minut doměkka. Po vychladnutí propasírujeme přes sítko do hladké kaše. Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme k propasírované jablečné kaši. Ke směsi přidáme koření, cukr, ovocný pektin a vaříme do husté hmoty. Hotový džem plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Naše tipy

množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale také na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více

koření můžeme z hotového džemu vyndat nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě více navoní.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here