Medvědí česnek, přírodní antibiotikum a zázrak z přírody, které má blahodárné účinky na naše zdraví. Mimo jiné je bojovníkem proti chřipce, nachlazení, průjmům, ale také reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, uklidňuje křeče hladkého svalstva, ničí střevní parazity, podporuje chuť k jídlu a tvorbu krve. Přinášíme vám recepty nabité vitamíny!
Pesto z medvědího česneku
Suroviny:
- 200 g medvědího česneku
- 20 ml oleje (olivového)
- 50 g parmazánu
- 10 g sezamového semínka
- 2 g soli
Postup: Medvědí česnek omyjte, společně s olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujte, nicméně se snažte zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístěte do skleničky, směs zalijte ještě trochou oleje, pečlivě uzavřete a nechejte v lednici, kde vydrží několik měsíců.
Špenát z medvědího česneku
Suroviny:
- 500 g medvědího česneku
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 20 g slunečnicového semínka
- himalájská sůl
Postup: Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno, stejně tak cibulku, vše dejte do pánve, společně se semínkem, solí, zalijte vodou a duste 20 minut. Ke konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Nakonec přidejte kvalitní olej na dochucení a dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevařte, podávejte.
Vajíčkový salát s medvědím česnekem
Suroviny:
- uvařená vejce 4–6
- svazek medvědího česneku
- sůl
- pepř
- 2 ks jarní cibulky
- olivový olej
- lžička hořčice
- případně avokádo
- trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi
Postup: Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte. Stejně tak nakrájejte svazek opraného medvědího česneku, smíchejte s vejci, přidejte sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice. Směs můžete spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžete přidat avokádo.
Rukolový salát s medvědím česnekem
Suroviny:
- velká hrst rukoly
- hrst medvědího česneku
- 5 sušených rajčat
- 100 g syrovátkového sýra (např. Pilos, Ricotta)
- 1 šalotka
- citronová šťáva
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- sůl, pepř
Postup: Rukolu důkladně omyjte spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidejte pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), nakrájejte šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr, přidáme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promícháme.