Pizza, která původem pochází z Itálie, se stala oblíbeným jídlem po celém světě. Pokud dáváte přednost domácí pizze před kupovanou, můžete si dle našich receptů připravit pravou italskou pizzu nebo její zdravější a odlehčenou variantu.
Těsto na pravou italskou pizzu
Potřebujeme:
1kg hladké mouky 00
20g soli
10g droždí
1pl extra panenského oleje
1pl slunečnicového oleje
600ml (vlažné) vody
POSTUP:
1. Z droždí a vody si uděláme kvásek a necháme vykynout na teplém místě. Do kuchyňského robota (např. KitchenAid) dáme mouku, přidáme kvásek a začneme míchat. Postupně přidáme olej a na závěr sůl. Mícháme ještě cca 5 minut (maximálně však 20) a stroj zastavíme.
2. Těsto necháme ležet ještě alespoň 5 minut ve stroji. Následně těsto vyjmeme, dáme na stůl, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme hodinu kynout.
3. Po hodině si můžeme těsto rozdělit na 250g kousky a vytvořit z nich kuličku – italský výraz pro tento tvar je „pallini“. Těsto necháme ještě cca dvě hodiny odpočívat stále pod vlhkou utěrkou.
4. Troubu si nastavíme na nejvyšší možnou teplotu, což je zhruba okolo 300 stupňů.
5. Připravíme si rajčatovou omáčku, kterou dochutíme solí, bazalkou a kapkou extra panenského olivového oleje.
6. Navrch poklademe obložení podle chuti a můžeme začít péct. Čím teplejší troubu máme, tím bude pizza rychleji upečená.
Recept připravila Andrea Ena, šéfkuchař restaurace „U Itala“. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz
NEJLEPŠÍ DOMÁCÍ PIZZA – špaldová

Potřebujeme: (recept na 2ks)
těsto:
250g hladké špaldové mouky
140ml vody
35ml olivového oleje
11g sušeného droždí
1 ČL soli
1 PL sušeného oregana
omáčka:
pasírované rajčata (kostky)
1 stroužek česneku
špetka oregana
špetka pepře
obloha:
mozzarella
bazalkové pesto
čerstvá bazalka
POSTUP:
Do misky dáme vodu a droždí a připravíme si kvásek. Po pár minutkách přidáme zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promícháme a necháme kynout cca 40 minut. Po vykynutí si těsto vybereme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vytvarujeme kruh. Rajčatový základ je jednoduchý. Pasírovaná rajčata dáme do menšího hrnce a na mírném ohni z nich necháme odpařit vodu. Až budou zredukovány, přidáme oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a omáčka je hotová. Necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme na připravené těsto a poklademe hrubé kousky mozzarelly. Dáme péct na co nejvyšší teplotu, my troubu necháme pořádně dlouho předehřát, ať je trouba maximálně horká. Pečeme cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijeme pestem a ozdobíme čerstvou bazalkou.
Recept připravila Patris a Stanley z blogu „We lift together“. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz
Lepší zdravá pizza s mnohem příznivějšíma makrama je z tvarohu. Dávám na ni tuňáka, ale jde na ni dát cokoliv. Recept zde https://www.bajolafit.cz/recept/tunakova-fitness-pizza/