Připravte si pravou italskou pizzu nebo její zdravější alternativu

1
457

Pizza, která původem pochází z Itálie, se stala oblíbeným jídlem po celém světě. Pokud dáváte přednost domácí pizze před kupovanou, můžete si dle našich receptů připravit pravou italskou pizzu nebo její zdravější a odlehčenou variantu.

Těsto na pravou italskou pizzu

Potřebujeme:

1kg hladké mouky 00

20g soli

10g droždí

1pl extra panenského oleje

1pl slunečnicového oleje

600ml (vlažné) vody

POSTUP:

1. Z droždí a vody si uděláme kvásek a necháme vykynout na teplém místě. Do kuchyňského robota (např. KitchenAid) dáme mouku, přidáme kvásek a začneme míchat. Postupně přidáme olej a na závěr sůl. Mícháme ještě cca 5 minut (maximálně však 20) ​​a stroj zastavíme.

2. Těsto necháme ležet ještě alespoň 5 minut ve stroji. Následně těsto vyjmeme, dáme na stůl, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme hodinu kynout.

3. Po hodině si můžeme těsto rozdělit na 250g kousky a vytvořit z nich kuličku – italský výraz pro tento tvar je „pallini“. Těsto necháme ještě cca dvě hodiny odpočívat stále pod vlhkou utěrkou.

4. Troubu si nastavíme na nejvyšší možnou teplotu, což je zhruba okolo 300 stupňů.

5. Připravíme si rajčatovou omáčku, kterou dochutíme solí, bazalkou a kapkou extra panenského olivového oleje.

6. Navrch poklademe obložení podle chuti a můžeme začít péct. Čím teplejší troubu máme, tím bude pizza rychleji upečená.

Recept připravila Andrea Ena, šéfkuchař restaurace „U Itala“. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz

NEJLEPŠÍ DOMÁCÍ PIZZA – špaldová

2 2

Potřebujeme: (recept na 2ks)

těsto:

250g hladké špaldové mouky

140ml vody

35ml olivového oleje

11g sušeného droždí

1 ČL soli

1 PL sušeného oregana

omáčka:

pasírované rajčata (kostky)

1 stroužek česneku

špetka oregana

špetka pepře

obloha:

mozzarella

bazalkové pesto

čerstvá bazalka

POSTUP:

Do misky dáme vodu a droždí a připravíme si kvásek. Po pár minutkách přidáme zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promícháme a necháme kynout cca 40 minut. Po vykynutí si těsto vybereme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vytvarujeme kruh. Rajčatový základ je jednoduchý. Pasírovaná rajčata dáme do menšího hrnce a na mírném ohni z nich necháme odpařit vodu. Až budou zredukovány, přidáme oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a omáčka je hotová. Necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme na připravené těsto a poklademe hrubé kousky mozzarelly. Dáme péct na co nejvyšší teplotu, my troubu necháme pořádně dlouho předehřát, ať je trouba maximálně horká. Pečeme cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijeme pestem a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Recept připravila Patris a Stanley z blogu „We lift together“. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz

1 REAKCE

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here