Vyzkoušejte mák v moderním pojetí

0
82
Zdroj - Náš modrý mák

Ať vykouzlíte jakýkoli makový dezert, tak se po něm u vás v kuchyni jen zapráší? Jestliže nechcete opouštět od tradice, rozšiřte svou sbírku makových dezertů o naprosto vynikající makový dort s pomerančem a Slavnostní makovec.

Slavnostní makovec

Suroviny

  • 1 balení směsi na Makovec LABETA
  • jakýkoli krém
  • kandovaná citronová kůra
  • 200 g cukru
  • 100 ml vody

Postup

Makovec upečeme podle návodu na balení. Připravíme si krém, který rádi používáme a který nám chutná. Vychladlý makovec jím potřeme. Kandovanou citronovou kůru spaříme na pět vteřin ve vroucí vodě. Cukr rozpustíme ve vodě a vaříme do zhoustnutí. Vložíme kůru a necháme 24 hodin odležet. Poté cedníkem vyndáme, necháme okapat a na pečicím papíře necháme uležet dalších dvacet čtyři hodin.

Makový dort s pomerančem

Suroviny

Korpus: 

  • Makovec LABETA
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 150 ml mléka nebo vody

Krém a zdobení:

  • 250 g zakysané smetany
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z půlky menšího citrónu
  • 1-2 vanilkové cukry
  • 2 ztužovače šlehačky
  • ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky)
  • dortové želé
  • 250 ml studené vody či ovocné šťávy z kompotu
  • 2-3 lžíce cukru

Postup

Korpus

Směs na makovec smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.

Krém

Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.

Dokončení

Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky. Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here