Září je hlavní sezóna hrušek, které výborně chutnají na slano, ale i na sladko. Můžete s námi zkusit kombinaci hrušek a sýru nebo džemy neotřelých kombinací.
Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou
Suroviny: (pro 4 osoby)
- 60 g sýru Gorgonzola piccante z La Formaggeria Gran Moravia
- 1 lžička bílého vinného octa
- 300 g špaldy
- 1 lžíce medu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 hrušky
- svazek rukoly
- sůl
- pepř
Postup:
Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut. Slijte a nechte vychladnout. Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou. Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.
Hrušky se sýrovým krémem
Suroviny: (pro 4 osoby)
- 4 tvrdší zralé hrušky
- 150 g ricotty speciale z La Formaggeria Gran Moravia
- 60 g sýru gorgonzola dolce z La Formaggeria Gran Moravia
- 1 lžíce mléka + ½ sáčku šafránu
Postup:
V míse dobře promíchejte ricottu s gorgonzolou, šafrán rozpusťte v troše vlažného mléka. Hrušky servírujte společně se sýrovým krémem buď v kuse nebo rozkrájené na čtvrtiny, krém dochuťte šafránem rozpuštěným v mléce.
Hruškovo-citronový džem
Co potřebujete:
- 800 g zralých žlutých hrušek
- 4 bio citrony
- balení Jamfix 3:1 Labeta
- kyselina citronová Labeta
- 300 g bílého cukru
Postup:
Dejte si záležet při výběru hrušek – musí být krásně šťavnaté a jemné – tzv. máslovky. Nejdříve ze dvou citronů nastrouháme kůru do misky, a ze všech vymačkáme šťávu. Lžičkou vybereme i zbytek dužiny. Až potom začneme krájet hrušky – loupat je nemusíme. Protože velmi rychle na vzduchu hnědnou, krájíme je rovnou do misky s citronovou šťávou a promícháváme, aby zůstal džem světle žlutý. Poté přidáme cukr, 0,5 lžičky kyseliny citronové a celý balíček JamFixu 3:1, promícháme a svaříme asi 10 minut. Naplníme do vyvařených sklenic, víčko i hrdlo otřeme vatičkou namočenou v alkoholu, a po uzavření obrátíme dnem vzhůru.
Hruškový džem se zázvorem a medem
Co potřebujeme:
- 1 kg zralých sladkých hrušek
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších)
- Želírovací cukr 4:1 Labeta
Postup:
Očištěné hrušky bez jádřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr Labeta. Směs dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Naše tipy
Do méně sladkých hrušek doporučujeme Želírovací cukr 2:1, máte-li však hrušky hodně zralé a sladké, bude se lépe hodit Želírovací cukr 4:1.
Ostružinovo-hruškový džem s ořechy
Co potřebujete:
- 500 g ostružin
- 500 g hrušek
- 2 balení Želírovacího cukru 2:1 Labeta
- hrst vlašských ořechů
- 5 lžic citronové šťávy
Postup:
Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí
Co potřebujeme:
- 2 kg zralých hrušek
- Ovocný pektin Labeta
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml vody, 3 lžíce medu
- 4 ks hřebíčku
- 2 ks badyánu
- 1 tyčinka celé skořice
- kůru z 1,5 citronu
Postup:
Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši (cca 10 min). Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.