Mražená zelenina? Často čerstvější než čerstvá

0
62
Foto: pixabay

Zelenina není už taková, jako bývala, pokud tedy nemáte zeleninu z vlastní zahrádky či lokálního farmáře. Možná za to může vysoká poptávka po ovoci a zelenině, možná je na vině dychtění po nesezónních či trochu exotičtějších plodech, pravdou ale je, že zelenina, která je dnes dostupná na pultech supermarketů není zas tak čerstvá, jak se tváří. Vždyť i výzkumy už prokázaly, že kvalitně zmrazená zelenina si uchovává více vitamínů i chuti.

Ačkoliv čerstvá zelenina v supermarketech často na pohled velmi láká, je třeba si uvědomit, jakou cestu už může mít za sebou. Při koupi nám jde totiž především o maximální množství vitamínů a tělu prospěšných látek, které ale zelenina při své cestě na prodejní pulty často rychle ztrácí.

Čas, to je oč tu běží

Jde především o čas. Je jasné, že zrovna sklizená zelenina je pro nás to nejlepší, je plná vitamínů a v tomto případě opravdu čerstvá. Nicméně čím déle zůstává někde nezpracovaná ležet, tím rychleji prospěšné látky ztrácí. A je to opravdu fofr. Je totiž prokázáno, že plody již čtyři dny po sklizni ztrácí až 80 % svých vitamínů. Zatímco v případě rychlého a kvalitního zmrazení zeleniny bezprostředně po její sklizení většina vitamínů zůstává. „Naše výrobní závody jsou v bezprostřední blízkosti polí, což nám umožňuje zralou zeleninu rychle ošetřit a zpracovat. Celý proces započatý sklizní a zakončený šokovým zamražením nepřesáhne pět hodin a zelenina si proto uchová maximum vitamínů a chuti,“ říká Petr Chlupáč, brand manager společnosti Bonduelle. A to potvrzují i výzkumy ze kterých vyšlo, že mražená zelenina obsahuje často více vitamínu C než dva dny skladovaná čerstvá zelenina.

Proč mražená?

A proč je tato forma úpravy jednou z nejlepších? Zmrazení totiž předchází dalšímu poškození a stárnutí potravin. V Bonduelle například zamrazují zeleninu proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Trvá to jen několik minut a zelenina se krásně uzamkne spolu s maximálním možným množstvím tělu prospěšných látek a chuti, které obsahuje. Pokud jste letos zaznamenali velkou úrodu, nebojte se ji hned po sklizni zamrazit. Odborníci ale doporučují zeleninu před jejím zamrazením ošetřit. Ideální je ji blanšírovat ve vodě či v páře. Proč je to důležité? Protože tato úprava ničí nežádoucí enzymy, které zelenina přirozeně obsahuje, a které způsobují její stárnutí a ztrátu obsažených vitamínů. Právě proto je mražená zelenina často čerstvější než čerstvá zelenina z pultů supermarketů. A to je v době, kdy na nás útočí četné bacily a viry velmi důležité.

Vaření je hračka

Hlavní výhodou mražené zeleniny jsou samozřejmě v ní uschované vitamíny a chuť, ale doma v kuchyni ji oceníte také proto, že ji lze použít několikrát a nedochází tak k plýtvání jídlem i pro časovou úsporu. Zelenina je totiž již ošetřená a naporcovaná, stačí ji proto jen šetrně rozmrazit. A co znamená šetrně? Pokud víte, že druhý den budete připravovat jídlo právě s mraženou zeleninou, dejte ji přes noc do ledničky rozmrznout. Při vaření ji pak nehte jen prohřát, nevařte ji příliš dlouho. Většinou stačí jen 3 až 5 minut, pokud ji vaříte déle, může dojít k poničení její struktury a ztrátě chuti. Vězte, že s mraženou zeleninou vykouzlíte skvělé, a hlavně velice chutné pokrmy, dost možná nikdo ani nepozná, zda jsou připraveny z „čerstvé“ anebo mražené zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte některý z našich tipů a přesvědčte se sami.  

Květáková polévka s pestem a mandlemi

1111
Foto: Bonduelle

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 balení Bonduelle květákové polévkové směsi (400 g)
  • 1 cibule
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • mandle
  • bazalkové pesto

Postup:

  1. Do hrnce vsypte Bonduelle květákovou polévkovou směs a zalijte ji zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí, cca 5 minut, a poté rozmixujte.
  2. Do polévky přilijte plnotučné mléko, podle chuti dochuťte kořením a pár minut povařte.
  3. Polévku servírujte s bazalkovým pestem, zakápnutou olivovým olejem a posypanou mandlemi.

Krémové cerealito

22
Foto: Bonduelle

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1 balení Bonduelle Cereali s dýní a pohankou (400 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 125 ml smetany
  • sušená rajčata
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • parmazán
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájený česnek. Poté přidejte celé balení Bonduelle Cereali s dýní a pohankou a restujte zhruba 6 minut.
  2. Osolte a opepřete dle chuti, přidejte lístky čerstvé bazalky a důkladně promíchejte. Směs přelijte smetanou a vařte ještě asi 5 minut, dokud smetana nezhoustne.
  3. Poté přidejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nastrouhaný parmazán a promíchejte.
  4. Před servírování ještě ozdobte plátky parmazánu a lístky bazalky.

Pečené batáty plněné cizrnou, špenátem a sýrem feta

3
Foto: Bonduelle

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 2 balení cizrny (106 ml)
  • ½ balení mraženého listového špenátu (300 g)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 batáty
  • 100 g sýru feta
  • 50 ml olivového oleje
  • petrželka
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Batáty omyjte a osušte. Poté je rozkrojte napůl a z každé strany je potřete olivovým olejem.
  2. Plech vyložte pečícím papírem. Na ten pak vložte batáty, vždy řezem dolů. Osolte a při teplotě 200 °C pečte 25 až 30 minut.
  3. Mezitím si v pánvi rozehřejte olivový olej a po dobu 2 minut restujte špenát spolu s najemno nakrájeným česnekem. Přidejte cizrnu a dochuťte solí a pepřem. Sundejte z plotýnky, přidejte sýr feta a promíchejte.
  4. Do upečených batátů lžičkou vydlabejte důlek a do něj vložte připravenou směs. Poté nechte společně péct ještě asi 10 až 12 minut.
  5. Servírujte ozdobené petrželkou.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here